У Луцькій міській раді хочуть віддати громаді кілька мільйонів з бюджету

0
-2
У Луцькій міській раді хочуть віддати громаді кілька мільйонів з бюджету
У Луцьку планують розвинути Конкурс громадських ініціатив та віддати містянам право розпоряджатись бюджетними мільйонами, створивши окремий «громадський бюджет».

Про нову ініціативу говорили сьогодні, 22 червня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва.

Наступного року у Луцьку планують створити «Громадський бюджет (бюджет участі)», тобто виділити частину бюджетних коштів на реалізацію проектів з найбільшою підтримкою лучан.

Секретар міської ради Юлія Вусенко пояснила, що створення «громадського бюджету» допоможе залучити лучан до реального використання та розподілення бюджетних коштів.

«В Європі це питання досі актуальне, але такі рішення уже впроваджені практично в усіх європейських містах-партнерах. Також за таку ініціативу нещодавно проголосували у Тернополі, Чернігові та Сумах», - пояснила чиновниця та додала, що створення «громадського бюджету» стане справжнім іспитом для влади та громади.

З її слів, в більшості міст до «громадського бюджету» виділяють 1% від загального бюджету, однак в Луцьку вирішили враховувати лише «чистий» бюджет без видатків на медицину, освіту тощо. Відтак, до луцького «громадського бюджету» можуть виділити близько піввідсотка загального фонду бюджету, що наразі становить 6 мільйонів гривень.

Згідно з положенням, подавати проекти та голосувати за них зможуть лише зареєстровані мешканці Луцька. При цьому чиновники запевняють, що врахували недоліки Конкурсу громадських ініціатив, який славиться фальшуванням голосів. Відтак, голосувати за ініціативи, які претендують на фінансування з «громадського бюджету» лучани зможуть через систему BankID, тобто в мережі Інтернет, але підтверджуючи свої дані з допомогою банківських карток. Також автори проекту рішення хочуть передбачити можливість паперового голосування, адже чимало мешканців обласного центру досі не користуються Інтернетом.

Водночас у міській раді не планують відміняти Конкурс громадських ініціатив (його переможці можуть отримати 50 тисяч гривень на реалізацію своїх проектів), мовляв цей етап може стати своєрідною «репетицією» перед реалізацією більш глобальних речей.

«Це будуть ті проекти, які міська рада однозначно реалізовувала б і так, але конкурс дає можливість об’єднати громаду, члени якої займатимуться однією справою. Наприклад, будівництво велодоріжок, придбання муніципальних велосипедів, як у Львові. Все це йде на користь громаді», - наголосила Юлія Вусенко.

Передбачається, що голосування за проекти триватиме декілька місяців. Максимальна вартість одного проекту не повинна перевищувати 10% від загального «громадського бюджету».

Більшість присутніх депутатів підтримали пропозицію, хоч вони і бояться, що цей конкурс спровокує жорстку боротьбу за бюджетні кошти серед лучан так, як це було з Конкурсом громадських ініціатив. Найближчим часом «Положення про громадський бюджет (бюджет участі)» розглянуть на сесії міської ради. Однак, втілити в життя цю пропозицію планують лише через рік.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні