Архітектор пояснив, чому на вулиці Лесі Українки у Луцьку не залишили трилінку

0
1
Архітектор пояснив, чому на вулиці Лесі Українки у Луцьку не залишили трилінку
Шашку Трилінського не залишили на вулиці Лесі Українки, адже вона знаходиться значно нижче рівня тротуарів, входів у будинки та решти вулиць.

Про це в інтерв’ю «Волинь24» розповів головний архітектор проектів творчої архітектурної майстерні «Балан та Стельмащук» Олександр Балан.

Розробник проекту реконструкції головної пішохідної вулиці Луцька каже, що вулиця Лесі Українки не перша у місті, на якій поєднають старовинні та сучасні матеріали, адже це вже зробили на вулиці Крилова. Нагадаємо, на вулиці Лесі Українки викладають плитку ФЕМ, натомість старовинну бруківку шашку Трилінського обіцяють викласти вдовж будинків.

«Спершу ми пропонували варіант мощення, при якому по центру вулиці Лесі Українки передбачалась викладення велодоріжки з шашки Трилінського. Але при обговоренні ця пропозиція отримала масу критичних зауважень. Представники велоспілки апелювали до нас про недопустимість такого мощення, адже на їхню думку, шашка Трилінського непридатна для велодоріжок – на ній у велосипедистів цокотітимуть зуби… Такий був аргумент», - пригадує архітектор.

Зі слів Олександра Балана, і міська рада, і Спілка архітекторів України при розгляді проекту рекомендували відмовитись від викладення шашки Трилінського по центру вулиці, адже вона зручна для транспорту, але зовсім не підходить для пішоходів. До того ж таке мощення було б дуже незручним для мам з дитячими візочками, а також людям на інвалідних колясках.

«Під час громадських зборів звучала пропозиція зняти верхній шар бруківки, а Трилінку залишити на своєму рівні. Але ж це неможливо! Шашка Трилінського знаходиться на 30 сантиметрів нижче від рівня всіх вулиць, тротуарів, цоколів, входів в магазини. Є таке поняття, як культурний шар і з роками він зростає. Ми не можемо ходити по культурному шару, який був 40 років тому. Інакше треба було б реконструювати всі входи на рівні першого поверху будівель, провести масу інших інженерних робіт», - додає чоловік.

Архітектор переконаний, якби трилінку залишили на місці, під час дощу на вулиці Лесі Українки були б величезні калюжі.

«Ця пропозиція абсурдна та інженерно безграмотна», - каже він.

Читати повністю інтерв’ю з Олександром Баланом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні