У Луцьку презентували найдосконаліший у світі рояль

0
-1
У Луцьку презентували найдосконаліший у світі рояль
У Палаці культури Луцька презентували великий концертний рояль «Steinway & Sons» D-274. Це, по суті, найдосконаліший у світі рояль. Інструмент презентував піаніст-віртуоз, уродженець Харкова Станіслав Христенко, який нині живе й працює у США.

Подія відбулася в суботу, 4 травня, пише члена Національної спілки письменників України Ігор Ольшевський на сторінці «Волинська обласна філармонія» у «Фейсбуці».

Фірма «Steinway & Sons» була заснована 1853 року в США емігрантом з Німеччини Генріхом Енґельгардом Штайнвеґом (1797—1871), який за два роки до того змінив своє ім’я на американізоване – Генрі Енгельгард Стейнвей. Ще наприкінці ХІХ ст. визначний айстро-угорський скрипаль Йозеф Іоахім сказав, що «Стейнвей для піаніста є тим самим, що Страдіварі для скрипаля». Роялі «Steinway & Sons» високо цінували і обирали для виконання Ференц Ліст, Ріхард Ваґнер, Джакомо Пуччіні, Сергій Рахманинов, Ігор Стравінський, Едвард Гріг, Артур Рубінштейн, Джордж Ґершвін, Володимир Горовиць, Дюк Еллінґтон, Біллі Джоел та ін. Свою знамениту «Imagine» Джон Леннон написав саме на інструменті фірми «Steinway & Sons» (потім він був проданий Джорджеві Майклу за 2 млн доларів). На сьогодні продукція компанії вважається своєрідним концертним еталоном і є у 97 відсотках концертних залів планети – 9 із 10 піаністів світу вибирають саме їхні інструменти.

Презентація унікального концертного рояля (у кожному інструменті фірми близько 12 000 деталей) була організована Луцькою міською радою та Волинською обласною філармонією за підтримки Національної концертної агенції «UKR Artists».

Директор Волинської обласної філармонії, голова громадської організації «Подаруємо Луцьку рояль» Сергій Єфіменко наголосив, що, попри надзвичайно високу ціну, це не предмет розкоші, а інструмент першої необхідності в кожному європейському місті, зокрема і в Луцьку. Наявність такого рояля зробило б іще вищим рівень численних концертних імпрез, що відбуваються в нашому місті. Сергій Іванович висловив надію, що завдяки спільним зусиллям міської та обласної влади й пожертвам небайдужих людей великий концертний рояль у Луцьку таки буде…

Ведуча дійства Оксана Єфіменко докладно розповіла про лауреата міжнародних конкурсів, артиста «Steinway & Sons», піаніста-віртуоза і диригента Станіслава Христенка (Україна – США), якому випала честь представляти знаковий рояль у Луцьку.

Пан Станіслав – уродженець Харкова. Свою концертну діяльність розпочав іще 11-річним хлопчаком із з сольного концерту у залі Харківської філармонії. З того моменту виступав у найкращих залах світу на п’яти континентах. Тільки впродовж 2013 року Станіслав Христенко був удостоєний Золотої медалі Міжнародного конкурсу піаністів у Клівленді, став лауреатом І премії Міжнародного конкурсу піаністів Марії Канальс, отримав ІV премію на Міжнародному конкурсі королеви Єлизавети у Брюсcелі. Компанії звукозапису США, Великої Британії, Німеччини та Гонконгу випускають альбоми із записами його виконань творів Роберта Шумана, Йоганнеса Брамса, Александра фон Цемлинського, Ернста Кренека (Кшенека) та ін.

У виконанні піаніста-віртуоза прозвучала Угорська рапсодія №2 Ференца Ліста. Продовжили концерт 4 пісні в обробці для фортепіано Джорджа Ґершвіна – нащадка емігрантів із України та Музичний момент №5 ре-бемоль-мажор (твір 16) Сергія Рахманінова. Також для виконання було вибрано 3 фрагменти з балету «Петрушка» Ігоря Стравінського.

У другому відділі Станіслав Христенко виступав із академічним камерним оркестром «Кантабіле» Волинської обласної філармонії (художній – народний артист України Товій Рівець).

У залі були присутні учасники Міжнародного конкурсу «Шопенівська весна», що став доброю традицією Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена, а також вихованці музичних шкіл Луцька та області разом зі своїми вчителями та батьками.

Станіслав Христенко також долучився до акції «Подаруємо Луцьку рояль» і офірував частину свого гонорару.

А завершилося дійство спільною фотосесією юних піаністів з лауреатом міжнародних конкурсів, артистом «Steinway & Sons» і диригентом Станіславом Христенком.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні