Основи математичного аналізу в школі – зайва витрата часу, – вчені

2
4
Основи математичного аналізу в школі – зайва витрата часу, – вчені
Американські дослідники порівняли, наскільки добре могли впоратися з курсом математичного аналізу студенти коледжів і вузів, і з'ясували, що похідні й інтеграли значно краще давалися тим, хто не вивчав ці теми в школі.

Дослідження опубліковане в журналі Journal for Research in Mathematics Education, коротко про це пише Science Alert, пише Еспресо.

Якщо елементарна шкільна арифметика, прості задачки та рівняння допомагають нам у повсякденних справах, то володіння основами математичного аналізу, інтегральним обчисленням і похідними такою популярністю похизуватись не може.

У США це називається calculus і викладається, починаючи зі старших класів середньої школи. Цю галузь математики ввели до шкільної програми в роки холодної війни: країні потрібні були інженери, а для них ці розділи математики просто необхідні. Згодом шкільну програму дещо спростили, але невелика частина матаналізу залишилася, і рідко користується любов'ю школярів.

Після школи ті, хто вступає на природничо-наукові та технічні спеціальності в коледжах, вчать матаналіз заново і більш поглиблено. Тобто "основи" викладаються двічі, вперше ще у школі, вдруге - в коледжі або університеті.

Довгий час панувало уявлення про те, що шкільний вступний курс спрощує навчання тим, кому матаналіз буде корисний у подальшому навчанні.

Щоб зрозуміти, чи дійсно це так, двоє американських вчених з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики провели наймасштабніше дослідження на цю тему.

Вони запросили у 133 коледжів і вузів дані про успішність студентів, а самих студентів попросили заповнити анкети про те, як вони вчилися в школі, чи проходили інтеграли і похідні; в анкетах також були питання про доходи сімей та освіту батьків. Всього вчені обробили дані 6207 першокурсників з усіх штатів.

Виявилося, що найкраще університетський курс "вловлювали" ті студенти, які не вивчали матаналіз в школі взагалі або ж це був зовсім короткий проміжок часу.

Ті, кого готували в старших класах, з більшою ймовірністю завалювали іспити. Ця закономірність не спрацьовує тільки з тими студентами, оцінки яких в принципі невисокі. Відмінники вивчали курс матаналізу тим краще, чим більше годин витратили в школі на інші речі - тригонометрію і лінійну алгебру.
Теги: наука, школа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І не тільки. Зупиніть на вулиці 100 людей і запитайте чи згодились знання про синуси, косинуси, кутангенси. 30 процентів шкільного матеріалу, ні про що.
Відповісти
це специфічна наука для неї потрібен і талант і бажання,тому такі предмети треба викладати у вузько профільному напрямку навчання,під конкретну спеціалізацію.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні