26 липня, 2018, 13:31

Каламутні потоки на ринку будівництва Луцька

Каламутні потоки на ринку будівництва Луцька
Сьогодні найбільша галузь, у якій можна не тільки заробити відсоток на тіньовому капіталі, а й добряче його «відмити», – це житлове будівництво. Вона демонструє неймовірну динаміку. Що ж насправді відбувається, адже це – величезні корупційні потоки, які не можуть вийти за кордон, тож їм шукають застосування всередині країни?

Будівництво житла – добрий варіант, адже вартість квадратного житла можна занизити, закупити необхідну кількість бетону за чорну готівку Та й готові квартири – гарна інвестиція, бо це прозорий, відмитий актив, який не псується з часом й ціна на який тільки зростатиме.

Сьогодні депутати Луцької міськради практикують системне зменшення сплати пайової участі для забудовника. Таким чином, сьогодні депутати провладної більшості причетні до освоєння «тіньових» потоків.

Так, до прикладу, будинок «Луцька Рів’єра», забудовником якого є екс-губернатор Олександр Башкаленко, котрий успішно легалізував “чорну готівку” в нерухомість. І таких забудовників у місті Луцьку – чимало.

Як правило, це – ті особи, які мають тісні відносини з місцевою владою. Або ж – будівництво ЖК «Центральний», до якого має стосунок багаторічний екс-депутат Луцької міської ради Володимир Никитюк, який схожими методами легалізував свою «тіньову готівку» в нерухомість.

Таких прикладів можна віднайти чимало. До слова, в цьому ж будинку нібито придбав дві квартири нардеп Ігор Лапін, які згодом змінив прізвища власників квартир, щоб не «палитися»…

Економіці така ситуація не загрожує, бо той, хто будує, нерідко згодом залишається з величезним балансом квартир, які може продавати десятиріччями. Однак для правоохоронців така ситуація є дуже цікавою та корисною для роздумів, бо в кого квартири, той і має ж стосунок до “брудних” грошей.

Попит на житло низький, що обумовлено складною економічною ситуацією в країні, ціни на квартирний метр у доларах знижується, а пропозиція зростає.

Зрозуміло, що корупціонери не здатні до важливих винаходів і не схильні вкладати гроші в інноваційні галузі. Здатні лише «купувати» лояльність громадських організацій, спілок бійців АТО. Взамін, як подачку, – отримують декілька квартир.

Таким чином, сьогодні у Луцьку, як і В усій Україні, відбувається внутрішній перебіг тіньових грошей та легалізація їх через сферу будівництва.

За такою трансформацією завжди цікаво спостерігати, особливо, якщо не дуже розумієш, що саме відбувається – еволюція чи деградація. Для того, щоб пояснити, що не так, то слід показати головну вулицю Луцька чи двори Старого міста, і можна легко зрозуміти, куди саме ми рухаємось.

Натомість містом швидкими темпами «ростуть» новобудови, вони можуть не вписуватися в архітектуру міста, можуть передбачати не досить комфортні умови проживання для мешканців, можуть спотворювати панорами міста, як заплановане будівництво на вулиці Ковельській.

Уважний спостерігач вбачатиме в цих явищах свідчення того, що в місті щось таки змінюється на краще, але ці зміни – неповноцінні. І якби наші правоохоронці справді були зосереджені на боротьбу з корупцією, то уже давно аналізували би цей ринок уздовж і впоперек.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
брєд.був нал продав житло знов нал .то що відмив. вивчи значення цього слова
Відповісти
діванний тєорєтик.школяр
Відповісти
то по Білану самий корупціонер Чернуха.то таких Андріів в суд. Чернуха зробив стільки добра для людей .що цим брехунам доморощенним і не снилося
Відповісти
особливо прозорий у будівництві виявився Володимир Никитюк, чи Олександр Башкаленко, про яких по суті йде мова, я не беру до уваги депутата міської ради від "Батьківщини" який збудував житловий будинок в районі ЗАГСУ та того депутата Сергій Була, який розпочав будівництво і так його й не завершив, в той час як переключився на захват землі, а це оборутки з землею під теплицями на Рівненьській, або ж землею по вулиці Глушець, для помічника депутата міськради. Щодо Чорнухи, те що він відкупився від своїх справ допомагаючи, чи займаючись волонтерством, не означає що він таки може продовжити виходити за рамки можливого. Піщаний кар'єр в селі Сокіль, Рожищенського району, до якого має пряме відношення Чорнуха, через діяльність якого знищена в щент автомобільна дорога, то за це може ще дякувати цій будівельній канторі, яка по суті своєї діяльності веде "совковий" спосіб будівництва, чи затоплених новобудов по вулиці Набережній. В майбутньому на Ковельській буде новий резонанс, до якого будуть причетні знову одні і ті люди, А.К. депутат міськ ради. Сьогодні, як в часи Януковича, систему відкатів ніхто не відміняв, і будівельники возять слухняно "відкати" до Києва. Тому хай там хто говорить мені про те, будівельна галузь сьогодні одна із найбільш приваблива для реалізації брудних грошей !
Відповісти
Балабаші кришувати можуть тільки протестанта Товстенюка, на все свій час, але так завжди не буде!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні