«Будапештський меморандум – одна з найбільших помилок України», – Павло Клімкін у Луцьку

0
6
«Будапештський меморандум – одна з найбільших помилок України», – Павло Клімкін у Луцьку
У Луцьку нещодавно побував український дипломат і державний діяч, міністр закордонних справ України 2014 – 2019 років, Надзвичайний і Повноважний Посол України Павло Клімкін.

Гість викроїв у своєму щільному графіку кілька годин для зустрічі із небайдужими лучанами. Спілкування у форматі питання-відповідь відбулося в Палаці культури міста Луцька. Модератором зустрічі виступив Богдан Шиба.

Павло Клімкін зазначив, що на Волині він не вперше. Точніше, вдруге. Гість завітав у Луцьк, щоб обговорити втілення майбутніх проектів із євроінтеграції. Учасники зустрічі обговорювали можливість залучення нових коштів у тристоронні програми «Польща – Україна – Білорусь» та розширення переліку напрямів. Також ішлося про те, щоб грантові кошти спрямовувалися саме у проєкти, а не на консультантів.

Клімкін хоч і дипломат, проте вів щиру розмову, не оминаючи жодного запитання, навіть найбільш каверзного. Далі – тезами його відповіді на те, що найбільше цікавило лучан.




Путін зайде настільки далеко, як ми йому дозволимо


Як досвідченому дипломату, гостю ставили питання про те, якими шляхами можна повернути Україні Крим і Донбас.

«Маємо зрозуміти – Путін піде так далеко, як ми йому дозволимо. Наскільки далеко пустимо. Якщо ми не будемо працювати з друзями і партнерами, він зазіхне на український Південь, щоб отримати сухопутний коридор до Криму, Придністров‘я і Молдови, потягнути звідти воду. Не можна дивитися, як він видає українцям російські паспорти. На Донбасі до кінця року буде пів мільйона російських паспортів. Як згодом побудувати реінтеграцію Донбасу, коли там пів мільйона паспортів? Тому я кажу: якщо не буде скасування Путіним указу про видачу російських паспортів, то маємо діяти жорстко. Інакше нас ніхто не буде поважати. Зрештою ми самі себе не будемо поважати», ‒ переконаний Павло Клімкін.

Дипломат зазначив, що мешканці європейських держав вважають українців неймовірними людьми і дуже нас підтримують. Навіть колишній помічник президента Росії Сурков, сам не бажаючи того, визнав, що Росія як держава та система програла українцям, як він каже, українству.



Нормального миру з Росією бути не може. Тільки гібридний

«Ми маємо йти вперед, мусимо звільнити Крим і Донбас. І ми це зробимо. Але це має відбуватися під нашим контролем. Якщо буде запущений сценарій Путіна, він буде в Києві. Путіна не можна недооцінювати. Він так просто Крим не віддасть. Хіба ми зробимо Крим непідйомним і невигідним. Люди ж йому не потрібні ні в Криму, ні в Росії», ‒ каже Павло Клімкін.

Відповідаючи на запитання із зали, ексміністр наголосив: дипломатичними методами повернути Крим нереально. Також нині неможливий і силовий варіант звільнення Донбасу. Бо Росія втрутиться і піде вперед. А ми не можемо дозволити, щоб Донбас розділив Україну і з‘явилася Новоросія.

«На умовах Путіна закінчити війну можемо дуже швидко, навіть післязавтра. На жодні компроміси він не піде. Єдиний варіант ‒ досягнути гібридного миру. Бо нормального миру з Росією не може бути. І навчитися жити з гібридним миром, поступово перезавантажуючи країну», ‒ вважає Павло Клімкін.



«Подвійне громадянство ‒ це можливо»

«Українці, які емігрували в Канаду чи Австралію і там отримали громадянство, але тут хочуть працювати і розвивати Україну, мають право отримати український паспорт. Бачите, що робить Угорщина і Румунія на Закарпатті? В абсолютно кожного жителя є два паспорти. Ховати голову в пісок у цій ситуації не можна. Треба просто сказати: ти не можеш обіймати керівну посаду в уряді, бути президентом чи міністром. Але можеш очолити свою ОТГ», ‒ каже Павло Клімкін.

До речі, ексміністр сказав, що у нього є два паспорти ‒ внутрішній і закордонний. Тобто в нього єдине громадянство – українське!

«Ми готові визнати і погодитися, що подвійне громадянство ‒ це можливо. Але кожен угорець має вивчити українську мову. Адже тамтешні підприємці навіть не вміють заповнити податкову декларацію, для цього наймають українців. А через незнання мови побоюються, щоб ті їх не обдурили. В Італії перебувають 600 тисяч українців! Багато з них отримали паспорти Італії. У них неможливо забрати українські паспорти. Але мають бути якісь критерії: хочеш отримати український паспорт – пиши заяву. Вивчи історію України, географію, основи держави і права. Має бути суспільна дискусія. Вважаю, кожен має до цієї дискусії долучитися. Але я категорично проти подвійного громадянства з Росією. До остаточного звільнення Донбасу про це не може бути мови. Крапка», ‒ наголосив Павло Клімкін.

Ексурядовець констатує, що 25 років із Кримом і Закарпаттям не працювали на належному рівні. Тодішній мер Москви Лужков привозив у Севастополь підручники, кошти, будував житло для військових пенсіонерів. А Україна багато шансів змарнувала.



Безплатне навчання має бути лише у школі

«Нині багато випускників отримують диплом університету і наступного дня їдуть в Польщу. Безплатна освіта має бути лише шкільна. Але якщо ти навчаєшся в університеті, заплати за це навчання. Залишишся працювати в Україні, то держава щось тобі пільгово поверне. Краще заплати – і ці кошти підуть пенсіонерам», ‒ вважає ексурядовець.

В Україні несправедлива пенсійна система

«Так, пенсійна система з самого початку зроблена несправедливо. І проблема не в розмірі пенсій. Проблема, що в країні нема справедливості до людей, які працювали. Це потрібно переглянути. І не давати подачки – ліки, субсидії. Якщо економіка буде в офшорах, і в країні ніхто не розуміє, де податки, а де їх нема, то це будуть подачки. Неможливо косметично вирішити цю проблему. Вважаю, всю соціальну систему необхідно переглянути. Так вона працювати не може. Але для цього треба мати політичну волю», ‒ каже Павло Клімкін.

Будапештський меморандум: готував Кравчук, підписував Кучма

«Вважаю, що це одна з найбільших помилок в історії незалежної України. Коли замість того, щоб ядерну зброю компенсували, замість нормальних гарантій безпеки підписали Будапештський меморандум. І Угоду про асоціацію можна було отримати в 1994 році з відповідними грошима, навіть самі європейці це підтверджують. Але Кравчук, коли йому про це кажуть, починає ображатися. Кучма каже, що за це не відповідав. А Росія каже, що це Україна порушила Будапештський меморандум шляхом організації путчу на Майдані. Вони ніколи не будуть виконувати жодних зобов‘язань. Вони розуміють тільки силу», ‒ констатує Павло Клімкін.



Система ЖКГ вигідна тим, хто викачує з неї гроші

«Ви думаєте, що просто так у квартирах нема лічильників? Подивіться, скільки зараз коштує газ? Цієї зими його вартість – 102 долари на європейських хабах. А ви відчули, що воно якось міняється? Кажуть, митниця недобрала одну третину, а бюджет недобрав у січні 26%. Урядовці кажуть: у нас курс змінився, тому українці стали багатші на 15%. Гаразд, тоді покажіть, що всі імпортні товари стали дешевші. Хоч щось у магазині подешевшало? Ми повинні помітити на полицях, що товар подешевшав на 10-15%. Можна ж кожному безплатно поставити лічильники за інвестиційною програмою? Взяти під це кредити і зробити, ви всі будете платити менше. Всі рецепти є, вони відомі. Все можна зробити за рік. Але система вигідна тим, хто викачує з неї гроші. От і все. Поки не буде нормальної влади, яка це захоче, нічого не зміниться», ‒ каже ексміністр.

Майбутнє України ‒ в руках молоді

Павло Клімкін вважає, що в політику має йти молодь, яка мислить по-новому.

«Україна ніколи просто так не буде квітучою. За це потрібно боротися, розвиватися. Для розвитку держави потрібна політична воля і люди, які готові щось міняти, а не просто сидіти в сесійній залі і натискати кнопки. Молодь має взяти це в свої руки», ‒ переконаний ексміністр.

Павло Клімкін зазначив, що у нього нема бажання посісти посаду через політику. Але він готовий ще раз піти в активну політику. Це станеться за умови, що знайде однодумців, людей, які хочуть не косметичних речей, а перезавантажити цю країну. І такі люди в Україні є.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні