--> Один з розробників «антибандерівського» закону - родом із Волині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Один з розробників «антибандерівського» закону - родом із Волині

7
8
Один з розробників «антибандерівського» закону - родом із Волині
Історик, доктор історичних наук, професор Католицького університету в Любліні Володимир Осадчий, який надавав консультації при розробці змін до закону про польський Інститут національної пам’яті (ІНП), – уродженець Волині.

У підготовці змін до закону брали участь два історики – окрім Володимира Осадчого, ще доктор Войцех Мушинський, відомий своїми контроверсійними заявами та націоналістичними поглядами, - пишуть "Волинські новини".

Нагадаємо, що 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальний закон, який у ЗМІ отримав назву "антибандерівський". Він вчергове поляризував україно-польські відносини. Цим законом передбачена відповідальність – від штрафу до трьох років ув’язнення – за «заперечення злочинів українських націоналістів».

Володимир Осадчий має українське походження – історик, який уже отримав польське громадянство, родом із Волині. Свого часу Володимир був директором Інституту церковних досліджень, основаного в Луцьку, брав участь у численних наукових студіях, зустрічах, організованих на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, та низці проектів, пов’язаних із темою українсько-польських стосунків.

Зараз він викладає в Католицькому університеті в Любліні, при якому очолював «Центр східноєвропейських досліджень – Ucrainicum», створений із метою підтримки європейських цінностей в Україні. Також професор був канцлером Європейського колегіуму польських та українських університетів.

Історик відомий своїми висловлюваннями про «бандеризацію» України та коментарями для прокремлівського радіо «Супутник», у яких нарікав на «велику зухвалість бандерівських середовищ» в Україні. Також він заявляв, що зростання кількості українців у Польщі становить загрозу для поляків, адже вони «привозять на територію Польщі небезпечну антипольську ідеологію».

Окрім того, професор підтримував ініціативу МВС Польщі щодо нового оформлення польських паспортів. Ішлося, зокрема, про розміщення на сторінках документів зображень важливих для Польщі історичних об’єктів, зокрема й Меморіалу орлят у Львові чи Гострої брами у Вільно. При обговорення доцільності такого кроку історик заявив, що «Львів та Вільно – це символи відродження польської держави».

Володимир Осадчий «відзначився» і під час нещодавнього інциденту щодо заходу із вшанування пам’яті загиблих українців у Сагрині (Люблінське воєводство, Польща).

Нагадаємо, у ЗМІ поширилася інформація про те, що поліція та прокуратура Польщі перевірятиме факти стосовно «прославляння фашизму» та «підбурювання до ненависті», буцімто присутні у виступі депутата, першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика.

«Так, як не можна публічно прославляти Гітлера та нацистів, так само має бути з Бандерою та ОУН-УПА. Проблема полягає в тому, що бандерівська ідеологія стала в Україні універсальною та обов’язковою до виконання ідеологією», – так Володимир Осадчий прокоментував польському виданню чутки про перевірку. І додав, що необхідно завжди належно реагувати на порушення законодавства, зокрема положень зміненого закону про польський Інститут національної пам’яті.

Водночас історик неодноразово заявляв, що не має антиукраїнських поглядів, адже, наприклад, долучається до проведення десятків зустрічей, конференцій, спрямованих на польське-українське порозуміння в історичних питаннях.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це добре, значить є ще на Волині - адекватні люди.
Відповісти
Степан Бандера велика людина. Скільки часу його немає, а поляки і комуняки ще досі бояться його.
Відповісти
Чого ж ти до досі до ПАНА їздиш і радієш з цього?
Відповісти
У мене немає закордонного паспорта, так що якби й хотів ДО ПШЕКА ПОЇХАТИ НЕ ЗМОЖУ.
Відповісти
до москалів їздиш?
Відповісти
А в тебе не виникає думка що гроші можна заробити тут в Україні хай і меньші ніж батракуючи на поляків чи кацапів. Хоч і тих хто їздить туди я не засуджую. Вони вимушені це робити дякуючи нашій владі.
Відповісти
Колаборанти завжди були... Осадчий - не виняток.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні