Різдвяний піст: чи вдасться волинянам зекономити на продуктах. ГАМАНЕЦЬ

0
4
Різдвяний піст: чи вдасться волинянам зекономити на продуктах. ГАМАНЕЦЬ
У вівторок, 28 листопада, у православних і греко-католиків розпочався Різдвяний піст, який триватиме сорок днів і завершиться 7 січня.

Згідно з церковним уставом, цей піст не дуже строгий – у суботу, неділю та святкові дні дозволяється вживання риби.

Зазвичай до посту зростають ціни на «ходові» продукти: овочі, фрукти, крупи та рибу. Чи змінилася ситуація на луцьких ринках цьогоріч?


А РИБА «ТРИМАЄТЬСЯ»…

Продавці кажуть, що ціни на рибу «тримаються» і не змінюються вже рік. Це пов’язане з тим, що на луцькі ринки надходить не вітчизняна продукція, а риба з-за кордону.

«Усе залежить лише від курсу долара. Якщо він підніметься, то подорожчає і риба. А так… Ціни вже рік лишаються ті ж самі і поки про підвищення не йдеться», - зізнаються торговці.

Так, кілограм замороженої скумбрії у середньому вартує 75 гривень, хека – 70 гривень, нототенії – 58 гривень, мойви – 45 гривень. Тюлька обійдеться у 38 гривень, прянка балтійська – 45 гривень, за філе соленого оселедця просять 100 гривень, а за кілограм цілого оселедця – близько 50 гривень.

ЯК ЩОДО ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ?

Не змінилися й ціни на овочі та фрукти.

«Та куди ж далі рости? Ціни європейські, а зарплати?» - бідкаються продавці.

Кілограм мандаринів коштує 32-55 гривень залежно від країни-імпортера, хурми – 50-70 гривень, апельсинів – 40-60 гривень, винограду – 40-55 гривень, яблук – 10-17 гривень.

За кілограм помідорів доведеться викласти від 45 до 55 гривень, огірків – 50 гривень, цвітної капусти – 16 гривень, грибів – 37-40 гривень.

КРУПИ ПОДЕШЕВШАЛИ

Любителі різноманітних круп можуть зекономити декілька гривень із власного гаманця, адже ціни трохи знизились.

Зокрема, кілограм гречки на луцькому ринку можна придбати за 22-24 гривні, тоді як у вересні вона коштувала 26 гривень, гороху – за 14 гривень, пшеничної та перлової крупи – за 8 гривень, манки – за 11 гривень, рису – за 18-26 гривень.

М’ЯСО ПРОДАЮТЬ «СОБІ В МІНУС», ЩОБ НЕ ЛЕЖАЛО

Торговці кажуть, що м’ясо подешевшало, однак лише від того, що підприємці самі знижують ціни, аби воно не залежувалося на прилавках.

«Закупівельна ціна не змінилася. Ми самі ставимо меншу вартість, щоб м’ясо не лежало, це ж не одяг якийсь. Зараз піст, то купувати м’ясне стали набагато рідше», - зізнаються вони.

У середньому ціна на м’ясо і сало знизилась на 10-20 гривень. Тепер кілограм відбірного сала віддають за 50-60 гривень, хоча ще на початку осені воно вартувало 85 гривень, бекону – за 70-80 гривень проти 85 гривень, шиї – за 100 гривень проти 110 гривень, вирізки – за 110 гривень проти 130 гривень, шинки – 100 гривень проти 120 гривень.

Однак продавці кажуть, що «розслаблятися не варто», адже перед різдвяними святами ціни на продукти знову підскочать і вкотре доведеться обирати на чому зекономити, щоби придбати бажані смаколики до святкового столу…

Натомість у Волинській облспоживспілці зазначили, що не збирають інформацію про ціни на ринках Луцька, їх безпосередньо встановлюють підприємці.

«НЕ МОЖНА ЗАБОРОНЯТИ ЇСТИ ВСЕ, ДО КОЖНОГО ТРЕБА ПІДХОДИТИ ІНДИВІДУАЛЬНО»

Настоятель Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця УПЦ КП Костянтин Марченко наголосив, що піст, у першу чергу, – це лікування душі, а не обмеження у їжі.

«Коли люди хочуть відновити свої гарні відносини з Богом, вони задають питання про те, як це зробити. Тоді церква каже: потрібна покаянна, щира молитва і стримання, не лише від їжі, а й від звичок, прив’язаностей, які тобою володіють. Деколи людиною володіє звичка куріння, деколи – шматок ковбаси, бо часто такі звички сильніші. Піст – спроба розв’язати людині руки, щоб вона стала ближчою до Бога», - зазначив отець.

За його словами, у піст не варто всім все забороняти, до кожного треба «підходити індивідуально».

«Перед тим, як благословити людину на піст, треба щонайменше знати чи дозволяє здоров’я постити. Якщо у людини хворий кишечник чи шлунок, то їй треба пити кисломолочні продукти. Це не піст, а вбивство буде. Треба підходити індивідуально. Якщо жінка носить дитятко в утробі, то який це піст? Це – злочин!» - підсумував він.

Надія МІЩУК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні