--> У Чернігові в СІЗО в’язні через незадовільні умови відмовилися від їжі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Чернігові в СІЗО в’язні через незадовільні умови відмовилися від їжі

0
2
У Чернігові в СІЗО в’язні через незадовільні умови відмовилися від їжі
У Чернігівському СІЗО в’язні через незадовільні умови утримання відмовляються від вживання їжі.

Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"Через зношеність комунікацій та самих будівель стіни багатьох відвіданих камер вкриті грибком та пліснявою. Фактично відсутня внутрішня система вентиляції, напівзруйновані вікна камер, більшість з яких є ровесники самих будівель, не забезпечують доступу свіжого повітря та природнього освітлення", - йдеться в повідомленні.

Вказано, що приміщення СІЗО було побудоване близько 250 років тому.

"Під час візиту наших моніторів в установі було виявлено двох осіб, які відмовились від вживання їжі, один з яких через неналежні умови утримання. Стан здоров’я голодуючих перебуває на постійному контролі медичного персоналу", - зазначається в повідомленні.

Крім того, при допустимому плановому наповненні установи у 375 в’язнів у СІЗО на день візиту утримувалося 406 осіб. Внаслідок цього, як зазначено, фактично у всіх оглянутих камерах порушуються норми житлової площі. Зокрема, в одній із перенаповнених камер члени моніторингової групи з’ясували, що одного ув’язненого не було забезпечено індивідуальним спальним місцем. Внаслідок цього утримуваним доводиться спати по черзі, повідомили в Офісі Омбудсмана.

"Так, в частині камер санітарні вузли не відгороджені від приміщення для сну дверцятами, що порушує право в’язнів на їх приватність. Також спальні місця в’язнів розташовані у притул один до одного. З порушенням людської гідності засудженим доводиться спати на брудних та старих матрацах попри наявність нових на складі установи", - зазначається у секретаріаті.

Окрім того, йдеться в повідомленні, під час моніторингового візиту було встановлено порушення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу. Так, у збірному відділенні та лазні відсутні медичні кабінети для проведення медоглядів.

"Так, огляд в’язнів при прибутті до установи та перед миттям медичним працівником проводиться у неналежних умовах з порушенням права на приватність та в присутності сторонніх осіб (інших в’язнів та працівників установи). У кімнаті для проведення особистих оглядів у збірному відділення відсутня система опалення (обігріву)", - повідомили у секретаріаті.

Як зазначено, також було виявлено порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України (Державної кримінально-виконавчої служби України - ред.) гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, на 2020 рік.

"Зокрема, персонал установи не завжди дотримується маскового режиму, не користується гумовими рукавичками та антисептичними засобами. Замість дезрозчину санітарні вузли збірного відділення оброблено порошком "Економ Дез хлору". Не проводиться утилізація використаних засобів захисту та медичних відходів", - вказали в Офісі Омбудсмана.

Як зазначено, за результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерства юстиції України та інших органів влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.
Теги: сізо
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні