Волинянин на одному дереві вирощує п’ять різних фруктів

0
3
Волинянин на одному дереві вирощує п’ять різних фруктів
Володимир Болотін із Княгининка Луцького району вже понад десять років вирощує цитрусові. Він може на одному дереві виростити 5 різних рослин.

Усе почалося із звичайного зацікавлення. Якось Володимир почув про київського селекціонера, який вирощує екзотичні рослини. Поїхав до нього, побачив та вирішив і собі створити щось подібне. На той час він працював керівником відділу гуртової торгівлі у приватній фірмі і мав справу з квітами та добривами. Це, безперечно, було перевагою, але доти мій співрозмовник не мав справи навіть зі звичайними плодовими деревами. Але охота гірше неволі — ​Володимир твердо вирішив вирощувати екзотичні для Волині рослини, пише ВолиньPost.

Почав із будівництва теплиці. Вона незвична: заглиблена у ґрунт більш ніж на два метри. Стіни з бетонних блоків утеплені пінопластом та спеціальною плівкою. Зверху теплиця накрита полікарбонатом і притінена двома шарами сітки, щоб не було забагато сонця. А так деревцям у самий раз.

— Я не маю з чим порівняти, бо традиційної теплиці не доглядав. Але по тому, що спостерігаю, можу зробити висновок, що вона значно економніша. Взимку навіть у найбільші морози ми опалюємо її з 19–ї до півночі, тобто п’ять годин, — ​Володимир підходить до розташованої в кутку печі з водяною сорочкою (до речі, власної конструкції). — ​А вранці тут температура не нижче за 10 градусів тепла. Цього цілком достатньо. Взимку рослини не розвиваються, а відпочивають. Зате, накопичивши енергію, навесні дають добрий ріст.

Знання здобував сам: перечитував усе, що можна. Помилок, зізнається, було чимало. Врешті з трьох саджанців Володимир Болотін виростив цілий лимонний сад. Живцює та прищеплює все сам.

Нині садівник вирощує так зване дерево-сад. На одній рослині прививає лимон, мандарин, цитрон, кумкват та пальчиковий лайм.

Нині у колекції Болотіна, окрім лимона, є цитрон (його ще називають «рука Будди» через специфічну форму плодів), мандарини, апельсини, кумкват, лимони, інжир, лавр. На підході лайм та червоний лимон. Як зізнався пан Володимир, останнє дерево — ​це його рожева мрія. Щоправда, ці культури поки не продають, бо деревця ще тільки ростуть.

— Найневибагливіший — ​лимон. Це рослина для новачків, які не мають досвіду у догляді за екзотичними культурами. Вона добре пристосована до кімнатних умов, бо має величезні листки, завдяки яким легко насичується киснем, — ​пояснює господар. — ​Я вирощую тільки один сорт. Навіть фахівці не можуть розрізнити: це Пандероза чи Київський крупноплідний. А от «руку Будди» для мене вирощувати найскладніше.

— Загалом ринок цитрусових ще розвивається. Покупцям пропонують багато привізних італійських дерев, які значно дорожчі через доставку та розмитнення. Наші споживачі не привчені до таких екзотів, вони звикли вирощувати лимони з кісточок. І коли бачать наші плоди, то здивовано мацають їх і питають, чи це не з пластику, — ​усміхається Володимир. — ​Люди не вірять, що таке можна виростити вдома. Але вже є клієнти, які задоволені нашою продукцією.

Голова громади Олена Твердохліб і багато княгининських вчителів вирощують наші лимони.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні