Повідомили, що обов'язково має бути в домашній аптечці

1
7
Повідомили, що обов'язково має бути  в домашній аптечці
Ніхто з нас не застрахований від станів, коли ми відчуваємо фізичний дискомфорт. Тому у домашній аптечці повинен бути необхідний набір медикаментів.

Про це в ексклюзивному коментарі для Здоров'я 24 розповів сімейний лікар Віталій Вавшко.

Список ліків, які мають бути в домашній аптечці

Сімейний лікар згрупував ліки залежно від причини чи стану, і ось що вийшло:

Жарознижуючі, якщо лихоманка, озноб (температура 38,5 і вище та/або головний біль): парацетамол 10-15 мг/кг, ібупрофен 5-10 мг/кг, наявність термометра.

Нежить. Сольові ізотонічні або гіпертонічні розчини – Аква Маріс, Хьюмер, Маример, Но-соль, Дефлю.
Судиннозвужуючі (до 4 років бажано уникати) – оксиметазолін, ксилометазолін. Приймати не більше 3 р/день до 5 днів. Викликають звикання, і стають неефективними і навіть шкідливими!

Болі в горлі (першіння, дискомфорт при ковтанні) – бензидаміну гідрохлорид (до 4 років, лише на внутрішню поверхню щоки!) – Т-септ, Тантум Верде, Фортеза, Зіпелор, як в розчині, так і в спреї. Деквалінію хлорид – Деквадол, Лізак, Декатилен, Ефізол.

Кашель, як правило, є ускладненням після застуди, проте він буває "сухим" та "вологим", тому препарати від кашлю має призначити лікар після огляду.

Алергія (антигістамінні) – Лоратадин, Цетиризин, Дезлоратадин.

Для очей (якщо конюктивіт) – Тобраміцин.

Вушні краплі – Феназон, Дроплекс.

Нудота – Домперидон, Метоклопрамід гідрохлорид.

Для зменшення печії – Маалокс, Фосфалюгель.

Діарея (гостре харчове отруєння). Лоперамід. Зневоднення при діареї, блювота (регідратація). Пероральний розчин електролітів – Іоніка, Регідрон. Сорбенти (при отруєннях, інтоксикаціях) – Атоксіл, Смекта, Ентеросгель, Сорбенти, біле вугілля.

Знеболюючі – німесулід (німесил, німід), ібупрофен, парацетамол, диклофенак натрію, мелоксикам. Комбіновані за показами (цитрамон, спазмалгон, темпалгін), баралгін (при кольках, ниркових, тощо).

Жінки повинні знати, які пігулки знімають менструальний біль – це може бути но-шпа, таміпул (ібупрофен+парацетамол+кофеїн)

Обробка ран. Повідон-йод (бетадин), хлоргекседин, перекис водню, мазь "Рятувальник". Відкриту рану спиртом не обробляти!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На Волині жінці роздробили величезний камінь у сечоводі

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Плюс як мінімум два засоби для швидкого зняття високого артеріального тиску (160+): каптоприл, формадилин, ебрантил. Останні краще вживати з корвалолом. Ці препарати обовязкові, тому що швидка допомога може приїхати за годину-півтори для констатації кінця вашого земного життя або взагалі не приїхати. Чомусь на станції невідкладної допомоги почали вважати, що артеріальний криз - це діарея.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні