У підвалі луцької аптеки-музею від німців ховався єврейський хлопчик

3
11
У підвалі луцької аптеки-музею від німців ховався єврейський хлопчик
Аптека-музей по вулиці Драгоманова, 13 у Луцьку є найдавнішою діючою міською аптекою, починаючи з ХІХ століття. У її підвалах було сховище медикаментів та добре обладнана лабораторія, яка, на жаль, не збереглася до наших часів.

Починаючи з першої половини ХХ століття, у лабораторії виготовляли ліки на замовлення. Окрім лікарських засобів в аптеці можна було придбати косметику, парфуми, реактиви для фотографії, речовини для вичинки шкур та суміші для феєрверків, - пише ВолиньUa.

У підвальному приміщенні аптеки за часів Другої світововї війни, переховувався єврейський хлопчик. Він врятувався, а після війни став відомим актором в Ізраїлі.


Завідуючий аптеки Сергій Семенович розповів цікаву історію: «Недавно сюди приїжджала сімейна пара з Ізраїлю, яка повідомила, що у підвалі аптеки, на території якої за часів Другої світової війни було Гетто, переховувався єврейський хлопчик. Він врятувався, а після війни став відомим актором в Ізраїлі. Одного разу цей чоловік повернувся в цю аптеку і сфотографувався в підвалі. Згодом він знявся у фільмі, де розповідав про аптеку. На жаль, мені не відомо ім’я цього актора і назву фільму».


Кам’яниця, де зараз розташована аптека-музей, була збудована вкінці XVIII століття. У 1845 році вона зазнала пожежі. Тоді ж хімік-аналітик Адам та його брат Петро Злоцькі відремонтували будівлю і розмістили там аптеку. У підвалах аптеки було сховище медикаментів, лабораторія.

У наземній частині — кабінет власника, торговий зал, житлові приміщення. В аптеці були старовинні латинські, німецькі, польські книги з рецептами виготовлення ліків, а також багато обладнання для виготовлення ліків у лабораторії.


Коли вкінці XIX століття сім’я Косачів із Лесею Українкою жили в місті, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці. В той час провізором аптеки був Гілярій Червінський, а потім його дружина Олена, а власником — Францішко Злоцький. Деякі ліки для сім’ї Косачів виготовлялись саме в аптеці Злоцьких.

В першій половині ХХ століття в аптеці виготовлялося 50-55 найменувань мазей, 25-30 настойок, 15-20 сиропів.

У 1935 році біля аптеки на глибину 110 м була зроблена свердловина, з якої отримували мінеральну воду. Тут також заправляли воду солодкими фруктовими сиропами, привезеними із Палестини та Німеччини. Пізніше в аптеці виготовляли власні концентрати із лимонів та поліської журавлини.


Цікавий факт, що у 1966 році деякі речі з аптеки були перевезені до львівської аптеки-музею. Луцька аптека стала музеєм лише з 2011 року й досі працює. За місяць в аптеці виготовляють близько тисячі лікарських препаратів.

Субстанції для виготовлення лікарських засобів постачаються з усього світу: Франції, Китаю, Бельгії, Італії, зокрема йод – з Чилі, а сірка – з України. Виготовляючи препарати вони тісно співпрацюють з дерматологічним диспансером та приватними лікарями – дерматологами.


Попри широкий асортимент медичних засобів, ліки на замовлення досі є актуальними, адже готові препарати не можуть замінити власноруч виготовлені мазі. Вдень до аптеки надходить близько 50 замовлень. Керуючий аптеки запевняє, що ніякої таємниці в аптечній справі немає, адже ці знання передаються з покоління в покоління.

Музейна частина аптеки розташовується у двох наземних приміщеннях — торговому залі та кабінеті директора. У них збережено старовинний інтер’єр аптеки.

Підготували матеріал: Ангеліна Кушнір та Анна Артюх.
Фото: Андрій Білан.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто дивився фільми Піаніст або Список Шиндлєра, зрозуміє, як було цьому хлопчику!!!! Але він має приїхати і показати себе, атне просто десь розповісти, думаю вламникам аптеки і лучанам було б цікаво послухати його історію....
Відповісти
Аптека чудова Але ,на жаль,сьогодні тут обслуговують населення не на належному рівні! Бажалось би бути привітнішими до людей і уважіншими!
Відповісти
Ті фільми зняті за видуманими історіями,єврейськими кінорежисерами!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні