09 вересня, 2016, 10:51

Луцьк, наведіть лад в очисних спорудах!

На прохання мешканців сіл Липляни і Жидичин наша сільська рада нещодавно звернулася до міського голови Луцька Миколи Романюка з пропозицією модернізувати потужності КП "Луцькводоканал".

Окрім цього, ми просимо передбачити у бюджеті міста кошти на розвиток села Липляни, мешканці яких у більшості своїй і стали жертвами незадовільної роботи очисних споруд, якими користується обласний центр.

Оприлюднюю лист до Миколи Романюка. Водночас закликаю громаду тримати на контролі реакцію міської ради.

Луцькому міському голові Романюку М. Я.

Про співпрацю

На території Жидичинської сільської ради в селі Липляни функціонує відокремлений структурний підрозділ комунального підприємства «Луцькводоканал» – станція очистки каналізаційних стоків міста Луцька.

Враховуючи те, що вказаний виробничий підрозділ підприємства негативно впливає на стан навколишнього природного середовища, сільська рада на вимогу мешканців сіл Липляни і Жидичин неодноразово зверталася до керівництва КП «Луцькводоканал» щодо проведення еколого-технологічної експертизи діяльності виробничого підрозділу та його впливу на екологічний стан населених пунктів нашої територіальної громади.

Зокрема, на запит депутата Неділька О. В. радою був надісланий 23 грудня 2015 року лист за № 01-18/187/2-15. Водночас, керівництвом підприємства відповідь сільській раді і депутату не надана.

Одночасно повідомляємо Вас, що виробничий підрозділ забруднює водні об’єкти, шляхом викидів у річку Стир, землі – через самовільне вивезення екологічно небезпечних залишків очистки стоків (фекалію).

Факти таких порушень зафіксовані громадськістю шляхом фото та відео зйомки. Підрозділ постійно здійснює шкідливі викиди у навколишній повітряний простір в результаті чого в населених пунктах постійно утримується каналізаційний сморід.

Зазначені порушення екологічних норм експлуатації виробничого підрозділу підприємства створюють несприятливі умови для проживання мешканців наших населених пунктів.

Підприємство, незважаючи на неодноразові звернення ради та громадськості, не проводить технологічної реконструкції підрозділу, що створило вкрай екологічно небезпечні умови його експлуатації.

Водночас, повідомляємо, що більше 40 мешканців нашої територіальної громади (с. Кульчин – 4, с. Липляни – 21, с. Жидичин – 16) та 2 мешканці Озерцівської сільської ради, якою прийнято рішення про добровільне об’єднання з Жидичинською сільською радою, забезпечують діяльність Вашого комунального підприємства.

Разом з тим, на відміну від інших місцевих рад, міська рада не співпрацює з нашою радою на предмет участі в розвитку інфраструктури наших населених пунктів як часткової компенсації за нанесення шкоди навколишньому природному середовищу та поліпшення умов проживання наших мешканців, значна частина яких є працівниками виробничого підрозділу.

Виходячи з вищевикладеного Жидичинська сільська рада просить:

1. Передбачити в бюджеті міста на 2017 рік видатки в сумі 700 тис. гривень на поліпшення інфраструктури навколишніх сіл ради, пов’язаних із експлуатацією виробничого підрозділу КП «Луцькводоканал», розташованого в с. Липляни. Перелік інфраструктурних об’єктів співпраці на 2017 рік додається.

2. Зобов’язати підприємство КП «Луцькводоканал» провести екологічно-технологічну експертизу діяльності виробничого підрозділу, розташованого в селі Липляни.

Про проведену роботу просимо поінформувати раду

Сільський голова
Ю. Дашук

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні