Прем’єр вимагає від місцевої влади справедливого тарифоутворення

0
-3
Прем’єр вимагає від місцевої влади справедливого тарифоутворення
В Україні відрізняються ціни на тепло в різних містах. Хоч на газ ціна й однакова. Справа у тому, що тарифи для кожного міста формуються не лише на основі ціни на газ, а й вартістю його постачання, виробництва, чіткого обліку споживання та енергозбереження.

Це сфера відповідальності місцевих органів влади, які й володіють майже усіма теплопостачальними підприємствами та мережами. Комунальних підприємств у цій сфері – 98%.

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, - зазначає Глава Уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження», – пояснив громадянам та пресі Прем’єр.

Відтак в комунальних підприємств з однаковими функціями і метою різна вартість тепла для споживача. Це пов’язано з різними технологіями виробництва, обліку та заходами енергозбереження. Нагальним питанням для українців стало зменшення тарифів будь-якою ціною. Шлях для цього є один: модернізація тепломереж та встановлення лічильників, тож менше платять ті, кого ще й якісніше обслуговують.

Ситуація з тепломережами в Україні змушує бажати кращого, адже сім тисяч кілометрів з двадцяти – аварійні, а їх термін експлуатації вичерпався. За попередній рік відремонтували лише двісті сорок кілометрів, це суттєве упущення органів місцевого самоврядування. Мова про необхідність налагодження процесів теплопостачання велася під час селекторної наради. Прем’єр-міністр вказав на недоліки роботи місцевих рад і доручив представникам негайно врівноважити ситуацію з формуванням тарифів та якістю тепломереж, аби громади не жили з побоюваннями кожного нового опалювального сезону.

«При однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?» – поставив риторичне запитання Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Варто зауважити, що місцеві органи самоврядування просто проігнорували підтримку з державного бюджету. Для підготовки опалювального сезону 2018-2019 на місцях було виділено 12,5 мільярдів гривень. Ці кошти в місцевих бюджетах мали запланувати і використати для ремонту тепломереж, відновлення систем водопостачання, встановлення сучасного і економного обладнання.

Натомість, використання коштів склало лише 3 мільярди.

«79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» – пояснює прості вимоги заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

Через невтішну ситуацію з організацією минулого опалювального сезону для голів місцевих рад створили нові вимоги. Тепер головам треба створити та подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. Прем’єр-міністр вимагає, аби кошти, які виділяє держава, були проінвестовані в оптимізацію теплопостачання, системи його поширення, осучаснення мереж, бо це має прямий зв'язок з теплом в помешканнях українців і його вартістю. А представник Міністра регіонального розвитку наголосив на відповідальності теплових підприємств перед громадами.

«Сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго, а це 98%, тільки 26 – ліцензіати НКРЕКП, всі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції ОМС (Органів місцевого самоврядування). Тому я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими» – зауважив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

Є ще одне зобов’язання, яке лежить на НАК «Нафтогаз» та теплопостачальниках. Мова про боротьбу з корупцією в цій сфері. Для цього мають бути встановлені три з половиною мільйони лічильників для громадян, це має бути безкоштовний для українців процес. А також вже найближчим часом буде здійснено низку перевірок електропостачальників.

Тож ми можемо проконтролювати, як справляються місцеві голови та запитати у них, чому саме у нашому місті саме така вартість опалення.

Лада ДИМНА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні