Волинська лікарка розповіла, чи можна вагітним робити щеплення

0
-2
Волинська лікарка розповіла, чи можна вагітним робити щеплення
Завідувачка акушерсько-гінекологічним відділенням Нововолинської міської лікарні Ольга Піддубна розповіла, чи варто вагітним робити щеплення.

Про це повідомляють на сторінці медзакладу у фейсбуці.

Вірусів грипу багато , але для людей найбільш небезпечними є два штами типу А –H1N1 і H3N2 і два штами типу В. Ці віруси постійно мутують, тому населення стикається з новими штамами. Вчені світу прораховують можливі мутації і створюють актуальні вакцини від грипу.

Та чи варто робити щеплення майбутнім мамам, якщо так то якими вакцинами?

На жаль вагітні входять в групу ризику ускладнень , так як зміни з боку імунної системи роблять її більш вразливою. Грип перенесений вагітною може негативно впливати на плід, особливо в першому триместрі є для нього загрозою.

В перші 12 тижнів вірус грипу може привести до таких вроджених патологій як: « заяча губа» ,гідроцефалія мозку, завмерла вагітність та вроджені вади серця різної складності. В пізні терміни –це передчасні пологи, затримки внутрішньоутробного розвитку, загибель плоду.

Вірогідність ускладненого перебігу захворювання у 7 раз вища чим у невагітних. Тому у США, а також Євросоюзі щеплення від грипу рекомендоване всім вагітним в будь який термін вагітності та годування груддю.

Вакцина допоможе захистити не тільки вагітну, але і новонародженого протягом перших 6 місяців життя внаслідок маминих антитіл.
Вакцинація робиться щорічно , за 4-6 тижнів до настання епідемії грипу.

Які ж вакцини можна вагітним? Це має бути інактивована вакцина. Це вакцина створена з «мертвих» і розібраних на запчастини вірусів.
На ринку України є дві вакцини : «Ваксігрип Тетра» Франція, « Джісі Флю» Південна Корея.

Протипоказами до вакцинації є : гіпертермія, інфекційний процес, алергічні реакції на яєчний білок,знижена вага, імунодефіцитні стани.

Всі вакцинації проводяться за призначенням сімейного лікаря в Центрі ПМСД за попередньою консультацією лікаря акушер –гінеколога.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні