Копи в заручниках, сепаратизм і ракетні установки: найбільш резонансні вироки волинських судів

1
-1
Копи в заручниках, сепаратизм і ракетні установки: найбільш резонансні вироки волинських судів
Безпека – базова потреба, без задоволення якої неможливо задовольнити всі інші: соціальні, економічні, духовні тощо. Та чи почуваєтеся ви безпечно в Україні, на Волині, у Луцьку? За нашу безпеку відповідає низка правоохоронних органів: Служба безпеки України, Національна гвардія, Національна поліція, Державна прикордонна служба та інші. Всі вони попереджають злочини та розслідують їх. Але фінальна стадія у будь-якому разі – це суд.

Ми вирішили проаналізувати вироки, винесені волинськими судами у 2018 році, аби окреслити основні криміногенні тенденції в області, оцінити ефективність роботи правоохоронної системи та припустити – наскільки безпечно можна почуватися на Волині та жертвою яких злочинів можна стати з найбільшою вірогідністю.

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ОСНОВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ: ВОЛИНСЬКІ СЕПАРАТИСТИ

Недарма цей розділ – перший в Особливій частині Кримінального кодексу, адже, як показують події п’яти останніх років, ці злочини найнебезпечніші і можуть призвести до війни і навіть втрати державності. Профілактика та розслідування цих злочинів підслідні Службі безпеки України. Як не дивно, але в 2018 році на Волині, далекій від буремного Сходу, винесли 2 вироки за посягання на територіальну цілісність України.

У липні чоловіку, який у соціальних мережах закликав звільняти Україну від «бандерівської хунти» і обіцяв знищити всіх, хто підтримував «бандерівців», дали 6 років тюрми. Другий сепаратист написав у соцмережі: «Україна – це тимчасово окупована дурнями частина Росії». Втім, розкаявся, запевнив, що не надав допису серйозного значення і тим більше не планував вчиняти ніяких протиправних дій. Тому отримав тільки три роки умовно.



ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ – НАЙВИЩА ЦІННІСТЬ, АЛЕ ЇЇ ТАК ЛЕГКО ЗНИЩИТИ

Держава – для людини, а не навпаки. Тому на другому місці за значущістю у Кримінальному кодексі – злочини проти життя і здоров’я людини. І тут статистика рішень геть не тішить: 70 вироків за нанесення легких тілесних ушкоджень, 1 – за побої і мордування. Ще 56 – за умисні тяжкі тілесні ушкодження. 30 людей засудили за нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Та найбільш насторожує статистика вироків за умисні вбивства – 12. Тобто на Волині в середньому щомісяця когось відправляли за ґрати за позбавлення життя. Варто зазначити, що практично всі вбивства здійснили особи, які перебували у стані алкогольного сп’яніння, деякі з них були раніше засудженні. Жертвами ставали або співмешканці, або друзі по чарці.

В більшості випадків бійок, які закінчилися тяжкими тілесними ушкодженнями, причиною теж стала оковита. Тож можна зробити висновок, що якщо ви не зловживаєте алкоголем і не проводите дозвілля у компанії людей із нездоровим потягом до оковитої – шанси бути вбитим у вас мінімальні.

А ось щоб стати жертвою легких побоїв – достатньо просто посваритися з другою половинкою. Значна частина таких вироків – це наслідки сімейних конфліктів. Трапляються і випадки фізичних протистоянь батьків з дітьми.

Втім, мають місце і злочини, вчинені через необережність. Це, зокрема, 3 вбивства та 9 фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Окремий випадок – вирок лікарю за неналежне виконання обов’язків медичним працівником. Медик виправної установи не зафіксував належним чином звернення ув’язненого та не надав необхідної допомоги.



ОДИН ЗАЧИНИВ ДІТЕЙ З ЖІНКОЮ У КВАРТИРІ, ІНШИЙ – ЕКСПЛУАТУВАВ БЕЗХАТЬКІВ НА ПОЛІГОНІ

Свобода пересування – одне з основних конституційних прав. Минулого року у практиці волинських судів був навіть випадок незаконного позбавлення волі. Щоправда, це не викрадення людини – чоловік просто закрив жінку з дітьми у квартирі проти їхньої волі на цілу добу. Втім, за сукупністю з іншими майновими злочинами отримав вирок – 4 з половиною роки за ґратами.

Мала місце і одна незаконна угода щодо людини. У цьому випадку чоловіка судили за створення злочинного угруповання. Він організував завезення із Закарпатської області до Нововолинська осіб без визначеного місця проживання, яким обіцяв роботу і зарплату. Втім, насправді експлуатував з метою збору цінних відходів на полігоні (металу, скла, пластику, паперу тощо) і отримання незаконного прибутку від такої діяльності. Спритнику присудили 3 з половиною роки тюрми.



СПАЛАХ СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЛЯ ЩОДО ДІТЕЙ: ВОЛИНЬ У НЕГАТИВНОМУ ТРЕНДІ

Україну в 2019 році сколихнула хвиля резонансних злочинів сексуального характеру щодо дітей. Окремі активісти вимагають для педофілів хімічну кастрацію або смертну кару.

В минулому році волинські суди також виносили вироки збоченцям. За розбещення неповнолітніх строки отримали п’ятеро нелюдів. Один сів за ґрати на 5 років, інші 4 вироки – заборонені для оприлюднення згідно із законодавством. За статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, у минулому році засудили ще одного волинянина. Ці тенденції свідчать про те, що ми не можемо бути впевнені у безпеці дітей, адже маніакальні нахили можуть критися у людях, які вільно розгулюють волинськими містами і селами.

Відповідь на те, що стало причиною виплеску сексуального насильства має дати така наука, як кримінологія, яка вивчає природу злочинності. Разом з тим із проаналізованих наукових джерел випливає, що дослідники проблеми педофілії неодностайні у висновках, які прямо протилежні: одні вважають педофілію нормою, інші – важким психічним розладом, який міг виникнути через силу-силенну причин. Також за даними досліджень Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, в середньому у світі щонайменше одна дівчинка з десяти піддавалася якійсь із форм сексуального насилля. Втім, значна частина випадків не потрапляє до офіційної статистики через страх жертви, недовіру дорослих до слів дитини чи через інші чинники. Адже у 90% випадків насильником виступає доросла людина з близького оточення дитини, якій та довіряє. Тому ймовірно, що фактично таких злочинів і на Волині могло бути вчинено значно більше.

Втім, жертвами сексуального насилля на Волині стають і дорослі жінки. За насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом вироки у минулому році отримали троє волинян. Один зґвалтував жертву у неї вдома, скориставшись відсутністю інших співмешканців. Чоловік вже був судимий за статеві злочини, і наступні 4 роки знову проведе за ґратами. Два інших вироки заборонені для оприлюднення.

Таким чином, за минулий рік волинські суди відправили за ґрати 9 насильників.



ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ОСОБИСТИХ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ: ВОЛИНЯНИ НЕ ПЛАТЯТЬ АЛІМЕНТІВ І «ХОДЯТЬ В ГОСТІ» БЕЗ ЗАПРОШЕННЯ

Уряд кілька років тому оголосив війну злісним ухильникам від сплати аліментів. На жаль, шлюби в Україні – дуже крихка річ, і, за статистикою, розпадається вже майже кожен другий. Найгірше у цій ситуації те, що страждають діти, покинуті батьками. В більшості випадків, при розлученні суд залишає дітей з матір’ю, присуджуючи батькам сплату аліментів. Але деякі недобросовісні тати усіляко ухиляються від цього обов’язку.

Втім, з посиленням відповідальності за ухилення від сплати аліментів значну частину із них все ж таки змусили платити за рахунками. А тим, до кого не дійшло по-доброму, вже у кримінальному провадженні присудили ще й громадські роботи чи інші види стягнень. Всього за 2018 рік волинські суди притягнули до кримінальної відповідальності 27 ухильників від сплати аліментів.

За порушення недоторканності житла засудили 5 волинян. Ще один роботодавець отримав судимість та великий штраф за невиплату заробітної плати.



КРАДІЖКИ, ГРАБЕЖІ, РОЗБОЇ І ШАХРАЙСТВО – КОЛИ ПО-ІНШОМУ ЗАРОБЛЯТИ НЕ ВМІЮТЬ

Низький рівень соціального забезпечення і високий рівень безробіття – ті детермінанти, які прямо впливають на статистику майнових злочинів. Волинські суди у минулому році винесли 814 вироків у справах про крадіжки.

За грабіж до відповідальності у 2018 році притягнули 76 волинян. Нагадаємо, що крадіжка – це таємне викрадення чужого майна, а грабіж відбувається відкрито, тобто є більш зухвалим злочином, а відтак – і більш суспільно небезпечним.

Втім, найбільш небезпечним серед майнових злочинів є розбій, адже він поєднується із нанесенням побоїв і тілесних ушкоджень жертві, які в окремих випадках тягнуть за собою і смерть потерпілого. У минулому році на Волині засудили 29 розбійників.

Нагадаємо, у Луцьку досі немає вуличної системи відеоспостереження. Луцьк – єдиний у Західній Україні обласний центр, де немає камер. Відтак статистика майнових злочинів дійсно дещо вища, аніж в інших обласних центрах. У поліції кажуть, що сам факт наявності камер у місті насправді змушує відмовитись від вчинення злочину якийсь відсоток крадіїв, грабіжників і розбійників.

Проте на лідерські позиції у рейтингу майнових злочинів виходять його «інтелектуальні» види, такі, як шахрайство – заволодіння чужими коштами чи майном шляхом обману або зловживання довірою. Зазвичай поліції складно розслідувати факти шахрайства, адже шахраї досить хитрі і більшість злочинних схем продумані таким чином, що довести злочинний умисел шахрая майже неможливо. Втім, незважаючи на це, до судів таки дійшли справи шахраїв, і в минулому році 45 із них отримали вироки.

Зокрема, один зі спритників розміщував оголошення в інтернеті про здачу в оренду нібито його квартири та просив передоплату на банківську картку. Отримавши кошти, чоловік переставав виходити на зв'язок зі своїми жертвами.

Шахрайство в інтернеті стає найбільш поширеним способом обману. Але тут все залежить тільки від потенційної жертви і її довірливості – готова вона на слово вірити незнайомій людині, чи ні. Як показує судова практика – краще незнайомцям з інтернету не довіряти.

Особливими злочинами є привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, адже вчинити їх можуть тільки службові або посадові особи. І таких «діячів», що отримали свої вироки у 2018 році, на Волині виявилося аж 11.

Зокрема, вирок отримав Грибовицький сільський голова (Іваничівський район) за оплату рахунка за встановлення дитячого майданчика, який фактично був встановлений пізніше, ніж про це склали акт прийому-передачі. Сільського голову оштрафували на 850 гривень. Решта таких вироків – за поцуплені матеріальні цінності працівниками з місць своєї роботи.

Судили волинян і за підроблення грошей – таких вироків суди винесли 5. Окрім того, на Волині у 2018 році засудили 4 осіб за вимагання, 2 – за самовільне захоплення земельної ділянки, та ще одну – за збут майна, одержаного злочинним шляхом.



ЛІС НА ВОЛИНІ НЕ КРАДУТЬ… МАЙЖЕ

Вироки за злочини проти довкілля – рідкість. І це незважаючи на численні скандали у лісовій галузі. Зокрема, за цілий 2018 рік волинські суди винесли аж 8 вироків за незаконну рубку лісу. Винними у незаконних рубках лісу визнають місцевих мешканців, які заготовляють деревину без відповідних дозволів. Ще один вирок – за браконьєрство.



ЗАСУДИЛИ ДВОХ «ТЕЛЕФОННИХ ТЕРОРИСТІВ»

Менше місяця тому Луцьк сколихнула хвиля неправдивих повідомлень про замінування різних соціальних об’єктів. Повідомлення на пошту поліції надходили із серверів, які розміщені та території Російської Федерації, тож винних навряд чи вдасться притягнути до відповідальності. Але в минулому році волинські суди винесли 2 вироки місцевим «телефонним терористам».

Одного «мінувальника» засудили у Луцьку. Він повідомив про замінування розважального закладу «Версаль», попередньо набравшись там «градусів». Вибухотехнікам довелося евакуйовувати відвідувачів закладу. Не варто говорити, яких збитків це завдало і клубу, і державі. За такий «жарт» чоловік отримав 2 роки умовного покарання.

Другого «терориста» засудили у Маневичах. Він вже й так відбував покарання у колонії за численні злочини. Звідти і повідомив про замінування одного з підприємств. До свого покарання цим повідомлення приплюсував ще 2 роки і 9 місяців строку.

Ще 97 вироків на Волині винесли за незаконне поводження зі зброєю.


ТРИ ДЕСЯТКИ СМЕРТЕЙ НА ДОРОГАХ: ДОЛІ, ЗЛАМАНІ ЧЕРЕЗ АЛКОГОЛЬ

Одні із злочинів, які часто викликають найбільший суспільний резонанс – «п’яні» ДТП. Згадати хоча б харківську автокатастрофу із Оленою Зайцевою, у якій загинуло декілька людей. Або будь-яку аварію за участю «віпів». В Україні поки що сам факт водіння у нетверезому стані – це адміністративне правопорушення, а не кримінальне. Але от ДТП, яка мала тяжкі наслідки – це вже злочин. І вироків за такими злочинами на Волині у 2018 році винесли аж 95. І з них у 32 випадках – були людські жертви.

Серед засуджених за смертельні ДТП на Волині у минулому році немає «віпів», хіба що начальник цеху ДП «Володимир-Волинське лісове господарство», який, перебуваючи під дією алкоголю, розчавив чоловіка, що лежав у дворі, вочевидь, теж нетверезий.

Також засудили водія тролейбуса, який причавив дверима пасажирку, протягнувши по асфальту, від чого та і загинула. Також за смертельні ДТП вироки отримали водій маршрутки та водій таксі. Ще одна смертельна автопригода сталася через вину водія автомобіля на єврономерах. Серед засуджених можна побачити також учасника АТО та студента.

Тож, як бачимо, суб’єктом цього злочину, який, безумовно, завжди стається через злочинну недбалість, а не через злочинний умисел, може стати будь-хто, навіть зразковий громадянин. Можливо, якби за сам факт водіння у нетверезому стані була б передбачена кримінальна відповідальність – багатьох смертей на дорогах вдалося б уникнути.

Окрім смертельних автопригод, на Волині були й інші «транспортні» злочини. Зокрема – 41 вирок за викрадення авто, та по одному – за випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів та заміну номерних знаків.



ХУЛІГАНИ, НАРКОМАНИ І ДІВЧАТА ЗА ВИКЛИКОМ

Найпоширенішим злочином, який вчиняють із хуліганських мотивів, є саме хуліганство. Переважно проявляють себе у цьому молоді люди у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. В минулому році на Волині засудили 22 хулігани. Ще двоє виділилися окремо, адже отримали покарання за наругу над могилою.

Втім, були й більш пікантні злочини проти моральності. Зокрема, дійшли до суду та завершилися вироками дві справи за розповсюдження порнографічних матеріалів, ще одна особа отримала вирок за сутенерство.

За «наркотичні» злочини (виготовлення, зберігання, пересилання) – аж 94 вироки. В середньому це виходить по 8 вироків розповсюджувачам наркотиків кожного місяця, близько двох вироків – щотижня. Це можна вважати розгулом наркобізнесу в області.

До речі, кримінологи вважають, що наркоманія – одна з першопричин всіх інших злочинів, особливо – майнових. Про це, зокрема, пише у наукових роботах кандидат юридичних наук, доцент Львівського університету внутрішніх справ Віктор Ковальчук. Адже наркомани заради чергової дози готові на крадіжки, грабіж, розбій та інші злочини.

Лише один вирок мав місце за жорстоке поводження з тваринами. Можливо, через те, що поліція ще не звикла приділяти цьому належну увагу, адже кримінальну відповідальність за катування тварин в Україні посилили відносно недавно.



ЗАЗІХАННЯ НА КОРДОНИ, КОНТРАБАНДА КОМПЛЕКТУЮЧИХ АРТИЛЕРІЙСЬКОЇ УСТАНОВКИ ТА «ДЕЗЕРТИРСТВО»

Якщо одні волиняни пішли на фронт добровольцями і окремі поклали своє життя за Україну, то деякі бояться йти навіть на строкову службу. Аж 18 юнаків на Волині у 2018 році отримали вироки за ухилення від військового обліку. Від призову намагалося сховатися ще 14 чоловіків, яких за це судили. Один не прибув за повісткою про мобілізацію, за що також тримав вирок.

Четверо волинян отримали вироки за спробу незаконного переправлення осіб через державний кордон. Ще один вирок вартий окремої уваги, адже чоловік намагався з Росії через Україну переправити у Польщу компоненти до артилерійської установки, втім, наші правоохоронні органи цьому завадили.

Ще одного чиновника судили за розголошення державної таємниці – він втратив довірені йому документи з грифом «Таємно».



ЗАХОПЛЕННЯ КОПІВ У ЗАРУЧНИКИ – ТАКЕ ТЕЖ БУЛО

Знайшовся серед вироків за минулий рік і геть екстраординарний випадок. Працівники поліції поїхали на виконання рішення суду до боржника, а той… взяв їх у заручники. Минулося без жертв, але чоловік отримав 2 роки позбавлення волі.

Ще 13 громадян отримали вироки за насильство щодо працівника правоохоронного органу, 2 – за опір. За підроблення документів до відповідальності притягнули 19 волинян, ще одного – за незаконне заволодіння документами.



ВОЛИНСЬКИЙ КОМП'ЮТЕРНИЙ ГЕНІЙ ТАКИ ПОПАВСЯ

Окремий вид шахрайства – шахрайство в інтернеті. Та окремі «хакери» досягають в цьому промислі небувалих висот. Так, один волинянин протягом кількох років за допомогою соціальних мереж розповсюджував додаток – нібито програму для знайомств у мережі. Насправді ж – це було шкідливе програмне забезпечення, яке збирало персональні дані користувачів, у тому числі – паролі доступу до платіжних засобів.

Отримавши необхідні дані за допомогою вірусного додатку, «хакер» «чистив» рахунки своїх жертв. Для злочинної діяльності використовував комп’ютер публічної бібліотеки, втім, незважаючи на обачність, таки попався правоохоронцям. За свою діяльність комп’ютерний геній отримав три роки умовного терміну.



БІЙ КОРУПЦІЇ: ЗА СЛУЖБОВІ ЗЛОЧИНИ ВОЛИНСЬКІ СУДИ ВИНЕСЛИ 32 ВИРОКИ

Найбільше вироків за надання неправомірної вигоди службовій особі, переважно це патрульні поліцейські – 25 випадків. Також шестеро волиняни отримали покарання за службове підроблення, ще один – за зловживання службовим становищем: митника судили за неправомірне митне оформлення автомобіля на єврономерах. Жінка отримала 6 800 гривень штрафу та заборону обіймати посади на 2 роки.

***




З неймовірним відривом лідирують крадіжки – 814 вироків. Це може свідчити про те, що корінь злочинності на Волині слід шукати у соціально-економічному становищі окремих верств населення. На третьому місці – «наркотичні» злочини, що логічно взаємопов’язано. Друге місце посідають злочини, повязані з незаконним поводженням зі зброєю. А бідність, наркотики і зброя на руках – це дуже небезпечні складники, здатні призвести до виникнення організованої злочинності. Покладатися можна, звісно, і на правоохоронців, але все частіше постає питання про впровадження вільного володіння зброєю для самозахисту. На жаль, поки що злочинці озброєні, а ми – ні.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Україна окупована дурними іншомовного людьми які в силу своєї тупості не можуть вивчити державну мову,та щей мають нахабство вимагають розмовляти мовою окупанта!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні