Лучани дискутували, як зробити місто кращим

1
3
Лучани дискутували, як зробити місто кращим
У рамках проекту «Школа свідомого громадянина» лучанам розповіли, як можна вплинути на розподіл коштів з міського бюджету.
Громадянський Рух «СВІДОМІ» організував зустріч, аби розповісти містянам про методи використання міського бюджету та подання громадських ініціатив. На захід були запрошені 4 експерти, які радо поділилися своїм досвідом.

Подія відбулась у вівторок, 28 серпня.

На початку дискусії експерт з e-демократії Михайло Наход наголосив, що дуже сподівається на людей, які змінять наше місто на краще.



«Ініціативні, свідомі громадяни, яким небайдужі зміни. Місто Луцьк довго йшло до початку впровадження бюджету участі», - зауважив Михайло Наход.

А також додав, що між конкурсом громадських ініціатив та бюджетом участі існує різниця, а саме, що останній надає у п’ять разів більше коштів. Крім того, інструмент потрібен самим громадянам, адже вони можуть запропонувати ідеї для реалізації та покращення якості життя.

Один зі спікерів, Сергій Карелін, експерт з е-демократії, координатор проектів з е-демократії Програми EGAP розповів, як голосувати за проекти бюджету участі.



Про особливості бюджету участі у Луцьку розповіла заступник начальника відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики Луцької міської ради Юлія Євпак.



Вона зауважила, що «Бюджет участі» - це демократичний процес, який допомагає громадянам змінювати власне місто, мікрорайон, двір, вулицю на краще. Цьогоріч максимальна вартість одного проекту становитиме 250 000 гривень.

«Подавати проекти цього року можна на все. Ми зробили, аби абсолютно вся тематика, яка тільки існує, і яку ми відкидали в ініціативах, щоб була. Тобто це й заходи, й інфраструктурні проекти. Ви можете подавати на все», – проанонсувала Юлія Євпак.

Координатор проектів Громадянського Руху «СВІДОМІ» Христина Назар розповіла, що формат цієї зустрічі дещо відрізняється.



«Сьогоднішній захід є нестандартним у рамках "Школи свідомого громадянина", адже це не зовсім public talk, а дискусія на важливу тему, яка стає популярною і набирає обертів у нашому місті.
Нам важливо, щоб громада активніше впливала на зміни у Луцьку. Потрібно, аби люди знали, що таке бюджет участі та як його використовувати. Нова інформація повинна бути доступною. Ми хочемо подати її зрозуміло», - каже Христина.

Юлія Федорова, депутат Білгород-Дністровської міської ради, голова Громадської організації Центр громадянських ініціатив "ТІРА" торкнулась практичних аспектів бюджету участі, а також розповіла, де взяти ідею для проекту та якою вона повинна бути, щоб мати підтримку громади.



«Один мій колега намагався подати ідею клуба для людей поважного віку. Він проживає у мікрорайоні, де якраз розміщені старі будинки, в яких живуть більш дорослі люди.

Ми з ним ходили й опитували цих людей, адже він хотів щось зробити для них. От ми приходили й запитували: "А що ви хочете?". А нам відповідали: "Ми нічого не хочемо, нам добре тут. Ми ввечері серіал подивимося, із внуками посиділи, ми нічого не хочемо". Тобто не можна людей силою зробити щасливими», – розповіла історію Юлія Федрова, якою хотіла донести лучанам, що варто робити тільки такі проекти, які необхідні людям.

Успішним досвідом Львова поділився Орест Файфурка, заступник начальника управління, начальник відділу громадського партнерства управління "Секретаріат ради" Львівської міської ради.



Також він наголосив на важливості поширення інформації про проекти, тому що голосування реальних людей визначає, чи буде ідея втілена в життя.

За словами модератора заходу Галини Падалко громадський бюджет для лучан, які мають дієві корисні ініціативи - це можливість отримати кошти з бюджету на їх фінансування, а всім іншим обрати, які з ініціатив важливіші для міста цього року.




«Голосують за проекти, а не за людей, і це дієвіше. Це ідеальний новітній інструмент електронної демократії, який забезпечить прозорість та ефективність використання бюджетних коштів на розвиток міста. На зустрічі максимально детально було розібрано механізм подачі заявок, переваги тих чи інших форм подання, ризики та інші нюанси даного процесу.

Цікавість до події з боку лучан перевершила мої особисті очікування. Я сподіваюсь, на конкурс цього року подадуть багато хороших, якісно оформлених ідей, на зразок "Сіт Парку", які зовсім скоро тішитимуть очі і душі лучан», - резюмує Галина.

Після виступів спікерів, усі присутні мали нагоду з ними поспілкуватися та поставити свої запитання.



МАТЕРІАЛИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУВАЛИ СПІКЕРИ, МОЖНА ЗАВАНТАЖИТИ ТУТ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поки дискутували, укропи ділять бюджети міста по своєму.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні