--> На Волині відзначили 30-річчя Народного Руху України. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині відзначили 30-річчя Народного Руху України. ФОТО

0
-3
На Волині відзначили 30-річчя Народного Руху України. ФОТО
З нагоди 30-річчя утворення Народного Руху України у історико-краєзнавчому музеї Рожища відбувся круглий стіл «Народний Рух України в Рожищенському районі».

Захід зібрав активних учасників національно-визвольного руху та однодумців, - йдеться на сайті Рожищенської РДА.

На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про рухівців району, які не дожили до 30-річчя організації.

Засідання "круглого столу" відкрив історик, завідувач основним видом діяльності музею Роман Трофімчук, закликавши присутніх згадати відносно недавні історичні події, пов'язані з утворенням незалежної держави України.

Під час заходу йшлося про зародження Народного Руху України у Рожищенському районі. Присутні поділилися спогадами про свій шлях до усвідомлення себе українцями та про події, які спонукали їх обрати активну позицію у боротьбі за незалежність. Відзначалося, що у 1989-1990 роках не можна було уявити собі розвитку України без Народного Руху – цієї потужної політичної сили, яка стрімко досягла поставленої мети – зробити Україну самостійною державою.

А перший голова Народного Руху в Рожищенському районі Павло Іванюк закликав молоде покоління зберегти здобутки ветеранів та надалі стояти на сторожі незалежності України, а також продовжувати активно відстоювати національні цінності українського народу.

Присутній на заході Доктор політичних наук Валентин Малиновський з нагоди 30-ї річниці утворення Волинської регіональної організації Народного Руху України за перебудову (19 серпня 1989 р.) вручив Подяки Волинської обласної ради та обласного осередку Народного Руху України активним учасникам організації з Рожищенського району.

Довідково.

Народний Рух України заснований 1989 р. як громадсько-політичне об’єднання "Народний рух України за перебудову", що сформувалось на основі різних демократичних неформальних груп за зразком народних фронтів у Прибалтиці.

16 лютого 1989 р. газета "Літературна Україна", з метою громадського обговорення, опублікувала підготовлений ініціативною групою проект Програми й Статуту Руху. Впродовж березня – вересня 1989 р. виникли місцеві осередки та пройшли установчі конференції новоствореного руху в містах та областях України.

Мета Руху — незалежність України і будівництво демократичної держави.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні