--> Європейський суд з прав людини визнав Росію винною у злочинах у Грузії внаслідок війни 2008 року | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Європейський суд з прав людини визнав Росію винною у злочинах у Грузії внаслідок війни 2008 року

3
5
Європейський суд з прав людини визнав Росію винною у злочинах у Грузії внаслідок війни 2008 року
Європейський суд з прав Людини (ЄСПЛ) постановив, що Росія відповідальна за злочини скоєні на грузинські території Грузії внаслідок російської війни проти Грузії восени 2008 року.

Повідомляє Голос Америки.

Суд веде мову про низку порушень міжнародної Конвенції з прав людини, за якими Росія, як підписант конвенції, несе відповідальність.

Йдеться зокрема про катування грузинських полонених, порушення права цивільного населення на свободу й безпеку, вигнання етнічного грузинського населення, відмови розслідувати вбивства тощо.

Грузинський міністр юстиції Гоча Лорткіпанідзе заявив у відповідь на новину зі Страсбурга, що йдеться про юридичне визнання, що «Росія здійснила етнічні чищення».

Російське міністерство юстиції, коментуючи рішення ЄСПЛ, заявляє, що воно визнає «безпідставними низку звинувачень Грузії на адресу Росії».

Що стосується звинувачень підтверджених судом, то Москва заявляє, що «безпосередня участь російських військовослужбовців (у вказаних подіях) так і не була встановлена».

Рішення, яке стало результатом майже 12 років розгляду, може також мати прецедентне значення для міжнародних позовів, які подала України проти Росії у зв’язку із війною на Донбасі та щодо захоплення Криму.

ЄСПЛ вирішив не вважати Російську Федерацію відповідальною за події під час активно фази бойових дій з Грузією з 8 до 12 серпня.

Але далі у постанові йдеться, що «Російська Федерація здійснювала “фактичний контроль” над Південною Осетією, Абхазією, а також у “буферній зоні” в період з 12 серпня до 10 жовтня 2008 року».

Суд також наголошує, що навіть після припинення вогню і оголошення про виведення російських військ «потужна російська присутність, а також залежність південноосетинської та абхазької влади від Російської Федерації свідчать, що “фактичний контроль” над Південною Осетією та Абхазією тривав».

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала судове рішення досягненням для історії і для майбутнього країни.

«Це дуже важливо, тому що вперше в історії та вперше в історії інших країн Грузія є юридично виправданою. Держава визнана жертвою цієї війни», - сказано у заяві Саломе Зурабішвілі.

Грузинське міністерство юстиції наголосило, що рішення суду буде однією з основ для врегулювання конфліктів та відновлення територіальної цілісності Грузії.

П’ятиденна війна

Російські війська увійшли на територію Південної Осетії на півночі Грузії в ніч з 7 на 8 серпня 2008 року, щоб підтримати південноосетинських сепаратистів у боях з грузинською армією.

Російські танки заходили далеко вглиб грузинської території і літаки Росії бомбардували цілі в різних місцях Грузії зокрема поблизу столиці - Тбілісі.

Бойові дії тривали п’ять днів і під тиском міжнародної спільноти за посередництва ЄС сторони уклали домовленість про припинення вогню.

Росія заявляє, що її військові виконали миротворчу роль у Південній Осетії та Абхазії, які називають себе самостійними країнами.

Москва визнала незалежність тих утворень, хоча ООН наголошує на територіальній цілісності Грузії.

Росія формально визнає Європейський суд з прав людини, але влада у Москві не раз звинувачувала міжнародні суди в несправедливості, коли йдеться про Росію.

Російська сторона на процесі заперечувала факти своїх навмисних нападів на цивільних в Грузії.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Украдина зараз геноцид своего народу робитть .
Та й шо ?
Відповісти
Так i шо ?
У нас бидло повилазило , це набагато сташнiше
Відповісти
Также бидло як шмигаль фарион та усякi свободи з вальцманом та майданутi з 2014 року
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні