--> Китай запускає "Штучне сонце" | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Китай запускає "Штучне сонце"

0
0
Китай запускає "Штучне сонце"
Китай вперше успішно запустив свій термоядерний реактор HL-2M Tokamak. Це — значний прогрес в області досліджень в галузі ядерної енергетики.

Повідомляє НВ.

Реактор HL-2M Tokamak є найбільшим дослідницьким пристроєм в області ядерного синтезу в Китаї і може досягати температури понад 150 млн градусів Цельсія, запевняють розробники.

Вчені сподіваються, що цей пристрій потенційно може відкрити доступ до потужного джерела чистої енергії.

Реактор використовує потужне магнітне поле для плавлення гарячої плазми і може досягати температури понад 150 млн градусів за Цельсієм, що приблизно в десять разів гаряче, ніж ядро ​​Сонця.

Реактор, розташований на південному заході провінції Сичуань і завершений в кінці минулого року, часто називають «штучним сонцем» через величезну кількість тепла і енергії.

«Розвиток термоядерної енергії - це не тільки спосіб вирішення стратегічних енергетичних потреб Китаю, але також має велике значення для майбутнього сталого розвитку енергетики та національної економіки Китаю», — запевняють китайські ЗМІ.

Китайські вчені працюють над створенням зменшених версій термоядерного реактора з 2006 року. Вони планують використовувати пристрій у співпраці з науковцями, які працюють над Міжнародним термоядерним експериментальним реактором ITER — найбільшим в світі дослідницьким проектом ядерного синтезу у Франції, який, як очікується, буде завершено в 2025 році.

Відзначимо, атомний реактор відрізняється від термоядерного тим, що в першому важкі ядра розпадаються на легкі за рахунок їх бомбардування нейтронами. Такий процес вивільняє величезну кількість енергії, викликаючи ланцюгову реакцію, яка може бути небезпечною, якщо ядерний розпад вийде з-під контролю.

У випадку з термоядерним синтезом, легкі ядра, навпаки, об'єднуються в важкі за рахунок їх нагрівання до надзвичайно високих температур. Такий процес не призводить до ланцюгової реакції, має набагато більш високу питому щільність енергії і по його закінченню не залишається радіоактивних відходів.

Але здійснити термоядерний синтез надзвичайно складно і дорого: загальна вартість проекту ITER оцінюється в $ 22,5 млрд.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні