Священник розповів, чи можна вірянам займатися йогою

2
2
Священник розповів, чи можна вірянам займатися йогою
У священника запитали, чи можна православним займатися оздоровчими дихальними вправами, взятими з йоги, не займаючись при цьому йогою як духовною практикою.

Відповів на це питання протоієрей Валентин Макаров, передає сайт Спілки православних журналістів.

«У книзі Буття є характерний момент, коли Авраам, здобувши перемогу і звільнивши свого племінника Лота і царем Содомcького, відмовився приймати будь-які царські подарунки, щоб ніхто не сказав, що цим збагатився Авраам. «Навіть нитки від ременя сандалів я не візьму від усього твого», – відповів тоді Авраам (Бут.14: 23).

Всі східні так звані оздоровчі практики спочатку містили в собі духовну компоненту. Ми не можемо уявити собі древній Схід атеїстичним», – каже священник.

З його слів, у другій половині ХХ століття з'явилася мода на східні вчення. Це частково було пов'язано з вторгненням французів, а після і американців в країни Південно-Сходу Азії. В Америку і Європу потекли елементи релігійних культів, тоді ж з'явилися нові секти, одна з яких нам добре відома – «Товариство свідомості Крішни», що з'явилася в Америці в кінці 60-х. Але, з огляду на, що західна цивілізація до цього часу втратила релігійність, з'явилися гуртки прикладних східних практик – від єдиноборств до різних гімнастик. І йога, яка немислима без «духовної складової», не виняток.

«Тому, ґрунтуючись на наведеному на початку відповіді прикладі Авраама, щоб ніхто не хвалився, ми повинні відкидати запозичення з нехристиянських навчань. Богу відомі всі наші потреби, і ми не маємо в чому-небудь нестачі, якщо шукаємо Єдиного на потребу. Єдине, що припустимо, це порівняльне ознайомлення з чужими вченнями, щоб побачити картину релігійного життя безбожних язичницьких племен для подальшої проповіді їм Євангелія», – зазначив протоієрей.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну то нехай православні попи чи хто там створять якісь аналогічні вправи щоб віруючі могли так само займатися.
Відповісти
Мда, православ'я чи не найконсервативніша релігія
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні