Як харчують дітей у школах Нововолинська.ФОТО

0
3
Як харчують дітей у школах Нововолинська.ФОТО
Як харчують дітей у школах Нововолинська: хто розробляє меню, скільки коштують обіди та хто фінансує харчування школярів – дізнавались журналісти інтернет-видання «БУГ».

Харчування учнів організовує КП «Нововолинський комбінат шкільного харчування» під контролем управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради. Меню “гарячих сніданків” для усіх їдалень шкіл міста розробляють на два тижні. Окрім того, в кожному навчальному закладі працює буфет.

Подивитися як їдять діти в школі журналісти прийшли в гімназію на запрошення директора Людмили Шиян. Журналісти поснідали у шкільній їдальні, подивилися на умови, в яких готують, поспілкувалися з поварами та учнями, директором навчального закладу.

Гаряче харчування для різних класів розділене між перервами. Доки школярі на уроці, працівники накривають на столи. А починає свою роботу повар щодня о 5-й ранку.

У меню – пшенична каша, куряче філе, салат з буряка, чай та хліб. Порції відрізняються грамами: є на 7, на 9 та на 12 гривень.

На перерві вишиковується черга до буфету. Пиріжок, піца, сік, віденські вафлі, булочка з сосискою – асортимент різноманітний.

Можна поїсти борщу або інших страв з меню. Перші страви не є обов’язковими для харчування школярів. У щоденному прорахованому меню їх немає, але поварі готують, бо є попит.

Для тих, хто не хоче харчуватися в шкільній їдальні, є альтернатива. Замість грошей на обід батьки можуть дати його з собою.

Учні 1-4 класів усі харчуються в їдальні, кошти виділяє Нововолинська міська радА. Починаючи з 5-го класу, роблять замовлення на сніданки. Віддають перевагу не лише стравам з меню, а й буфетній продукції.

Харчоблок та приміщення їдальні – після ремонту.

Нововолинський комбінат шкільного харчування на виділені міською радою гроші розробляє меню гарячих сніданків.

Для учнів 1-4 класів – на 7 гривень, для пільгових категорій – на 9 гривень, а також з можливістю батьківської доплати – на 12 гривень.
У чому різниця? У грамах або ж в додаткових продуктах. Наприклад до молочної каши з додатковою батьківською платою у 5 гривень йде ще хліб з маслом та скибкою твердого сиру.

У кожній школі працює буфет. Продукція в основному однакова, але може відрізнятися в залежності від повара. Вона повинна відповідати нормам, які визначені в законодавсті.

У гімназії почали випікати самостійно хліб, така можливість є ще в трьох шкільних харчоблоках, вводять в меню віденські вафлі.

Планують розширювати асортимент буфетної продукції в 5-й школі. Буде желе, корзинки, заварне, нова порційна подача піци. А також чай в пакетиках. Закупили спеціальний посуд, електрочайник, блендер.

Меню розробляють на два тижні. Змінюється воно відповідно до сезону: взимку дітям дають яблука, весною вводять свіжі овочі тощо. Моніторять, що діти більше полюбляють. За спостереженнями, погано йдуть рибні котлети, та їх повинні давати, бо цього вимагають встановлені норми. Якщо у дитини є спеціальне дієтичне харчування, це також враховують.

Страви проходять подвійну термічну обробку. Для прикладу, відбивна після просмаження йде в духову шафу з температурою 280 градуів.

Держспоживслужба постійно контролює те, як забезпечується харчування школярів. Беруть проби з готових страв, змиви з усіх предметів. Окрім того харчкомбінат самостійно відправляє продукти на перевірку.

У шкільних їдальнях також наявна Книга скарг. У випадку, коли у батьків є побажання, зауваження, рекомендації, пропозиції щодо організації харчування, можна там записати та залишити свій номер телефону.







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні