Місту дадуть кредит на модернізацію обладнання «Луцькводоканалу»

0
-1
Місту дадуть кредит на модернізацію обладнання «Луцькводоканалу»
Луцьк отримає кредит від НЕФКО на модернізацію аварійного обладнання на КП "Луцькводоканал". У НЕФКО обіцяють профінансувати ремонт, модернізацію та заміну аварійного обладнання на КП «Луцькводоканал».

Щоправда, для проведення робіт необхідне ще додаткове залучення коштів міського бюджету в сумі 800 тисяч гривень для виготовлення проектно-кошторисної документації.

Про внесення змін до рішення міської ради від 21.12.2018 №51/26 «Про затвердження Програми підтримки КП «Луцькводоканал» на 2019 рік» йшлося 27 травня, під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, – повідомляє ІА "Волинські новини".

Голова профільної комісії Борис Смаль зазначив, що питання стосується співфінансування проекту підтримку «Луцькводоканалу», по НЕФКО оскільки ще в грудні минулого року у корпорації оголосили, що мають змогу профінансувати низку важливих проектів.

За словами директора "Луцькводоканалу" Віктора Гуменюка, проект передбачає виділення 830 тисяч євро у якості кредитних коштів, 170 тисяч – грантових, і 130 тисяч – на умовах співфінасування.

«27 лютого ми звернулися до Луцької міської ради і отримали стверджувальний лист, у якому йшлося про те, що міська рада готова працювати на умовах, які вимагає НЕФКО за кредитування», - розповів директор комунального підприємства.

За його словами, працюючи над цією програмою, керівництво комунального підприємства виділило три основних напрями роботи. Перший – встановлення комерційного обліку в багатоквартирних житлових будинках:

«Ця тема актуальна і має короткі проміжки часу в законодавчих межах. Сьогодні в законодавстві прописано, що джерел фінансування для встановлення вузлів комерційного обліку громадянам у державному бюджеті – немає, саме тому це є обов’язком «Луцькводоканалу».
Звичайно, в законі прописаний шлях повернення цих коштів – через внески. Але де взяти одноразово і одномоментно такі суми коштів?
Єдина надія – на цей кредит», - зазначив Віктор Гуменюк. Він додав, що, згідно із попередніми підрахунками на встановлення лічильників комерційного обліку у Луцьку потрібно близько 10 мільйонів гривень.

У зв’язку із вищеназваними причинами, цей захід також прописують у програмі.

«Особливо гостро стоїть ця проблема в будинках, де більше 300 квартир, однак немає ОСББ. У зв’язку з цим немає чіткого визначення, хто і за що відповідає. Тому вихід один – встановити лічильники за кредитні кошти, а надалі працювати через НЕФКО», - пояснив ситуацію він.

Другим, не менш важливим напрямом роботи, за словами Гуменюка, є повна модернізація і заміна всіх насосних станцій третього підйому.

«Це станції відкачки води. Сьогодні ми їх отримуємо від ДКП «Луцьктепло», тому що наразі ці станції - на їхньому балансі. Однак, вони повністю зношені. Є рішення міської ради, щоб зношені станції передали на баланс «Луцькводоканалу». Тож станом на сьогодні, ми робимо усе, щоб отримати їх документально. Надалі ми можемо реконструювати 43 станції відкачки води, замінити пошкоджені насоси, та інші елементи, аби забезпечити нормальний тиск. Витрати на ці роботи - колосальні, а вартість переданих від «Луцьктепла» станцій - майже нульова, бо майже повністю зношені» - зазначив директор "Луцькводоканалу".

Третій напрям роботи підприємства стосується глибокої реконструкцію двох КНС – другої та третьої. Окрім цього планують заміну енергетичного та насосного обладнання, створення нормальних умов праці для працівників.

Члени комісії проголосували за те, аби виділити 800 тисяч гривень із міського бюджету на розроблення кошторисно-проектної документації. Ще 800 тисяч підприємство виокремить із власних коштів, аби, врешті, отримати необхідний для міста кредит та виконати всі пункти програми підтримки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні