Гроші дають правою рукою, а вітаються з піднятими бровами, - українка, яка переїхала в Конго

0
3
Гроші дають правою рукою, а вітаються з піднятими бровами, - українка, яка переїхала в Конго
32-річна Анна Авузяк з Хмельницького, яка рік мешкає у Конго, відвідала сім африканських країн.

Дівчина супроводжує туристичні групи з України на різних маршрутах в Африці, - повідомляє gazeta.ua.

"Через деякий час після переїзду до Конго я вирішила спробувати себе в ролі експата і зайнятися волонтерством. Проводила уроки в місцевій школі, навчала жінок шити одяг. Як і в будь-якій країні, в Конго потрібно спілкуватися мовою місцевих мешканців. У східних провінціях це суахілі. Дві-три фрази одразу перетворюють ваше існування на більш комфортне. Крім цього, необхідно знати безліч дрібних нюансів, як-от: гроші подають тільки правою рукою і вітаються, підкидаючи брови, - розповідає Анна. - Місцеві принципи і звичаї дуже відрізняються від звичних для нас: скажімо, ніхто і ніколи не згадує про помилки безпосередньо, не визнає своєї відповідальності, щоб не зганьбитися. Тож, відверто кажучи, як би ти не намагався, своїм ти не станеш ніколи. На жаль".

За словами дівчини, найскладніше – це непередбачуваність і неможливість планувати деякі речі заздалегідь.

"Тут постійно трапляються якісь історії: наприклад, турист їде в місто, а там якраз починаються масові протести, демонстранти перекривають дорогу і доводиться терміново змінювати весь маршрут. Рейси нерідко скасовуються або переносяться. Іноді літак без повідомлень вилітає раніше. Дороги розмиває, готелі зачиняються, фламінго, на яких зазвичай приїздять подивитися туристи, без попередження відлітають до іншого озера. До того ж тут, як ніде, відчуваються зміни клімату. Уже декілька разів я планувала подорож під час сухого сезону, але дощі починалися за місяць раніше

Місто Гома в Конго, в якому дівчина провела майже півтора року, відзначено на картах посольств червоним кольором. Там уже майже двадцять років триває локальний конфлікт.

"Мабуть, я лише одного разу перелякалася, в Кіншасі, столиці Конго, коли увечері на нас спробувала вчинити напад банда підлітків і відібрати гаманці. Тоді все закінчилося вдало, але більше в темний час доби, особливо у великих містах Африки, я намагаюсь не виходити нікуди".

"Перед поїздкою робила щеплення від жовтої лихоманки, яке перенесла абсолютно безболісно. Вона, до речі, потрібна не тільки для Африки, а ще, наприклад, для деяких країн басейну Амазонки. Щеплення можна зробити напередодні подорожі, в Україні, і взяти із собою в подорож підтверджувальний документ. Тривалість ефективної дії щеплення вистачає на десять років. Оскільки мешкала в Конго, додатково вколола вакцину від черевного тифу і гепатиту В".

Найдорожчою в Африці виходить логістика - відсутній звичний громадський транспорт.

"Якщо ви не готові трястися в маршрутці, де коліном будете впиратися в плече сусіда, а головою – в козу на верхній полиці, будьте ласкаві сплатити 100 доларів на день за оренду авто з водієм. Тож варто раз і назавжди запам'ятати: бюджетні подорожі – це не про Африку. Тут ви заплатите 40 доларів за номер, в якому може бути відсутня гаряча вода. Тоді як на якомусь Балі за ті самі гроші можна винайняти бунгало з дизайнерським інтер'єром і видом на океан".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні