Церковне свято 3 вересня: що цього дня потрібно викинути з дому

0
Церковне свято 3 вересня: що цього дня потрібно викинути з дому
3 вересня за новим церковним календарем згадують святих мучениць Василісу і Домну Нікомидійських. Про подвиг цих святих, які традиції цього дня та заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

Про це пише Уніан.

3 вересня 2023 - яке церковне свято сьогодні за новим стилем
Домна Нікомидійська жила в III-IV столітті, за часів правління імператорів-язичників Максиміана і Діоклетіана. Вона була язичницькою жрицею і мешкала в палаці. Але одного разу їй довелося познайомитися з працями богословів, вона прийняла християнство. Щоб уникнути покарання, Домна видала себе за божевільну і пішла з палацу в монастир. Деякий час вона ховалася там, а потім відрізала волосся, переодяглася в чоловіка і оселилася в печері. Але про це дізналися правителі, її схопили і засудили до страти.

Василіса Нікомидійська жила в IV столітті і ще дівчинкою загинула за віру. Їй було 9 років, коли її привели на суд до правителя Нікомедії Олександра. Той умовляв дитину зректися віри і зробити уклін язичницьким ідолам. Але Василіса вперто відмовлялася. Тоді її засудили до тортур і кинули у вогонь, але він не зачепив мученицю. Василісу віддали на поталу звірам, але вони не заподіяли їй шкоди. Правителю нічого не залишалося, як відпустити дівчинку, а сам він увірував у Христа. Відомо, що Василіса вийшла за місто і, стоячи на камені, помолилася - у цей момент із каменю забило джерело, яке зцілило багато людей.

Святих шанують 3 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 16 вересня.

Народні прикмети 3 вересня

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде осінь і погода найближчим часом:


дощ цього дня після обіду - погода зіпсується надовго;

захід сонця червоного кольору - похолодає;

грім гримить - до теплої осені;

гарний день видався - весна буде пізньою.

У народному календарі 3 вересня - свято Василиси, Домна Доброродна.

3 вересня - що сьогодні не можна робити
Заборони цього дня такі:


заборонено сваритися і пліткувати - все сказане повернеться втричі;

не можна залишати безлад у будинку;

не слід піднімати загублені кимось гроші - можна накликати злидні;

не слід грати весілля і освідчуватися - союз буде невдалим.

За народними повір'ями, цього дня не слід надто часто дивитися в дзеркало, бо можна привернути нечисть із потойбічного світу.

Що можна робити 3 вересня
У святої Василиси просять зцілити хворих, дати сил після важкої хвороби, моляться за дітей і звертаються з проханнями знайти дорогу до Господа.

Цього дня потрібно зробити прибирання в домі та викинути з нього всі непотрібні речі, хороші - віддати нужденним, а решту - спалити. Вважається, що на місце старого обов'язково прийде нове, благе. Цікаво, що старе взуття в давнину не викидали, а вішали на паркан - воно захищало дім від порчі та пристріту.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні