--> Чим зумовлена рекордно висока ціна на яблука в Україні | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чим зумовлена рекордно висока ціна на яблука в Україні

0
10
Чим зумовлена рекордно висока ціна на яблука в Україні
У розпал фруктового сезону імпортні банани купувати вигідніше, аніж українські яблука.

Що відбувається з цінами на фрукти та овочі повідомляє "Сніданок з 1+1".

В українських супермаркетах кілограм бананів можна в середньому придбати за 21-25 гривень. Натомість найдешевші яблука коштують 20 гривень — це найнижча ціна. Середня ж значно вища - 30-35 гривень. Банани серед українців нині — це найпопулярніший фрукт, розповів економіст Олег Пендзин.

"Ціна настільки приваблива, що банани посідають основне місце в сезонних фруктах, які українці їдять", - каже фахівець.

Висока вартість яблук в серпні зумовлена тим, що вітчизняні виробники завжди орієнтуються на вартість імпортного продукту і продають свій трохи дешевше. Українці швидше придбають кілограм імпортних, але дешевих яблук, аніж дорогих, але своїх.

Саме тут і банальне пояснення вартості: зараз український продукт майже немає конкурентів, оскільки імпортний постраждав через пандемію та закриття кордонів навесні та початку літа.

"Завжди були яблука з Польщі. Але цього року туди не приїхали українські заробітчани, бо сиділи на карантині в Україні. Зараз вони поїхали, але врятувати ситуацію не можна", - пояснив Пендзин.

Ця ситуація стосується не лише яблук, а й ягід. Ціни на них цього літа також не надто падали, адже "на ягоди" до Польщі, Чехії, Фінляндії, Іспанії також не доїхали заробітчани не лише з України, а й з Білорусі, приміром.

Врожай не зібрали в достатньому обсязі, тому й на імпорт відправляти країнам-виробникам було майже нІчого. Крім того, є й українські об'єктивні причини подорожчання - це весняні заморозки та літні потопи, які попсували врожаї. Так, нині кавуни коштують приблизно втричі більше, ніж зазвичай. Ціну виробники пояснюють саме погодою.

Нинішні ціни на ринках і в магазинах будуть актуальні й згодом.

"Нічого не зміниться у цінах приблизно до 15-20 серпня. Тоді почнеться новий масштаб цін, виходячи з нового маркетингового року. Дуже великий шанс того, що він буде рости",- наголосив Олег Пендзин.

Економіст прогнозує зростання цін і на сезонні осінні овочі. Українська картопля та цибуля також швидше за все подорожчають. Навесні та на початку літа в Україні через карантин були обмежені або взагалі припинені приміські перевезення, люди не змогли дістатись до своїх ділянок, аби висадити картоплю та цибулю. Левова частка цих овочів в Україні росте саме не на полях агрокомпаній, а в городах приватних осіб. Тому вже за декілька тижнів можемо побачити високі цінники й на ці продукти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні