Театру на Волині присвоїли ім'я Богдана Берези

2
1
Театру на Волині присвоїли ім'я Богдана Берези
Народному аматорському театру “Відродження” Володимир-Волинського районного будинку культури присвоїли ім'я відомого на Волині театрала Богдана Берези.

Про це стало відомо 27 лютого на "Театральному вечорі", присвяченому пам’яті заслуженого діяча мистецтв України, українського театрального режисера сучасності Богдана Берези, - інформує Володимир Медіа.

Одночасно у цей день проходила атестація, а саме підтвердження колективу на право носити почесне звання народного.

На огляд атестаційної комісії у складі представників Волинського обласного науково-методичного центру культури були представлені п’єси «На русалчин Великдень», сучасні інтерпретації «За двома зайцями», «День весілля».

На вечір завітав актор Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка Ярослав Абрамюк, котрий презентував сучасні гуморески та монолог.

Також виступила молода співачка виконавиця і авторка пісень Христина Панасюк.

Члени комісії повідомили, що колектив підтвердив свій статус на звання “народного”.

Окрім того, стало відомо, що театру “Відродження” присвоїли ім'я Богдана Берези.

Від імені директора та колективу Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка Ярослав Абрамюк вручив подяку «За збереження театральних традицій започаткованих Богданом Березою», а ветеран культури Ігор Лиско подарував авторські книги.

На вечорі була присутня дружина Богдана Берези Алла Вікторівна. Зі сльозами на очах вона щиро подякувала колективу та його керівнику Олені Шарко за пам’ять про її чоловіка.

Нагадаємо, ініціатива присвоїти ім'я Богдана Берези згаданому театральному колективу належить двом військовим із Володимира-Волинського - Вадимові Франасюку та Андрієві Шарку.

Довідково:

Богдан Степанович Береза народився в с. Середпільці Радехівського району Львівської області в селянській родині.

Спеціальність театрального режисера, про яку мріяв з дитинства, почав здобувати спочатку у Львівському культосвітньому училищі, а згодом у Харківському інституті культурі, який закінчив у 1971 році, отримавши диплом про вищу театральну освіту.

Молодий спеціаліст одержав направлення на роботу на Волинь, в обласний Будинок народної творчості, але незабаром був призначений на посаду директора Володимир-Волинського районного будинку культури. Саме там розкрився талант молодого режисера.

Організована ним агіткультбригада, яка виступала на самодіяльних сценах області і здобувала призові місця на республіканських і обласних конкурсах, стала основою самодіяльного театру-студії Володимир-волинського будинку культури. За високий художній і виконавський рівень театру-студії було присвоєно звання «народного».

У 1986 році Богдан Степанович отримав призначення на посаду директора Волинського обласного музично-драматичного театру, а від 2002 року — також художній керівник театру.

Богдан Береза нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, почесними відзнаками Міністерства культури і туризму України.

Помер 4 грудня 2010 року в Луцьку на 63-му році життя.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А це хто?
Відповісти
Колишній директор театру.Абсурд,що він зробив для України для себе да. ДАвайте ЮнаЦЬКУ бібліотеку назвем ім. Марії Мах,вона більше зробила для культури.Великий дипломат,керівник добрий,яка поважала і любила людей.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні