--> Медики розповіли, чим кір відрізняється від COVID-19 | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Медики розповіли, чим кір відрізняється від COVID-19

0
-2
Медики розповіли, чим кір відрізняється від COVID-19
Кір — інфекційна, гостра вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, яка захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. Захворіти можна у будь-якому віці.

Про це інформує Центр громадського здоров’я України.

На кір у 2019 році захворіло понад 57 тисяч людей. Показник на 100 000 населення становив 135,7. Із літа 2017 року і до кінця 2019 року (у період спалаху захворювання) на кір захворіли понад 115 000 людей.

Протягом січня–лютого 2020 року в Україні зареєстровано 197 випадків захворювання на кір. За аналогічний період 2019 року було зафіксовано 25 319 випадків, що свідчить про зниження рівня захворюваності у 128 разів.

У 2019 році в Україні рівень охоплення вакцинацією проти кору, епідемічного паротиту і краснухи у дітей першого року життя склав понад 93%. Серед дітей у віці 6 років цей показник становив майже 92%.

Збудник кору передається повітряно-краплинним шляхом: через вдихання з повітрям найдрібніших крапель слизу, що містять віруси. Вони потрапляють в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворої на кір людини.

Нова коронавірусна інфекція COVID-19 передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько одного метра від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч.

Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситись потоками повітря на великі відстані від хворої людини.
Першою ознакою кору зазвичай є підвищення температури, що триває від 4 до 7 днів. На початковій стадії можуть виникати ломота у тілі, нежить, сухий кашель, почервоніння очей, сльозотеча і світлобоязнь, одутловатість обличчя.

У 1-й день висипань, висипка зазвичай виникає на шкірі обличчя та верхній частині шиї. У 2-й день — розповсюджується на тулуб, стегна. На 3-й день висипка з’являється на гомілках та стопах. Висип тримається 5-6 днів, після чого блідне і після себе залишає короткотривалу пігментацію.

Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей віком до 5 років або у дорослих людей старше 30 років. Найсерйознішими ускладненнями є:

- пневмонія;
- ларингіт, ларинготрахеобронхіт;
- кератит, увеїт, які можуть стати причиною сліпоти;
- енцефаліт;
- енцефаломієлополірадикулоневрит;
- важка діарея і пов’язана з нею дегідратація;
- отит;
- у вагітних можуть бути самовільні аборти, передчасні пологи.

Найкращий захист від кору — імунізація живою комбінованою вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). Вона зумовлює надійний і тривалий імунітет, а також попереджує розвиток тяжких форм недуги та ускладнень.

Вакцини проти COVID-19 наразі не існує.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні