Порошенко розповів, хто кришує бурштин на Волині. ВІДЕО

1
-2
Порошенко розповів, хто кришує бурштин на Волині. ВІДЕО
Президент України Петро Порошенко назвав причетних до незаконного видобутку бурштину на Волині. Про це він розповів у понеділок, 15 квітня, в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, відповідаючи на запитання журналіста видання «Український тиждень» Дениса Казанського.

Під час розмови в студії Денис Казанський запитав:

«Пане Президенте, у 2015 році, тобто вже чотири роки тому, вам поставили питання щодо незаконного видобутку бурштину на Волині. І ви тоді відповіли, що дуже добре знаєте, хто це кришує. Ви сказали, що цей видобуток не відбувається без прокурорської криші, без міліцейської криші, криші СБУ. І сказали, що за два тижні, якщо це не припиниться, ви приїдете і особисто покажете, хто це кришує. Приїдете туди без охорони. На жаль, пройшло набагато більше, ніж два тижні – чотири роки, але нічого не змінилося, той видобуток так і продовжується, незаконний. І вивести його з тіні можна було б просто законодавчими ініціативами. Якщо б ви як Президент подали такий законопроект. На жаль, ви не виконали тоді свої наміри – ви не приїхали, не показали, хто це кришує. Ви багато кажете про інтеграцію до Європи, але ви знаєте, в Польщі теж видобувають бурштин, але не такими варварськими методами, як у нас. Там все легально. Тому в мене до вас питання: чому ви не легалізували видобуток бурштину за весь цей час? І чому ви тоді не виконали свій намір і не показали, хто це кришує? Чи можете ви зараз назвати прізвища тих людей, які кришували весь цей час цей нелегальний бізнес?»

Президент розповів, що він одразу після заяви у 2015 році про легалізацію видобутку бурштину подав до Верховної Ради відповідний законопроект, але парламент його не ухвалив.

«Одразу ж після тієї моєї заяви у Верховній Раді України було зареєстровано чотири законопроекти щодо впорядкування видобутку бурштину… – зазначив Петро Порошенко. – Ми намагалися зробити все можливе для того, щоб у Верховній Раді прийняти закон, яким забезпечити, щоби видобуток бурштину здійснювався виключно державними підприємствами на підставі впорядкованих ліцензій, які мали видавати і Міністерство екології, і Міністерство фінансів. І Верховна Рада жоден з цих чотирьох законопроектів, один із яких був визначений Президентом як невідкладний (саме так, як я обіцяв, був поданий до Верховної Ради), не прийняла. Хоча ми намагалися все зробити, щоб він пройшов».

«Прошу перевірити мою інформацію, вам це буде легше», – сказав, звертаючись до журналіста, Порошенко.

Чинний Президент зазначив, що нині, коли ціни на бурштин впали, видобуток каменю різко скоротився.

Щодо того, хто належав до так званої «бурштинової мафії», як її назвали журналісти, Порошенко відповів:

«Хто до цього був причетний? Я наголошую: і місцеві керівники поліції, і місцеві керівники Нацгвардії, і, на жаль, окремі керівники Служби безпеки України, і, на жаль, окремі керівники прокурорських органів».

Він додав: «І за два роки з того часу в нас більш ніж 70 працівників, які були безпосередньо причетні до цього, були заарештовані, справи були передані до суду. Вони понесли відповідальність».

На відео: запитання – з 20 хв. 35 сек, відповідь – з 41 хв. 20 сек.

Нагадаємо, у липні 2017 року в ході масштабної спецоперації «Бурштин» затримали разом зі спільниками екс-заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика, проте згодом його випустили під 1 мільйон гривень застави. Під час обшуків в будинку Боровика знайшли коштовності, гроші та колекцію годинників вартістю близько 100 тисяч доларів.

У листопаді 2018 року на 1200 доларів хабара затримали керівника Любешівської поліції Олега Матчука. Правоохоронець брав гроші, натомість гарантував безперешкодне провезення бурштину територією району.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось і він має результат свого рейтингу,а причина порожні обіцянки.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні