Виїзд українців за кордон. Які існують обмеження?

0
-2
Виїзд українців за кордон. Які існують обмеження?
Довкола питання виїзду українців за кордон виник скандал.

Нещодавно посольство Великої Британії в Україні повідомило, що лише українці, які мають право на проживання в інших країнах, можуть виїхати з України. Про таке бажання виїхати треба інформувати МЗС. Про це пише ВВС Україна.

Це спричинило хвилю обурення у соцмережах і заяви, що Україна повертається у радянські часи, коли виїзд за кордон контролювали державні органи.

У МЗС у коментарі ВВС News Україна розповіли, що обмежень на виїзд українців за кордон немає.

Хто може поїхати?

Українці, які мають право на проживання у Британії, і які хочуть виїхати з України, повинні повідомити про своє бажання британське посольство і надати інформацію про себе та заплановану подорож.

Далі дипломати формують список бажаючих виїхати і надсилають його до МЗС України.

Про це йдеться у повідомленні посольства Великої Британії в Україні, який оприлюднили у Facebook ще 7 травня.

Згодом у коментарях на численні питання користувачів, чи можуть вони виїхати, якщо у них є британська віза, посольство відповіло так: "Українська влада проінформувала нас, що лише громадяни України з правом на постійне проживання у інших державах можуть виїхати з України".

За даними британського посольства, ті українці, які мають такі документи, повинні надати інформацію про себе, щоб її передали до МЗС України.

Британське посольство пообіцяло сприяти організації таких подорожей. Для цього українцям радять надіслати до посольства детальну інформацію про заплановану подорож не пізніше, ніж за 72 години до дати виїзду.

Британські дипломати кажуть, що українцям, які мають будь-які британські візи, вони не зможуть допомогти виїхати за кордон.

"Це повернення до СРСР", - скаржаться користувачі Facebook під постом посольства.

Що кажуть у МЗС?

Разом з тим у МЗС України кажуть, що жодних обмежень на виїзд українців за кордон немає і ніяких дозволів українцям не треба.

"Чинним законодавством не встановлено жодних додаткових обмежень щодо виїзду громадян України за кордон", - повідомили у МЗС у відповідь на запит ВВС News Україна.

Дипломати пояснили, що в умовах протидії коронавірусу уряд закрив деякі пункти пропуску через державний кордон, зокрема, для повітряного сполучення. Тому, у цьому контексті "МЗС інформувало іноземні дипломатичні представництва в Україні щодо тих пунктів пропуску через державний кордон, які тимчасово не працюють".

"Іншої інформації про обмеження виїзду за кордон чи необхідності отримання від Міністерства закордонних справ України дозволів на виїзд громадян України, зокрема, тих, які мають посвідки на постійне проживання за кордоном, МЗС не давало", - йдеться у повідомленні.
Теги: кордон
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні