Українці скаржаться на долари, які видають у «ПриватБанку»: що з ними не так

0
Українці скаржаться на долари, які видають у «ПриватБанку»: що з ними не так
Українці продовжують скаржитися на доларові купюри, які видають у касах державного ПриватБанку. Особливо часто претензії виникають у видачі банкнот 1996 року друку або трохи пошарпаних баксів. Однак банки мають повне право видавати клієнтам старі долари, якщо ті не були сильно пошкоджені та не мають значних ознак зношування (перелік ознак недійсних банкнот – нижче).

Про це пише Обозреватель.

Одну із таких скарг залишила клієнтка банку на спеціалізованому форумі. За її словами, банк не лише видав купюри старого зразка, а й відмовився брати їх назад.

«Замовили в «Приваті» валюту. Прийшли забирати. Нам видали купюрами старого зразка. Ну, ок! Але при обміні купюр старого зразка (як з'ясувалося) ми втрачаємо 20%... На 300 доларах – 60! Це як? Ну гаразд. Вирішили не втрачати гроші і повернути на рахунок... Прийшли у відділення, де отримували, а вони відмовляються їх брати!.. Мовляв, купюри старого зразка, і ми їх взяти не можемо... Коли почали обурюватись і вимагати підняти відеозапис видачі – взяли... Чому, поклавши на рахунок свої гроші, ми не можемо їх забрати чи змушені втрачати?», – розповіла клієнтка.

У відповідь у ПриватБанку запевнили, що видають та приймають інвалюту виключно за правилами, які встановив Національний банк (НБУ).

«Всі банкноти без ознак підробки або значного пошкодження придатні для операцій як купівлі, так і продажу, без обмежень за роком випуску банкнот іноземної валюти та їх номіналу. Також зазначимо, що у відділенні банку видаються купюри, які попередньо пройшли перевірку відповідно під час видачі пропонуються платіжні купюри. Якщо вас не задовольнило стан купюри, ви можете відмовитися її приймати», – відповіли в банку.

Які долари не можна брати в обмінниках та банках
Банки та обмінники зобов'язані приймати купюри без комісії, якщо вони не мають ознак сильного зношування – незалежно від року випуску. Те саме стосується і видачі банкнот клієнтів. Тобто фінустанови не мають права видавати виключно купюри інвалюти, які:

Мають одну або декілька ознак значного зносу/пошкодження:
- розірвані (розрізані) на частини банкноти;
- пошкоджені елементи дизайну та захисту (видалені цифрові або текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично змінні елементи захисту, захисні стрічки);
- змінений початковий колір паперу та/або зображень;
- плями, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
- загальні забруднення, включаючи папери, що викликають люмінесценцію, в ультрафіолетових променях;
- обпалені, пропалені, старі банкноти (ушкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
явні друкарські вади.

Банкноти, вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

ПриватБанк, як і всі інші банки та небанківські обмінники, згідно з рішенням НБУ зобов'язаний приймати «з рук» банкноти з незначними ушкодженнями. Таке правило НБУ ввів після тривалого скандалу, коли банки та обмінники вимагали від українців платити комісію за продаж трохи пошарпаних баксів. Те саме стосувалося купюр 1996 року випуску.

Вся ця валюта насправді вважається дійсною. А тому НБУ й ухвалив: банки та обмінники зобов'язані приймати такі банкноти. Ось тільки банкам та обмінникам теж потрібно кудись подіти валюту, яку вони одержують від клієнтів. Виходить, що тепер і самим українцям видають старі купюри чи банкноти із плямами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні