У школі на Волині дістали послання учнів, яке пролежало у стіні 50 років

18
34
У школі на Волині дістали послання учнів, яке пролежало у стіні 50 років
У школі-гімназії села Підгайці Луцького району дістали капсулу з посланням школярам, яку заклали під час будівництва навчального закладу: 50 років тому.

Що саме вмуровано у стіну приміщення школи, не знав ніхто. На табличці, що прикривала капсулу, - напис «Вскрыть в 2017 году».

Момент відкриття капсули у школі зробили урочистим. 16 листопада на подвір'ї навчального закладу зібрали шкільну громаду, щоб виконати те, чого чекали півстоліття. А дістати капсулу доручили колишньому вчителеві праці Анатолієві Пилипчуку, який був свідком того, як це послання закладали у стіну в 1967-му. Як згадують тогочасні школярі (а нині то вже сивочолі мешканці села) тоді місію закласти послання доручили школяреві-відмінникові Адамові Грицовнику.



Як виявилося, капсула, що пролежала у стіні 50 років, - скляна і з двох боків залита смолою. Усередині капсули знайшли звернення записане на плівку (щоправда, невідомо, чи вдасться його проглянути). Також дістали гроші: щоб у 2017-му побачили, якими вони на той час були (це металевий карбованець і дрібніші копійки). І найцікавіше – лист у дусі епохи СССР.

«Лист учнів Підгайцівської середньої школи з 1967 року учням Підгайцівської школи 2017 року.

Дорогі учні 2017 року
!

Ми, учні Підгайцівської середньої школи і жителі села, звертаємося до Вас через голови десятиріч, через плин часу і подій.

В цей день, 3 жовтня 1967 р., зібравшись на урочистий мітинг, присвячений 50-річчу Великої Жовтневої соціалістичної революції, ми звітуємо рідній комуністичній партії, Радянській державі, нашому народові про досягнення в навчанні і творчій праці, доповідаємо про свою вірність і відданість справі Леніна, справі революції.

У переддень славного ювілею ми спом'янули огненні шляхи, по яким юність наших дідів і батьків, пройшла, уявою пройшли по гарячих, нетлінних слідах нашої історії, буремної, суворої і прекрасної, яка утвердилася на нашій землі з гордим іменем РЕВОЛЮЦІЇ. Ми згадали тих, хто йшов супроти колючих вітрів, зорі назустріч, хто ніс свої молоді і гарячі серця - свінцевій хуртечи в імя світлої долі прийдешніх поколінь. То були незабутні роки. Історію писали не сиві, поважні історики, а творили її молоді і завзяті, і писалась вона не в тиші кабінетів, а на полях бойовищ огненними шаблями.

Сьогодні ми сходимо на П'ятдесятий перевал, з висоти якого видно блискавиці далекої грози, вчувається громовий залп "Аврори", що сповістив про народження нової держави Серпа і Молота. Ми чуємо постріли гармат "Арсеналу", шалений галоп гривастих коней червоної кавалерії в степах України, могутнє "ура", грізний рев гарматної канонади над Перекопом.

Нехай же й до Вас дійдуть оті могутні голоси й викличуть у серцях Ваших неспокій та гордість за тих, хто творив на нашій землі Легенду. То були покоління орлят, покоління Корчагіних і Примакових, яким нема числа
", - йдеться у посланні.

Ось цей лист школярі знайшли у скляній капсулі
Ось цей лист школярі знайшли у скляній капсулі


Держава "Серпа і Молота" - уже в минулому. Між тодішнім поколінням учнів і нинішнім - ціла епоха. І це надзвичайно промовисто ілюструє послання, що довгі роки було замуроване у стінах старого корпусу школи.

За 50 літ школа змінилася. До старого корпусу добудували новий. Нині це одна з кращих в районі школа-гімназія, де навчається понад вісім сотень дітей.

Школярам 2067-го підгайцівські учні вирішили відправити текстове послання, також гроші та гільзу з написом «Слава Україні!». Нове звернення зачитала школярка Яна Заєць.

"...Наше покоління є свідком Революції Гідності, яку з честю захищала Небесна Сотня. На Сході нашої держави іде війна з проросійськими найманцями. За її цілісність воюють наші батьки і брати, виконуючи священний обов'язок перед ненькою Україною", - написали у листі з 2017-го.

Місце у стіні заклали плитою, на якій написано: "Послання в майбутнє. Відкрити у 2067 році".

Олена ЛІВІЦЬКА.


Передрук заборонений

Колишній учитель праці дістає передачу з минулого
Колишній учитель праці дістає передачу з минулого
У капсулі знайшли також монети того часу
У капсулі знайшли також монети того часу
...І плівка, на якій записане аудіозвернення!
...І плівка, на якій записане аудіозвернення!
Випуск 1968-го. Тодішні учні...
Випуск 1968-го. Тодішні учні...
Випускники 1968-го Віра Степанюк та Зоя Байгота принесли показати світлину їхнього класу
Випускники 1968-го Віра Степанюк та Зоя Байгота принесли показати світлину їхнього класу
Нинішні школярі зачитують послання півстолітньої давності
Нинішні школярі зачитують послання півстолітньої давності
А це те, що наготували підгайцівські школярі учням 2067-го!
А це те, що наготували підгайцівські школярі учням 2067-го!
Випускники 2017-го
Випускники 2017-го
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
34

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
фігньою маються
Відповісти
Сам ти фігня.Хай краще діти пиво п*ють,цигарки курять-оце нефігня.Що зробиш, розуму в голову не добавиш.
Відповісти
Зарано відкрили,ще б років пятдесят пролежала б,було б цікавіше
Відповісти
Напишіть щоб ніколи не забували як проклята Росія вбиває українців.
Відповісти
Прикольно. Ще треба було послання на флешці записати. ( так як на бабіні ) щоб було потім з чим порівняти. Цікаво було б подивитись через 50 років., але навряд.
Відповісти
Такі зробили. Послання записали і на флешці.
Відповісти
Дивлюсь підписано "вчитель". Ви раптом не вчитель фізики? Бо коли так, то я співчуваю Вашим учням. Ну як можна було звернення записати на флешку сподіваючись, що її прочитають через 50 років? 5, максимум 10 років зберігається інформація на флешці. Краще б все таки було б на бабіні записати :)
Відповісти
Напишіть як ви жерли Барбарис Порошенка і бадилля Укропу та дякували їм за "щасливе життя"
Відповісти
Були безозглим бидлом і лишилися передавши естафету внукам. Слава Україні і її дебілам!!!
Відповісти
Передайте наступному поколінню щасливих бомжів мішок гороху від Гройсмана та ящик протизапальних свічок від геморою від пані Порошенчихи
Відповісти
Дуже цікава тема.
Відповісти
Треба було пару доларів положити))) 50 років тому положили, а тут навіть і гривні ніхто не поклав ...
Відповісти
І гривні поклали.
Відповісти
Молодці! і вчителі і діти! Вам одинадцятикласники-творити нову історію України!!Мине час .Загояться повоєнні рани.Виросте нове мудре вільне і надзвичайно талановите покоління!!!Іколись зібравшись біля рідної школи -ви з трепетом -у колі дітей і внуків прочитаєте те послання в майбутнє!!!!
Відповісти
Прийдете пенсіонерами, бомжі з пенсією уже аж в 123 долари щасливі, дурні і глухі у валянках та куфайках вишитих хрестиком з худими собаками і сліпими котами що знають укр. мову. Дадуть вам по кілограмовому чорному як вугілля Ахмета смоктунцю-смаколику Рошен з запахом гнилого укропу. Усі ваші діти будуть жити в Америці крім даунів, а від школи буде одна маленька облуплена стіна з капсулою огороджена колючим дротом та почесною вартою козаків єврейського пана отамана Женевського і ад'ютанта Ібрагіма Волинського.....
Відповісти
В 2067-му учні мабуть так саму сміятимуться з революції гідності як нині сміялися з жовтневої революції. Коротше нічого не змінилось, завжди возвеличуються революції. Рабами були, рабами й залишились!
Відповісти

I value the knowledge on your websites. Cheers.
Вижте и страницата ми

http://dongsanplan.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=394080 Дигитална агенция

=777?
Відповісти

Good day, tidy web page you've right now.
Вижте и страницата ми

https://wiki.rolandradio.net/index.php?title=User:ScarlettHanslow SEO консултант

=777?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні