«Знаю, що таке тримати слово», – Анатолій Гриценко зустрівся з волинянами*

2
8
«Знаю, що таке тримати слово», – Анатолій Гриценко зустрівся з волинянами*
Кандидат на пост Президента України, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко побував на Волині.

У Володимирі-Волинському він спілкувався з працівниками місцевого меблевого підприємства, у Луцьку дав інтерв’ю двом місцевим телеканалам, зустрівся з городянами.

На зустріч, що відбулася в понеділок, 11 березня, у концертну залу розважального центру «Промінь» прийшли понад 900 волинян. Охочих побачити й почути кандидата у президенти було стільки, що люди не могли знайти вільного місця. І лише коли відчинили двері на балкон, натовп у залі зменшився. Хоча у проходах частина людей залишилась.

Багато хто хотів поставити Анатолію Гриценку запитання. І він давав цю можливість. Але коли дехто зловживав нею, обривав на півслові, пояснюючи: «Знаю, що за мною їздять з міста в місто люди, які мають завдання зірвати зустріч: ставлять запитання не за темою, провокують дискусію. Тому я не дозволю їм цього зробити».

Журналіст інтернет-видання «Волинь24» був серед тих, хто уважно слухав кандидата в президенти. До вашої уваги – короткий виклад його промови і відповідей на запитання.




«ТОМОС І МАРОДЕРСТВО НЕ ПОЄДНУЮТЬСЯ»

Зустріч вів народний артист України Олександр Якимчук. Він озвучував записки із зали. Хоча час від часу політик пропонував дати слово комусь із присутніх.

«Весна прийшла. Час саджати», – розпочав, привітавшись із людьми, коротку вступну промову Гриценко. І одразу заговорив про те, що це час саджати не лише на городі, але й саджати в тюрму чиновників, які прокралися.

«Хтось у цій залі ще сумнівається, що Президент не знав того, що робиться в «Укроборонпромі»?» – запитав у присутніх Анатолій Гриценко. І сам же відповів: «Знав. Бо сам у темі. І в темі, і в долі».

«Це не проблема Порошенка, це проблема всієї країни», – резюмував політик. Він розповів, що нещодавно представив ще одного члена своєї команди – майбутнього генпрокурора Давіда Сакварелідзе. Він молодий, у нього, за словами Гриценка, нульова толерантність до корупції, за що Президент Порошенко й звільнив його з посади заступника генерального прокурора.

«Я йду тільки на п’ять років, – нагадав свою обіцянку балотуватися на один термін. – Щоб змінити систему, вичистити корупцію – вистачить. Далі – дорогу молодим. Я не боюся довіряти молодим. Я гарантую: яким прийду на Банкову – таким і піду. У мене немає бізнесу і не буде. Я гарантую, що у владі не буде «любих друзів», кумів. Хтось знає прізвища кумів Гриценка? Ні! Бо їх немає у владі».

«Я в 14 років років пішов в армію. Знаю, що таке тримати слово. І я його дотримаю», – пообіцяв кандидат у президенти.

Він закликав людей не продавати свій голос на виборах. Сьогодні, за його словами, агітатори чинного Президента, збирають особисті дані тих, хто готовий купитися на подачку в тисячу гривень. А завтра, в разі збереження у владі, вони передадуть ці дані в податкову, ще й позбавлять наївних людей субсидії



«Саджати по весні будемо!» – пообіцяв політик. «Пашинський, Розенблат, їх не посадили, хоча один стріляв у людину, а інший замішаний у мільйонних оборудках з бурштином», – нагадав Анатолій Гриценко. «Люди не повірять у щирість влади, поки кількох жирних риб не посадять», – переконаний політик.

А те, що відбулося в «Укроборонпромі» у 2016-му і викрито журналістами сьогодні (завезення утричі дорожче від реальної вартості сином заступника голови РНБО запчастин до бронетехніки, використовуючи притім підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському» (стара назва – «Ленінська кузня»), Анатолій Гриценко назвав мародерством на крові. За таке під час Другої світової розстрілювали перед строєм. «Ми – європейська країна. Не потрібно сьогодні повертати смертну кару. Але має бути швидке розслідування і суд», – зазначив лідер «Громадянської позиції».

«Томос і мародерство не поєднуються», – стверджує Анатолій Гриценко. «Там немає щирості», – каже він, киваючи в бік чинного Президента, який сьогодні піариться на отриманні Українською церквою Томосу про автокефалію.

Відповідаючи на запитання про нелегальне видобування бурштину на Поліссі, Анатолій Гриценко нагадав, як у липні 2015 року Президент Порошенко з цього приводу сказав: «Даю два тижні, щоб проблема була вирішена». Минуло три з половиною роки, а незаконне видобування не припинилось. Тому що вирішити проблему не хочуть. «Всі в темі і в долі», – вважає лідер «Громадянської позиції». А гарант Конституції, на його переконання, мав би давати гарантію, що сказаного слова дотримає.

Політик порівняв справи в країні зі справами в сім’ї. «Я батько чотирьох дітей. Кожна сім’я хоче жити заможно в своїй хаті, заробляти достойно в своїй країні. Щоб не зривалися батьки на заробітки у Польщу, Італію або – ще гірше – у Підмосков’я», – сказав Анатолій Гриценко. Він переконаний, що в разі викорінення корупції українці зможуть заробляти в своїй країні по 800 євро.

«Треба, щоб в Україні більше народжувалися, ніж помирають. Щоб більше поверталися, ніж виїздять. Тоді країна відбудеться», – упевнений кандидат у президенти.



П’ЯТЬ КРОКІВ НА ПОСАДІ ПРЕЗИДЕНТА

Назвати перші п’ять пунктів, які виконає Анатолій Гриценко на посаді Президента, кандидата на найвищий пост у державі попросив депутат Луцької міської ради Микола Дендіберін.

Першим кроком Гриценко назвав зміну кадрової політики. До влади повинні прийти чесні й відповідальні люди, патріоти України.

«Я поставлю в рамки силовиків», – пообіцяв кандидат у Президенти. На його переконання, у правоохоронних органах, спецслужбах люди мають виконувати завдання з безпеки й оборони країни, дотримання законності й порядку, а не «кошмарити бізнес, кришувати контрабанду, стежити за опозиціонерами».

Боротьба з корупцією буде ефективною лише в тому разі, коли кожен державний службовець, стаючи до роботи підпише згоду на проходження час від часу перевірки на детекторі брехні. Також Анатолій Гриценко хоче ввести в норму провокацію хабаром. «Кожен чиновник буде попереджений, що це може статися. Тож коли спокуситься на подачку, буде спійманий – це треба зафіксувати, а хабарника посадити», – вважає політик. На його думку, хабарництво і корупція процвітає через те, що тих, кого взяли на хабарі, згодом відпускають, тобто немає невідворотності покарання.

Це можна змінити, коли ввести відповідальність суддів за свої рішення. Бо судова реформа, яку провела влада, додала суддям лише матеріальних стимулів – зарплату від ста тисяч гривень і більше. Проте покарати суддів за неправосудні рішення не можна. Анатолій Гриценко нагадав, що ще у 2009 році він, тоді народний депутат України, розробив і подав у Верховну Раду законопроект про відповідальність суддів. Ним було передбачено, що в разі отримання суддею хабара понад 10 тисяч доларів, на нього чекає довічне ув’язнення з конфіскацією всього майна. За цей закон проголосували 364 народні депутати, але на нього наклав вето Президент Ющенко. «Якби не наклав, не було б у судах «колядників» зваричів і їм подібних».

На митниці, щоб та запрацювала ефективно, потрібно звільнити близько половини штату. Таку думку висловили Гриценку люди, які раніше працювали на митниці і звільнилися, коли побачили, що там творяться незаконні речі.

«Зовнішня політика має бути відповідальна і в інтересах України», – вважає кандидат у президенти. На його переконання, Україна має продавати за кордон не сировину (ліс, зерно), а готову продукцію. «Тоді буде розвиватися економіка, будуть робочі місця, і село не буде спиватися», – каже Анатолій Гриценко.

Питання про п'ять кроків на посаді Президента Анатолію Гриценку поставив депутат Луцькради Микола Дендіберін
Питання про п'ять кроків на посаді Президента Анатолію Гриценку поставив депутат Луцькради Микола Дендіберін
Лідер «Громадянської позиції» відповів
Лідер «Громадянської позиції» відповів


«НЕ МОЖНА З ВОЮЮЧОЇ КРАЇНИ ЇХАТИ НА МАЛЬДІВИ»

Однофамілець кандидата у президенти Андрій Гриценко написав записку, в якій запитав лідера «Громадянської позиції», як, на його думку, можна зупинити суттєве падіння моральних і культурних цінностей у молоді.

Анатолій Гриценко нагадав присутнім історію, коли під час Другої світової війни прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль відмовився від пропозиції одного з міністрів скоротити витрати на культуру й освіту заради оборони. «А за що ми тоді воюємо?» – спитав Черчілль. Тож Анатолій Гриценко проти скорочення асигнувань на ці галузі. «У кожній родині не економлять на здоров’ї, освіті дітей», – каже кандидат у президенти.

Виховувати, на його переконання, дітей треба в сім’ї. «Мені мама казала: змінити можна дитину коли вона ще лежить впоперек ліжка. А коли поздовж – уже не зміниш», – згадав Анатолій Гриценко. Водночас він вважає, що і школа, і суспільство мають давати позитивні приклади молоді.

«Приклади культури, моралі, чесності й аскетизму мають подавати і представники влади. Не можна у воюючій країні їхати відпочивати на Мальдіви», – заявив політик.



«ЛІКИ – ЦЕ НЕ ТОВАР. ЦЕ – ЗДОРОВ’Я»

На запитання, чи буде в нас страхова медицина і що думає кандидат про медичну реформу, Анатолій Гриценко відповів: «Буде і страхова медицина». Але зазначив, що в охороні здоров’я головне – загальний підхід. Позитивні напрацювання усіх попередніх урядів потрібно зберегти, дещо варто уточнити, а все, що погіршує якість надання послуг і доступність медицини до кожного громадянина, необхідно зупинити.

«Все, що б не малювали в Києві, не працює, коли рівень знань лікарів дуже низький, коли в райцентрах і селах стоїть застаріле обладнання», – каже лідер «Громадянської позиції». Він розповів, що ще десять років тому, перебуваючи в Ірані, дізнався: тамтешня влада відмовилася направляти на навчання своїх громадян в Національний медичний університет імені Олександра Богомольця. Каже, з першого заліку там все за гроші. Відтак і спеціалісти виходять такі, що не можуть правильно поставити діагноз чи виписати ліки. Тому, на переконання політика, жодна реформа в медицині не буде успішною, якщо не викорінити хабарництво в освіті.

Головне в медицині – ліки, їх якість і доступність. «Буде відновлено державний контроль за якістю ліків, які випускають в Україні. Вдвічі знизимо ціни на них», – запевнив кандидат у президенти України.

Він розповів, що в Австрії, Німеччині ліки удвічі дешевші, ніж в Україні. Все через те, що в нас вони – товар, на якому можна наживатися. «Ліки – це не товар. Це – здоров’я», – переконаний політик. За президента Гриценка лікарі не будуть писати в рецептах назву ліків, а лише хімічну формулу, як це роблять у всьому світі. А людина вже сама обиратиме, які ліки з великого переліку їй придбати: дорогі розрекламовані чи їхні дешевші аналоги, які діють не менш ефективно.



«ЦЯ ВЛАДА ВЖЕ НЕ ЗМІНИТЬ НІЧОГО»

За президентства Гриценка, обіцяє кандидат, всі соціальні гарантії будуть збережені, а кількість чиновників – суттєво скорочена. «ИБД (имитации бурной деятельности) не буде», – запевнив політик. Він пропонує ліквідувати районні державні адміністрації, передавши їхні функції виконкомам місцевих рад, а облдержадміністрації скоротити відсотків на 80. «Менше людей працюватиме, але з гідною зарплатою», – каже лідер «Громадянської позиції».

Водночас він пропонує внести зміни в законодавство, якими заборонити парламенту ухвалювати закони, не забезпечені фінансами. Анатолій Гриценко проти популізму, тому, відповідаючи на запитання, чи варто покарати тих, хто винний у знеціненні заощаджень людей при розвалі Союзу, сказав: «Їх уже немає серед живих. Але я не обіцяю вам, що коли стану Президентом, виплачу всі накопичення в Ощадбанку СРСР. Це нереально. В бюджеті країни немає стільки грошей. Держава може допомогти тільки людям, які вкрай цього потребують: наприклад, хворі на рак чи мають іншу біду. Але для цього треба розробити відповідний механізм. Щоб і тут не було зловживань».

Щодо пенсійного забезпечення, то тут потрібно ухвалювати новий закон і поступово йти до мінімальної пенсії 150 євро. Не можна, на переконання політика, врізати пільги ветеранам Збройних сил, бо це підриває довіру в армійському середовищі, знищує офіцерські династії, нівелює престиж професії захисника України. На цьому економити не можна, стверджує кандидат у президенти. «Ми підрахували: щороку з бюджету України крадуть до 400 мільярдів гривень. Потрібно позакривати всі «дірки», щоб цього не було. Ось де ми зекономимо. Розсекретимо всі закупівлі, такі, як йшли через «Ленінську кузню», і ніхто не зможе більше залізти в бюджет».

«Треба металевими граблями, залізною щіткою викорінювати всі ці схеми. У громадських організацій, з якими співпрацює «Громадянська позиція», вже є напрацювання, як це зробити. А ця влада вже не змінить нічого. Треба її міняти», – заявив Анатолій Гриценко.

Зустріч закінчилася спільним виконанням Державного гімну України.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора


Анатолія Гриценка зустрічали наметами...
Анатолія Гриценка зустрічали наметами...
...і флешмобом
...і флешмобом

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей виступ_мудрість ВЕЛИКОГО ПОЛІТИКА!!!! З яким в України є щасливе майбутнє!!! Голосуєм за А.С.Гриценка!!! Погляньте на солідарність лучан.Зал,балкон,проходи повз стін вщерть заповнені.Для лучан значить він є не байдужим і вони вірять в нього.І правильно роблять.І так повинний зробити кожний свідомий українець-виборець.А.С.Гриценко за Україну_українці за А.С.Гриценка!!!
Відповісти
Знаєте, прочитавши уважно статтю сформував хорошу думку про Гриценка А.С. як майбутнього Президента. В теперішніх реаліях, швидше за все проголосував би за нього!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні