Чи вдається антимонопольникам Волині тримати ціни під контролем

1
-2
Чи вдається антимонопольникам Волині тримати ціни під контролем
Із 15 квітня й до завершення карантину уряд України контролює ціни на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби. Адже в умовах надзвичайної ситуації люди здебільшого не працюють і не отримують заробітної платні, або ж отримують її в неповній мірі.

Як пояснив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, моніторинг розповсюджений на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари.

«Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування», – наголосив Олексій Дорошенко.

Підпадають під державне регулювання гречка, цукор, борошно пшеничне, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% та мінеральна вода без газу.

«Державне регулювання також розповсюджується на медичні маски та рукавички, як засіб індивідуального захисту під час пандемії коронавірусу», – додав Олексій Дорошенко.

«ЩОДНЯ МОНІТОРИМО ЦІНИ НА ПРОДУКТИ У ТРЬОХ СУПЕРМАРКЕТАХ»

На Волині контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, які діють на ринках житлово-комунальних послуг та роздрібної торгівлі продуктами харчування, здійснює Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Антимонопольники пильнують, чи дотримуються 13 суб’єктів господарювання, які діють на ринках житлово-комунальних послуг Волині, законодавства про захист економічної конкуренції. Зокрема, їм заборонено нараховувати та стягувати пеню за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, припиняти чи зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби» від 17.03.2020 № 530-ІХ.

Співробітники Волинського обласного територіального відділення АМКУ проводять щоденний моніторинг цін на основні групи продуктів харчування (28 найменувань) та лікарські засоби та вироби медичного призначення (в т.ч. маски захисні).

«Ми щодня моніторимо ціни на продукти харчування у трьох супермаркетах: «Сільпо» (ТОВ «Фоззі-Фуд»), «Наш край» (ТзОВ «Арго-Р»), «Салют» (ПП «ТД «Салют»). Додатково здійснюємо щомісячний моніторинг цін на продукти харчування на ТОВ «КлеверСторс» (мережа «Сім23»), ТзОВ «Континіум-Трейд» (супермаркет «Там-Там»), ТзОВ «Гіппо» (супермаркети «ПАККО»)», ‒ повідомляє заступник голови Волинського відділення АМКУ Сергій Луговий.

Чиновник зазначає, що ще 27 березня вони направили відповідні рекомендації голови відділення до ТзОВ «Арго-Р», ПП «ТД «Салют», ТОВ «КлеверСторс», ТзОВ «Гіппо», ТзОВ «Континіум-Трейд».

«НА ВАРТІСТЬ ЧАСНИКУ, ІМБИРУ, ЛИМОНУ ВПЛИНУТИ НЕ МОЖЕМО»

Сергій Луговий додав, що щоденний моніторинг цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення здійснюється у аптеках ДВТП «Волиньфармпостач» (78 аптечних закладів) та ПФ «Волиньфарм» у формі ТзОВ (199 аптечних закладів). Мережа зазначених аптек в області налічує 277 аптечних закладів. Всюди у продажі є маски, респіратори, ліки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Респіратори» з флізеліну, або Хто заробляє в Луцьку на масках?

«Наші співробітники щодня контролюють ціни на продукти споживчого кошика. Думаю, лучани вже зауважили, що хліб, олія, яйця не дорожчають. Дефіциту цих продуктів нема. Відзначаємо незначне зниження цін на продукти борщового набору. А от на вартість товарів так званої «антигрипозної» групи ‒ імбиру, часнику і лимону – ми не можемо вплинути. Це імпортні товари, вони йдуть як асортимент», ‒ пояснив Сергій Луговий.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На весну зазвичай дешевший наполовину, а тут на 300% подорожчав, – лучанин про імбир

Чиновник підсумував, що ситуація змінюється щодня, але не виходить з-під контролю.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
взагалі ні про що.
Де можна ознайомитися з результатами моніторингу?
Який взагалі сенс в цьму АМКУ - розігнати до бісової матері!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні