У Луцьку знову пройшла акція: «гроші на дрони, а не на бруківку»

0
У Луцьку знову пройшла акція: «гроші на дрони, а не на бруківку»
У Луцьку місцеві активісти знову зібрали понад сотню лучан біля пам'ятника Тарасу Шевченку та закликають міську владу скеровувати більше коштів на допомогу військовим.

Про це пише «Конкурент».

Один з організаторів мирних зібрань Анатолій Котлюк розповів, що зараз вони готують проєкт рішення на наступну сесію міської ради, а для цього учасники мають їх підтримати. Усі охочі жителі громади мали змогу зареєструватися та віддати свій голос «за» або ж «проти» того, що пропонують ініціатори. Спойлер – голосів «проти» не було.

«Дуже важливий пункт, який передбачає громадський офлайн слухання щодо бюджету. Тут потрібна ваша участь, особливо бухгалтери та фінансисти. Зараз ми просимо обмежити поточні ремонти та не закладати гроші на капітальні ремонти та реконструкції. В цьому році на капітальні ремонти орієнтовно витратили 270 мільйонів», – розповідав Котлюк.



Крім того, активісти у проєкті рішення проситимуть закласти у міський бюджет на 2024 рік не менше як 800 мільйонів в програми, які пов'язані з підтримкою Збройних сил. В одному з останніх пунктів проєкту, який запропонували активісти, – бюджетна комісія має контролювати виконання цього рішення.

Також під час зборів вирішили, що Сергій Рижков, Анатолій Котлюк та волонтер Володимир Гвоздик ходитимуть на засідання комісій та сесій і представлятимуть інтереси громадськості. Окрім міської влади, Сергій Рижков повідомив, що вони хочуть налагодити спілкування з обласною владою. Проте, за його словами, депутати поки не хочуть іти на контакт з активістами.



На зустріч з громадою прийшов і депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход і повідомив, що така ініціативна група дуже потрібна лучанам, адже міська влада не чує депутатів та жителів громади.

«Дякую ініціаторам, які організувалися та залучили таку широку підтримку, аби гроші платників податків витрачалися на основний пріорітет – збройні сили. Наша команда з перших днів війни працює в режимі волонтерського центру і ми розуміємо, що усі кошти треба спрямовувати на ЗСУ. Нас як депутатів дуже часто не чує керівництво міської влади, тому ця ініціатива надзвичайно важлива та потрібна», – каже депутат.



Він також згадав, що на початку року голова фракції Тарас Шкітер пропонував створити при Луцькраді центр, який буде наповнюватися усім необхідним для військових, аби оперативно забезпечувати воїнів необхідним. Проте таку ініціативу влада тоді не підтримала. Він також додав, що його колега Андрій Лучик влітку пропонував спрямовувати мінімум 50% вільного залишку бюджету на потреби армії. Але тоді міський голова назвав це «дешевим популізмом».

«Зараз в найближчі місяці Луцька міська рада прийматиме бюджет на 2024 рік, будуть відбуватися бюджетні слухання. Я пропоную, щоб ініціативна група брала у них активну участь. Ми як депутати від Громадянського руху «СВІДОМІ» будемо підтримувати усі ініціативи, щоб максимальну частку бюджету спрямовували на ЗСУ», – додав Михайло Наход.



На збори приїхав і дитячий гурт «Бандерівці», які родом з грошей. За словами учасниці гурту, вони за два роки повномасштабного вторгнення змогли зібрати для воїнів близько двох мільйонів гривень та купити за ці кошти автомобілі, дрони й інше необхідне обладнання.

«Чому ми, діти, можемо знайти куди витратити кошти, а люди при владі з вищою освітою, з досвідом та з бажанням там бути не можуть знайти місце для тих грошей. Якщо ви не знаєте, куди виділити кошти, то зверніться до волонтерів, вони точно знайдуть», – розповіла Марія.



В результаті ініціативна група залучилася необхідною підтримкою лучан та направить на найближче засідання сесії міської ради проєкт рішення, який підтримали активні мешканці громади.









Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні