«Завжди кажу, що наше волинське «болото» - недохвалене», - власник порталу «Укрбізнес»

0
7
«Завжди кажу, що наше волинське «болото» - недохвалене», - власник порталу «Укрбізнес»
За 15-ть років існування через діловий портал «Укрбізнес» пройшли десятки тисяч компаній. І для безлічі нині успішних – це був інструмент розказати про себе іншим. Бо одна справа – створити бізнес, інша – зробити так, щоб він запрацював. Сьогодні без онлайн-маркетингу це – ніяк. Він це знає, як ніхто інший.

Валентин Цейко. Лучанин. Дві вищі освіти. Засновник порталу «Укрбізнес». Свого часу він був одним із тих, хто першим ризикнув спробувати розвивати онлайн-маркетинг в Україні. Власне, тому історія популярного нині ділового ресурсу «Укрбізнес» починається з …Луцька.

Як «зайти» в інтернет, якщо ти бізнесмен-новачок? Чому просувати бізнес «самотужки» - це у кілька разів дорожче, ніж з професіоналами? Чому львівський бізнес «кричить» про себе, а волинський - не вміє себе хвалити? Чи легко почати бізнес в Україні та які товари найохочіше купують у сусідній Польщі?.. Саме про це - розмова з власником Ub.ua


«УКРБІЗНЕС» «ЗАГОВОРИВ» УКРАЇНСЬКОЮ РАНІШЕ, НІЖ «РОЗЕТКА». НА 5 РОКІВ!



Валентине Миколайовичу, UB.UA – не просто першопроходець у справі онлайн-маркетингу на теренах українського бізнесу. Тут щодня тримають руку на пульсі економіки. Від кризи до кризи. Від революції до революції. І – від успіху до успіху. Так чи інакше - це голос бізнесу, до якого варто дослухатися. Як відбулося, що волинянин Валентин Цейко став власником порталу «Укрбізнес»? З чого все починалося?

У бізнесі я давно. Спочатку багато працював з медіа. Свого часу в мене була своя газета, багато інших проектів. Потім я почав робити «Волинський каталог», який згодом виріс у портал «Укрбізнес».

На ту пору подібних площадок для бізнесу майже не було. Одні «Золоті сторінки» фактично. Саме 15-ть років тому ми першими почали розбиратися із цим всім в інтернеті й пробувати навчити бізнес онлайн-маркетингу. Працюємо дотепер.

Якби вам довелося розповісти про «Укрбізнес» трьома реченнями, та ще й людині, яка нічого абсолютно не знає про портал «Укрбізнес».

Я акцентував би на трьох важливих речах. По-перше, це - український продукт. Коли ми говоримо про галузь електронної комерції, мас-медіа і все те, що торкається мас, то ці структури належать певним людям чи групам, які зазвичай далеко не українські. Навіть нам ще в ті буремні роки, коли Янукович «правив», росіяни не раз пропонували викупити ресурс, та я утримався.

Інтернет – це дуже маніпулятивна штука, тут легко показувати свої компанії вище, а конкурентів - нижче. Що й роблять інтернет-ресурси, які належать російським, китайським, іншим групам. А наше призначення - відстоювати та просувати інтереси нашого українського підприємця і не віддавати ринок чужим. Так що - задумайтеся.

По-друге, я впевнений, що ті інструменти, які ми пропонуємо, - ефективніші, перевірені й несуть менше ризиків для бізнесу, ніж шлях, який обирає клієнт, коли це все робить самотужки.

…Самому шукати веб-студію, самому боротися за привабливий дизайн, розбиратися в SEO-оптимізації, у контексті, SMM. Тим більше, що на ринку інтернет-послуг спостерігається тенденція, коли все менше стає відповідальних гравців.



І третє: тільки в нас на ресурсі можна отримати весь комплекс послуг, необхідний для нарощення продажу та контролю за результатом. Тобто вам не потрібно мати знайомства з різними компаніями: одні, які роблять дизайн, інші, які роблять сайт, треті, які роблять рекламу, четверті, які її просувають… Не треба наймати додаткових працівників, бо наш менеджмент це зробить фахово і надійно.

Українська мова – це було принципово?

Ми не просто україномовні. Ми - одні з перших, хто запровадив українську мову в інтернет-ресурсі бізнес напрямку. Це не є так просто: захотів – і у тебе з’явився україномовний ресурс в Інтернеті, де люди в основному шукають те, що їм треба, російською. За моїми дослідженнями, українська мова дає додатково до 40% трафіку, і можливість вийти на зовсім іншу аудиторію. Але ось вам приклад: «Розетка» тільки зараз запровадила українську мову. Дивіться, скільки років пройшло. І я вважаю це правильна тенденція.

Ви можете пригадати свого першого клієнта, якого ви «привели» в інтернет, і якому це реально допомогло робити бізнес?


Точно пам’ятаю першого клієнта у своєму бізнесі. В «Укрбізнесі» – ні. І цей перший клієнт – це Віктор Пилипюк, рідний брат керівника компанії «Модерн Експо» Петра Пилипюка. У нас дотепер гарні стосунки. А коли я починав бізнес, у нас були тільки ручки та листки паперу, а от факса не було. Перше, що зробив, то продав розробку логотипу для GSM-центру, я його самотужки намалював. Як зараз пам’ятаю ці 400 гривень, тоді це були реальні гроші. Так в компанії з’явився перший сучасний засіб комунікації.

А якщо порахувати всіх тих, які за роки пройшли через Ub.ua?

Тих, які пройшли через «Укрбізнес» на тестовій основі, – сотні тисяч, їх справді складно порахувати. Але таких, з якими ми працювали на контрактній основні, – до 40 тисяч. Є клієнти які з нами, працюють і 15 років, а є такі, які рік, два, три… Хто іде, хтось вертається, бо це – процес.

Які потужні нині компанії свого часу опиралися на послуги ресурсів Укрбізнес? Можете їх назвати?

О, таких багато, не думаю, що варто усіх перераховувати. От наприклад - «Нова пошта». У 2013 році, поки у них не було свого довершеного сайту, користувалися нашою платформою і сервісами. У такий спосіб нарощували кількість клієнтів та надавали їм підтримку. А от зараз, якщо не помиляюся, 17-ті в Україні за обсягами сплачених податків. Десь і ми доклали руку до того (ну чи голову) до цього процесу.


В ЄВРОПІ НЕМА 92-ГО, 95-ГО, 95-ГО СУПЕР, 95-ЕНЕРДЖІ, 98-ГО БЕНЗИНУ. ТАМ ПРОСТО ПРОДАЄТЬСЯ ГАРНИЙ БЕНЗИН



Чим сьогодні рядовий український підприємець відрізняється від європейського?

Перше, що хочеться сказати, - всім. Чесно. Наближені до європейського бізнесу - хіба що ті компанії, які вже дотримуються стандартів, які мають ІСО і таке інше. І це в основному великий бізнес. В Європі бізнес є елементом культури та економіки країни. Це як пазли: якщо компанія зайняла місце, то вже нема потреби в існуванні ста штук аналогічних. Відповідно там, щоб створити свій бізнес, треба придумати щось дуже нове. Або заощаджувати фінанси, або «давити» конкурентів.

А в нас започаткувати бізнес - легко?

У нас – країна можливостей. Почати бізнес у принципі дуже легко. Конкуренція є, вона активна, вона агресивна, але це не та конкуренція, яка коливається на рівні одного цента або якоїсь десятої чи сотої відсотка. Що треба? Все просто: починати з ніші. Чітко візначитись із спеціалізацією, ідею, команду.

Добре. Повернімося до різниці… Треба ж зрозуміти, якими маємо бути, щоб нас прийняли там, куди так стукаємо…

Європа не має інтересу до українського бізнесу, бо він не стандартизований. Я спершу не розумів, чому, коли я повертаюся з Європи додому, мені через кілька днів хочеться назад. А потім стало ясно: там немає бензину трьох марок, там один якісний бензин; там немає ковбаси якісної і зробленої з “паперу”, просто продукт який різниться складом або брендом.

Має значення рівень підготовки та навчання працівників. У нас є велика проблема з тим, що люди не можуть знайти своє місце, вони приходять на роботу і «пробують». А роботу не пробують, її роблять. Це ж не морозиво і не цукерки.

Відрізняється український бізнес і об’ємом ризиків: у нас всі ризики держава старається покласти на бізнес. А ще – тільки в нас можна заробити багато грошей за короткий час. Тому я ЗАКЛИКАЮ усіх створювати та розвивати свої бізнеси.

Вас послухати, то в нас ліпше…


Чому? Якщо співставити, то це і не краще, і не гірше, це просто різні категорії.


НА ВОЛИНІ Є БАГАТО ПІДПРИЄМЦІВ, ЯКІ НЕ ВМІЮТЬ ПРО СЕБЕ ГАРНО РОЗКАЗАТИ



Цікаво, чи є такі особливості, що вирізняють суто волинський бізнес?

Так уже повелося, що кожен хвалить своє болото. Правда? Коли я кажу «болото», то маю на увазі наші продукти, досягнення, культуру, все те що я ціную та поважаю. А я вважаю, що наше волинське болото недохвалене. Так, не-до-хва-ле-не… Тут живуть розумні й талановиті люди, яких постійно кудись штовхають: то в Польщу, то ще куди. Є хороша земля, є хороша історія. Ця область є компактною, чистою, акуратною. Але тут є багато підприємців, які не вміють гарно розказувати про свій бізнес. Чи вони скромні, можливо… Чи ховаються за плечами своїх дружин… Це – такі-от культурні особливості.

Візьмімо для прикладу львів’ян, вони люблять «кричати» про себе, вони влаштовують презентації, об’єднуються в асоціації за культурними чи національними ознаками. Вони про це говорять!

Тому волинянам треба про себе більше розказувати. Чому в нас всі захоплюються американським бізнесом? Тому, що американці - круті маркетологи. Він взяв прапора і порізав його на труси і ходить з гордістю, бо він хвалить Америку і свою ідею. Так вони славлять все: свій відпочинок, свою економіку, свою культуру. Можливо, для нас це занадто зухвало, але вони говорять про своє болото. А ми маємо говорити про своє.

Уявімо, що волинянин створив підприємство в аграрній сфері й задумується над тим, як же «пробратися» в інтернет... Що б ви порадили такому типовому волинському початківцеві?

По-перше, ви кажете про аграріїв. А я хочу наголосити, що там не такі вже й відсталі люди. Навпаки: ті, хто заробляє на землі, - дуже розумні та послідовні.

Щоб я порадив? Якщо компанія надумала рухатися в інтернеті, їй треба вирішити кілька задач. Перше – це партнери, з якими працювати, бо тут самотужки важко.

Онлайн-маркетинг не можна пробувати. Не можна просто зробити сайт і чекати від нього дива. Таке було раніше. Можливо, ще років сім тому. Зараз такого немає, тому що там є велика конкуренція. Всі хочуть звідти отримувати доходи. Що ми можемо пропонувати від себе?

Це те, що коли компанія прийде, ми її почуємо. Ми вивчаємо бізнес, ми формуємо технічні завдання, узгоджуємо це з клієнтом, щоб не піти хибним шляхом. У нас є фахівці, які якісно описують бізнес клієнта мовою пошукових систем і такою мовою, яка стимулює інтерес покупців до їхнього діла. Якщо ж ми не будемо чути клієнтів, то вони матимуть велику кількість дзвінків, але не отримають очікуваних замовлень. Ми даємо інструменти у вигляді сайту або інтернет-магазину, які заточені власне під бізнес. Деяким клієнтам ми пропонуємо нестандартні рішення. Кого цікавить, можуть просто перейти за посиланням.


«ПОЛЬЩА НЕ ДУЖЕ ХОЧЕ, ЩОБ МИ ДО НЕЇ ЙШЛИ. АЛЕ АМЕРИКА ТЕЖ НЕ В ЗАХОПЛЕННІ ВІД ТОГО, ЩО ЇХ РИНОК АКТИВНО ПРЕСУЄ КИТАЙ…»



Свого часу ви створювали ще один портал >Tius.pl. Ресурс для просування бізнесу на європейські ринки, зокрема – польський. Він виправдав очікування?

То цікава історія з продовженням. Ми створювали його на хвилі революції, щоб лобіювати інтереси українського бізнесу на території Польщі. Вигода для клієнта в тому, що його «просувають», а поляки як активні торгівельники рухають наші товари по всій Європі.

Завдяки tius.pl клієнт може, не виїжджаючи на територію Польщі, проводити там рекламу. Польською мовою. Таким чином може виміряти інтерес до того ринку.

Волинь – прикордонний регіон, у нас на Польщу, як ви кажете, «заточені» всі. Як активно наш волинський бізнес реагує на можливість просувати себе на території Польщі?

Та неактивно. Вони все хочуть, аби їх палками туди гнали. Є технологія, є інструменти. Таким інструментом якраз і є портал Tius.pl. Це все одно що ти раніше «гіллякою» копав, а тут тобі дали лопату. І до лопати треба звикнути.

Якщо говорити про особливості просування українського бізнесу в Польщі, то тут для поляків нині дуже важлива ціна. Вони вже знають, що якість у нас нормальна. У поляків є інтерес до українського бізнесу, вони шукають тут собі партнерів, але їм самотужки знайти їх важко.

Звичайно, наші бізнесмени можуть користуватися польськими сервісами, але це буде десь у шість разів дорожче. Я не кажу, що вони дуже хочуть, щоб ми до Польщі йшли. Але це таке... Америка теж не хоче, аби Китай продавався у ній. Але Китай це не хвилює.

А що продається в Польщі найкраще? Думаю, волинянам – дуже цікаво.

Одяг. Акумулятори. Біодобавки. Різна розсада, насіння, саджанці, будівельні матеріали, косметика… Але український бізнес пропонує мало. Надто мала пропозиція українського товару, для того, щоб оцінювати тенденції.


В «УКРБІЗНЕСІ» ОБСЛУГОВУЮТЬСЯ ВСІ, НАВІТЬ ЦЕРКВИ



Наскільки бізнес та інтернет сьогодні взаємозв’язані?

Щоб оцінити, як сьогодні, варто знати, як було.

Ми працюємо з 2002-го, і тому я можу про це судити. Спочатку всі все пробували, було цікаво, бо інтернету було дуже мало. Потім кожен керівник старався стати експертом в галузі онлайн-маркетингу. Зараз все інакше: клієнти знають, що це потрібно, але їм вже не так цікаво цим самостійно займатися. Вони хочуть цю роботу віддати на аутсорс, та прагнуть отримати високу якість, гарантію і прозору звітність.

Це тільки на перший погляд все просто: зробити хороший дизайн, написати код, перекласти, зайнятись просуванням… От зараз: через війну багато людей поїхало з України, або працюють на закордон. Відчувається вакуум фахівців, які працюють на внутрішній ринок. Тому багато хто з клієнтів звертається до нас, оскільки сайти старіють і відповідно випадають з поля зору користувачів інетернету, потребують оновлення та підтримки. Тут наш колектив дуже помічний.

Чому «Укрбізнес» - це портал, який працює тільки з малим чи середнім бізнесом?


Усі стараються працювати з великим бізнесом, бо хочуть менше працювати і більше заробляти. Мене цікавить малий і середній бізнес. Бо що таке малий бізнес? Чоловік не мав нічого - відкрив кілька магазинів; не мав нічого – відкрив клініку чи не мав нічого – вийшов на закордонні ринки. Цей досвід – він найкращий. Його можна транслювати та наслідувати. Ним можна стимулювати підприємницьку активність. І саме там утворюється найбільший дохід та валовий продукт.

А загалом: з нами працює будь-хто: від лікаря до людей, які продають заводи. Обслуговуються в «Укрбізнесі» навіть церкви.

Наскільки важливо використовувати для онлайн-маркетингу такий ресурс, як соцмережі? І чи грамотно це роблять українці, які прагнуть їх використати для заробітку?

Це інструмент. Він контрольований. Це не є штучний інтелект. Хтось ним керує, правда? Якщо ви використовуєте ті можливості, які вам рекомендують, значить потрапляєте під контроль. Тому повинні чітко розуміти, як ви цей інструмент будете застосовувати. Треба витрачати час, правильно налаштувати свій профіль. Треба знати, яка перед вами стоїть ціль.

З мого досвіду заробити можна, але зробити ці заробітки системними важко. Найбільше соцмережі допомагають просуванню бренду. От для торгівлі краще використовувати інтернет-магазини, такі наприклад, які можна створити на нашій платформі.


«КОЛИ БІЗНЕС МОВЧИТЬ І ТЕРПИТЬ – ЦЕ ЗЛО»



Є така універсальна маркетингова порада, яку Валентин Цейко готовий дати підприємцям?

Якщо у власника є можливість про свою компанію, або ж продукт розказати, то найперше треба виділити свої основні якісні характеристики (УТП). І, що важливо, - спробувати обмежитися якоюсь невеликою їх кількістю.

Як тільки у власника або топ-менеджера з’явилася нагода «прокричати» про себе на максимальну аудиторію - це їхній професійний обов'язок. Тому що закордонний бізнес про це "голосить". А український - мовчить за звичкою, а то прийдуть і заберуть. При тому і фінансово потерпає, потерпають люди, які там працюють. У результаті – дискваліфікація, еміграція… і зникнення бізнесу як такого. Українці ж повинні народжувати таланти, а не гастарбайтерів! Правда?

А коли бізнес мовчить і терпить – це зло. І не забувайте, що інтернет - це поки найдешевший та наймасовіший засіб маркетингової комунікації.

Розкажіть про команду порталу «Укрбізнес»? Хто ці люди, які разом з вами?

Ми зараз інтенсивно працюємо над якістю команди. Ми як Діоген Синопський, ходимо в день з вогнем, шукаємо людей. За 15-ть років пережили стільки криз, що вже можна медалі чіпляти. Встояли, не розсипалися, зберегли і культуру, і технології, і клієнтів. Були періоди, коли не було навіть бачення, куди і з ким рухатись. Зараз мотивація на ріст є, і дуже велика.

Я дуже сильно ціную та поважаю своїх колег, тому в команду шукаємо кращих. Дивимося і в сторону молодих працівників, навіть без досвіду.

Обираємо розумних, талановитих, дуже спокійних, врівноважених, націлених на ріст, самореалізацію. У нас трудяться десятки людей (хоч був час, коли це були сотні працівників). Ми оптимізували процеси, певні функції замість людей виконують роботи. Це дуже цінно, коли людина, не перевантажуючись, може давати дуже високий результат. Тому - двері відчинені (наші вакансії).



Наостанок. Знаю, що «Укрбізнес» ініціював цікавий медійний проект…

Я розповідав, що за цих 15-ть років роботи через нашу компанію пройшли десятки тисяч клієнтів. І точно з-поміж цих історій є особливі. Ми вирішили розповісти історії успіху тих компаній чи людей, з якими співпрацюємо, в межах проекту “Історії успіху українського бізнесу” від UB.UA. Бо їх успіх – це і наша історія.

Переконаний: українці мають знати цих людей, бо ніщо так не мотивує, як чийсь гарний досвід. Тому будемо його поширювати і спонукати людей розвиватися. Як кажуть у нас в Укрбізнесі: “Не Джобсом єдиним...”.

Усім процвітання та сили.



Розмовляла Олена ЛІВІЦЬКА.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні