Відомі люди: 26 березня народився художник Гаврило Остапенко, який створив чимало робіт про Луцьк

0
-4
Відомі люди: 26 березня народився художник Гаврило Остапенко, який створив чимало робіт про Луцьк
26 березня 1892 року народився художник Гаврило Остапенко. Він створив чимало робіт про Луцьк.

Гаврило Остапенко – самодіяльний художник, педагог, волинянин, житель Луцька. Його роботи – історичне свідчення минулого, зокрема нашого міста

Довідково:

Гаврило Никифорович Остапенко народився 26 березня 1892 року в станиці Маріїнський І-го Донського округу. У 1895 р. сім'я переїхала на Волинь, якій Остапенко присвятив більшість художніх творів.

У 1914 р. він закінчив курс імені великого князя Володимира Олександровича при Одеському товаристві образотворчих мистецтв. За деякими даними Остапенко навчався у Киріака Костанді. Навчанню в Санкт-Петербурзькій академії мистецтв стала на заваді Перша світова війна, учасником якої він був.

Після війни художник проживав на Ковельщині, де працював штатним учителем графічних мистецтв у Ковельському чоловічому і жіночому початкових училищах та Ковельській чоловічій гімназії. Тут, у Ковелі, пережив особисту трагедію – втрату сина Ігоря та дружини. У цей період він познайомився з Миколою Петровичем Косачем, братом Лесі Українки, бував у Колодяжному. У Ковелі художник створив ряд архітектурних пейзажів та пейзажів на річці Турія (зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею). Деякі місця та будинки, відтворені художником, із плином часу змінилися до невпізнання, інші перестали існувати.

У 1930-х роках Остапенко переїхав до Луцька. Справжнє покликання знайшов у педагогіці. Викладав у Луцькій гімназії ім. Костюшка та Володимир-Волинській ім. Коперника, пізніше – в середніх школах № 1 та № 3 м. Луцька, Луцькому педагогічному училищі та педінституті. Колишні студенти згадували свого викладача, як невисокого, злегка сутулуватого чоловіка, із сірими сумними очима та міцно стиснутими вустами, на яких рідко з’являлась посмішка. З усіма був на «Ви». Крім викладацької роботи Гаврило Никифорович багато часу приділяв живопису. Захоплювався каліграфією.

На початку 1930-х рр. працював у Волинському окружному земельному управлінні, в приміщенні якого нині знаходиться Волинський краєзнавчий музей. У цей період художник створив ряд шаржів на співробітників управління. Деякі з малюнків виконані кольоровими та простим олівцями, а кілька у техніці туш-перо. На жаль, автор вказав прізвища та посади тільки кількох персонажів, інші залишаються невідомими. У цей період він виконав живописний пейзаж, який зображає вигляд з вікна третього поверху приміщення Волинського окружного земельного управління на куточок урядової колонії з одноповерховими будиночками під червоною черепицею. На передньому плані – колона корінфського ордера.

У 1971 році в картинній галереї відбулась перша персональна виставка, яку художник пережив лише на кілька місяців.

Гаврило Никифорович Остапенко не був професійним художником, але його роботи – історичне свідчення минулого.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні