В Україні вперше заново сформували обличчя підлітку

0
0
В Україні вперше заново сформували обличчя підлітку
У Львові вперше в Україні українські та закордонні хірурги провели операцію із формування обличчя.

Хлопця оперували впродовж 12 годин кілька бригад хірургів, до складу яких увійшли спеціалісти з Торонто і Львова.

Пацієнтом став 16-річний В'ячеслав з Волновахи Донецької області, який чекав на операцію 14 років, повідомляє Zaxid.net.

Цієї операції підліток чекав 14 років. У два роки хлопчик отримав глибокий електроопік носа. Через травму у нього розвинувся дефект кінчика носа, що спотворював обличчя. Дитина росла, збільшувалася у розмірах голова, мінялися пропорції між носом і іншими частинами тіла.

Та через травму частина черепа хлопчика розвивалася не так, як треба. Виникли й проблеми з диханням, мовленням та психологічні.

Готуватися до цієї операції канадські лікарі почали ще в Торонто. Колеги зі Львова переслали їм результати комп’ютерно-томографічного обстеження, фотографії хлопця, коротку історію хвороби. Фахівці оцінили стан і чітко знали, що саме їм знадобиться під час цієї операції. Увесь набір хірургічних інструментів, витратних матеріалів вони привезли з собою.

«Хлопцеві треба було видалити рубці, які утворилися після опіку, відновити прохідність носових ходів (зробити операцію на кістках лицевого черепа), відновити хрящ і відновити покриви носа – зовнішній і внутрішній. Тобто зробити чотири операції за один раз», – каже заступник головного лікаря 8-ї міської клінічної лікарні Ігор Стояновський, який оперував разом з канадськими фахівцями.


Увесь матеріал, який потрібний був для проведення комплексної одномоментної реконструкції носа, хірурги брали у… самого пацієнта. Скажімо, аби покрити внутрішню і зовнішню поверхню носа, лікарі брали клапоть шкіри разом з судиною з передпліччя хлопця і відразу підключали його до кровоплину. Для відновлення хрящового каркаса носа у хлопця взяли частину реберного хряща.

«Під час цієї операції треба було зробити пересадку клаптя шкіри з накладанням мікросудинного анастомозу (з’єднання). А для цього потрібний спеціальний операційний мікроскоп, адже для анастомозу використовують нитки, які втричі тонші за волосся людини і мікроскопічну голку. До слова, місяць тому Львівська міськрада купила нам такий мікроскоп. Саме наявність цього мікроскопа в лікарні і дала можливість прооперувати хлопчика у нас», – каже Ігор Стояновський.

Разом з фахівцями з Торонто хлопчика оперували і львівські хірурги. Окрім Ігоря Стояновського, до складу операційної бригади увійшов і завідувач опікового центру лікарні Василь Савчин, який часто проводить пластичні операції пацієнтам після опіків, а також лікар-анестезіолог Романна Мерза.

За ходом операції спостерігали хірурги з інших лікарень Львова, адже хід операції транслювався онлайн.


В'ячеславу з Волновахи вдалося відновити форму носа, його внутрішній і зовнішній покрив, відновити роботу носових ходів (хлопець може вільно дихати) і естетичний вигляд такий, що згодом, після загоєння всіх ран, ніхто й не скаже, що у В'ячеслава були такі проблеми.

«Якщо оцінювати вигляд хлопця за 10-бальною шкалою, то зараз він виглядає на 8 балів. А після операції не минуло ще й тижня. Згодом, сподіваємося, буде ще краще», – каже Ігор Стояновський.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні