Відразу два видовищних астрономічних явища спостерігали волиняни. ФОТО

0
5
Відразу два видовищних астрономічних явища спостерігали волиняни. ФОТО
Сьогодні, 5 червня, волиняни мали змогу побачити аж два надзвичайно видовищних небесних явища – Сунична Повня, яка співпала із напівтіньовим місячним затемненням.

Так, Сунична або Полунична повня отримала таку смачну назву завдяки відповідним ягодам, що достигають саме у цей період, хоча, зважаючи на погодні умови та примхливе волинське літо, суничним на початку червня буде хіба що нічне світило, - пише ІА "Волинські новини".

До слова, «Сунично-полуничну» повню ще називають Медовою, Гарячою, Рожевою тощо. Вона припадає на 14 і 15 місячну добу.

Особливою ця повня є ще й тим, що її час співпав із напівтіньовим місячним затемненням, яке розпочалося о 21:45 за київським часом, а завершиться о 00:04.

Напівтіньові затемнення, на відміну від часткових і повних, досить складно побачити неозброєним оком. Багато спостерігачів не можуть відрізнити напівтіньове затемнення Місяця від звичайного повного місяця. В ніч з 5 на 6 червня під час максимальної фази затемнення 57% диска Місяця буде знаходиться в частковій тіні Землі. Якщо в цю ніч ви помітите незначне зменшення яскравості Місяця, значить вам вдалося побачити напівтіньове місячне затемнення.

І, хоч напівтіньове місячне затемнення дещо не є таким же ефектним у плані візуалізації, як тіньове (коли місяць має вигляд ніби надкушеного з одного боку) та повне місячні затемнення («Кривавий місяць»), проте це астрономічне явище – цілком доступне для спостереження неозброєним оком.

Сонячні та місячні затемнення завжди приходять разом - одне затемнення наступає приблизно через два тижні після іншого. Вже 21 червня 2020 року спостерігачі побачать кільцеве сонячне затемнення.

Як і інші місячні затемнення, напівтіньові затемнення відбуваються, коли Місяць потрапляє в тінь Землі, тобто, коли Земля проходить між Місяцем і Сонцем, перекриваючи його світло. Таке трапляється, коли Сонце, Земля і Місяць шикуються в одну лінію в своєму русі. Місячне затемнення може наступити тільки в повний місяць.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні