Дали два обгорілих тіла і сказали, що це мої діти, - матір безвісти зниклих бійців з Волині

1
-4
Дали два обгорілих тіла і сказали, що це мої діти, - матір безвісти зниклих бійців з Волині
Матір двох зниклих у АТО бійців Володимира та Дмитра Хом'яків з Волині каже, що її синів не хочуть шукати. Натомість їй "запропонували" два тіла і сказали, що це її діти.

Востаннє Катерина Хом'як розмовляла з сином Володею по телефону вранці 5 вересня 2014 року за декілька годин до того, як на бійців напала диверсійна група, - йдеться на сайті проекту "Зниклі".

5 вересня 2014 року загинуло тринадцять айдарівців. Доля семи чоловік невідома. Серед них і брати Хом'яки.

"Знайшли на кладовищі тіла і сказали, що це мої діти"

У вересні 2014 року на Старобільському кладовищі в одній могилі було знайдено два тіла. Їх "запропонували" Катерині, як тіла Володі і Дмитра.

"Тіла були обгорілі - мені скинули фотографії. Чотири фото одного тіла, і дві - іншого. Ховали в мішках, спека. Відмінні знаки були у молодшого, дві родимки на спині. У старшого - ніяких. Але по фото щось зрозуміти було неможливо, все чорне. За статурі вони не підходять, по зубам - теж немає. Збільшили зуби синів, де вони посміхаються, і порівнювали з останками. Їхній одяг для ДНК-експертизи я не надала, не було. Взяли у мене зразок, по одному тілу було частковий збіг. Я не погодилася", - каже згорьована матір.

У 2016 році у Запоріжжі робили ексгумацію тіл.

"На Старобільському кладовищі піднімали все тіла в грудні 2015 року, в тому числі і ті два тіла, які мені пропонували. Дізналася про це випадково. У лютому 16-го року я дзвоню в Запоріжжя. "Ви знаєте, ми підняли ці тіла, зробили ексгумацію і чекаємо результату експертизи зараз". За результатом виявилося, що "245-е" тіло, яке призначалося для моїх синів, належить Грибкову. (Ще одному "айдарівцю", який брав участь в тому бою - Авт.). Тому я слідчому сказала: мені підтасовувати, що це один або інший Хом'як, не треба. Якщо мої сини - я забираю, якщо не мої - забирати не буду. На даний момент збігів по ДНК немає", - розповідає жінка.

Експертиза точно визначила, що знайдене тіло - один із синів

Завідувач відділення судово-медичної генетики Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи Івашина Ольга, яка проводила експертизу по одному з братів Хом'як) запевняє:

"За свої аналізи ми відповідаємо. За тим локусам, які вийшли - був збіг. Брали зразок з кросівка. Нам надали два кросівка, один ще нормальний, а другий в жахливому стані, дуже брудний. Те тіло, яке у нас зберігалося, збіглося зі зразком з більш чистого кросівка. Тобто, ми однозначно визначили, що один із синів це він. Я не пам'ятаю, кого з братів ми робили експертизу (другого брата у мене не було генотипу). Його відкопували, щоб зробити експертизу ще раз. І виявилося, що це зовсім інше тіло. Щось переплутали, мабуть, коли ховали. Якщо ми не впевнені в результаті, ми намагаємося взяти інший зразок для експертизи, викопуємо тіла", - каже фахівець з проведення ДНК-експертизи.

Мами вірять, що їхні діти живі, хоча не мають підтвердження

"Природа у нас така. Ми завжди бачимо те, що ми хочемо бачити.
Коли люди починають чекати і вірити три роки це стає вже способом життя, переконати дуже складно. Знаходяться волонтери, сторонні люди, які кажуть: "Ми його бачили (живим - Авт.), Хтось бачив".
І мами вірять, хоча не мають ніякого підтвердження", - зазначає Ольга Жатовецька, слідча з Дніпра, яка займається справами безвісти зниклих.

"Мені казали, що бачили їх живими..."

Катерина Хом'як не погоджується з тим, що знайдені останки належать її синам. Вона стверджує, що спілкувалася з воїном 80-ї бригади, який розповів, що бачив її синів.

"Спілкувалася з Олексієм Батурою, позивний "Пітон", він водієм був, відповзав кликати на допомогу 80-ку (бійців 80-бригади - Авт). Каже, що коли відповзали в сторону з поля бою, бачив когось із моїх. "Я не можу сказати, кого саме, Володю або Діму, в машину потрапив снаряд, він були в кіптяві, теж відповзали". Багато їх розрізнити і в спокійній обстановці не могли. Тим більше, під час бою. А паспорт меншого сина, абсолютно цілий, "світять" в 29-хвилинному фільмі, який виклали Сепар. Паспорт його - фотографія його, і підпис. Як це пояснити", - стверджує матір.

Катерина Хом'як каже, що шукають зниклих бійців їхні матері, а молоді дружини з дітьми ховають тіла, щоб отримати грошову допомогу.

"Ті, хто не приймає тіла, шукає безвісти зниклих - це в основному матері. Ті, які поховали, як правило, - молоді дружини з дітьми маленькими. Вибачте, але їм потрібно дітей годувати. Ціна питання - 80 сімей безвісти зниклих, заплатили б всім по 600 тис. гривень - і не потрібно було б змушувати визнавати. (600 тис.грн - сума одноразової грошової допомоги від держави родинам Загиблих Військових - авт.)", - каже жінка.

Автор: текст, фото, відео - Макс Левін
Участь у підготовці матеріалу - Інна Варениця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Многие из нас перестали смотреть телевизор , так как интернет источники дают больше честной информации и можно выбирать кого читать, а кого нет.
Но в последнее время основная часть новостных источников подает неправдивую информацию, поэтому приходится перебирать очень аккуратно . В поисках хороших СМИ я наткнулся на 2 качественных источника: ukr-life.com.ua и sylnaukraina.com.ua.
Рекомендую и Вам отбирать только проверенные новостные источники СМИ чтоб не остаться обманутым.

Кстати, совсем недавно прочитал Важную новость, которая относится к каждому из нас: https://sylnaukraina.com.ua/finansy/pensiya/minimalna-pensiya-z-listopada-2018-roku-v-ukra%d1%97ni.html
https://sylnaukraina.com.ua/prognoz/prognoz-pogody/prognoz-pogodi-na-novij-rik-2017-v-ukra%d1%97ni.html
https://sylnaukraina.com.ua/
https://sylnaukraina.com.ua/kalendar/normy-prodolzhitelnosti-rabochego-vremeni.html
https://sylnaukraina.com.ua/vidpochynok/derzhavni-svyata/koli-xelovin-v-ukraini-v-2017-roci.html
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні