Як у Луцьку ЖКП змагаються за можливість управляти будинками

1
13
Як у Луцьку ЖКП змагаються за можливість управляти будинками
Луцьку житлово-комунальні підприємства беруть участь у конкурсі, щоб стати управителями, розповів керівник одного з них Володимир Рижук. Мова про ті будинки, де мешканці не створили ОСББ.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

Одна з таких багатоповерхівок на бульварі Дружби Народів, 9. На кожному під'їзді є оголошення про те, що, згідно з конкурсом, їм призначили управителя будинком. Повідомили про те, що послуга з утримання зросла.

"На оголошенні я помітила, що змінюється вартість, вона зростає на гривню за квадратний метр. Це теж здивування, бо цікаво з чим це пов’язано з новою назвою чи обґрунтують з чим пов’язане зростання вартості" – мешканка будинку на бульварі Дружби Народів 9, Олена Чернуха.

Директор ЖЕКу Володимир Рижук розповів, що раніше вартість коригувала міська рада, востаннє зміни були у 2018 році. Нині другий ЖЕК запропонував на конкурсі найнижчу ціну й став управителем для 116 будинків.

"Конкурс відбувся на підставі закону України про ЖКП, ми його виграли. Договори підписані з владою. Тепер готуємо договори з 1-го лютого і з кожним мешканцем буде заключено договір. Складова послуги лишилася та сама. У зв'язку із зростанням зарплати зріс тариф, у кожного будинку своя ціна залежить від того скільки квартир і чи потребує поточний ремонт внурішньобудинкових мереж", – пояснив начальник жеку.

Головний інженер ЖЕку Ольга Дворська каже, що мають цілодобову групу швидкого реагування. Цього ж, за її словами, не практикують ОСББ.

"Цілодобово працює аварійна служба і сантехніки в межах 10 хвилин на виклик заходять. Я знаю такі приклади по ОСББ, що в штаті не тримають працівників, мають певні домовленості, навіть це може бути ЖЕКівський працівник, який у вільний час від роботи зробить їхню заявку. І коли голова ОСББ телефонує, а робочого немає вдома, то вони не можуть своєчасно зреагувати. Бо не тримають в штатах працівників", – пояснила Ольга Дворська.

За її словами, 35% від тарифу накопичують на капітальні ремонти, 10% передбачено винагороду управителю, інші гроші ідуть на техобслуговування будинків.

Серед будинків, які отримали управителя – багатоповерхівка на Винниченка, 16. Мешканка будинку Людмила Пітрухін каже, що хотіла б долучитися до обговорення у виборі управителя:

"Років п’ять лежить закрита дірка фанерою, миші бігають, і під’їзд обдертий. Хто його вибирав, якась міжусобщина, нас ніхто не збирав, збори не робив."

Директор житлово-комунального підприємства № 3 Руслан Юлдашев говорить, що звернення від мешканців щодо дірки в під'їзді не було. З його слів, коли міська рада оголосила конкурс, то поставили у технічному завданні: левова частина коштів має бути спрямована на капітальні ремонти будинку. Він каже: будинки, які обслуговує 3-й ЖКП, збудовані в 30-40-их роках минулого століття.

"Є програма, що можуть долучатися не лише ОСББ, а й управителі та ЖКП щодо ремонту мереж, ліфтів, конструкцій будинку. Перший рік 30 на 70, тобто міська рада виділяє 70%, другий рік 40 на 60, де мешканці дають 40% і третій рік 50 на 50, а це ремонт дахів, обладнання по підвалах і так далі", – розповів Руслан Юлдашев.

Виконуюча повноважень директора житлово-комунального господарства Луцька Надія Коленда розповіла, що ниі понад 600 будинків отримали управителів. Їхніми управителями стали ЖПК №2,3,7.

"Міська рада підписала договір на один рік. У любий час люди можуть піти на самозабезпечення чи об'єднання. Наприклад: будинок не великий, має 10-12 квартир, він не мусить створювати ОСББ і бути в складі управителя. Він може визначити уповноважену особу від сусідів, яка буде одну послугу для всіх надавати. І можуть вийти будь-коли з-під діяльності управителя, який визначений на конкурсній засаді", – зазначила комунальниця.

До слова, другий етап конкурсу триватиме у лютому-березні, лишилося близько ста будинків без ОСББ та управителів.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В тих драних ЖЕКах ніколи не було коштів на ремонти які вони згідно договору мають виконувати,теж саме буде і з управителями, тому що зміна вивіски не гарантує зміну якості обслуговування будинків!А через суд на управителя не повпливаєш ,тому що рішення суду наперед відоме.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні