«Українці успішні у всіх країнах, крім України», – Павло Клімкін у Луцьку. ФОТО

0
-3
«Українці успішні у всіх країнах, крім України», – Павло Клімкін у Луцьку. ФОТО
На Волині побував відомий український дипломат і державний діяч Павло Клімкін. У суботу, 29 лютого, він зустрівся з лучанами у Палаці культури міста.

На зустріч мали змогу прийти всі охочі. Тож у залі були як представники старшого покоління, політологи, лідери громадських об’єднань, науковці, так і молодь – студенти факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Модерував розмову Богдан Шиба, громадський діяч, Луцький міський голова 2006-2010 років.

«Дорогі лучани! У нас сьогодні в гостях Павло Клімкін, міністр закордонних справ України 2014-2019 років. Надзвичайний і повноважний посол України 2012-2014 років. Усі, хто прийшли, вболівають за те, що буде відбуватися в Україні найближчим часом, і переживаєте за те, щоб Україна була і залишилася українською насправді. Цього хочемо ми всі. Тож запрошую до розмови у форматі «питання – відповідь» за невимушеної атмосфери», – звернувся Богдан Шиба до присутніх.



«ВВАЖАЙТЕ МЕНЕ УКРАЇНСЬКИМ ПАТРІОТОМ»

Павло Клімкін насамперед зазначив, що він не приїхав агітувати за будь-що чи за будь-кого. Він хоч і дипломат, проте вів щиру розмову, не оминаючи жодного запитання, навіть найбільш каверзного.

«Я не член жодної партії, політагітації не веду. Вважайте мене українським патріотом. Я взагалі не вірю в політичну агітацію. Ви або комусь вірите, або ні. А балаканина вже всім набридла», – сказав Клімкін.

Він навів приклад Юлії Тимошенко. Незважаючи на те, що вона активно протидіє ухваленню закону про продаж землі, її рейтинг не росте. Тобто політична агітація не діє.

Сьогодні інтернет випереджає телебачення. «Інтернет цікавіший, а телеканали скупили олігархи. Я не вірю в агітацію по телебаченню. Там все проплачено. Я за розмову в такому форматі, як сьогодні. Інакше не зрозумієте, що щиро», – зазначив гість.



«ТРЕБА БУДУВАТИ ФЕРМЕРСЬКУ УКРАЇНУ»

Сам Павло Клімкін не проти ринку землі, але вважає, що дозволити придбавати її на перші 5-10 років треба лише фермерам, чітко визначивши максимальну межу площ. Інакше землю скуплять через підставних осіб олігархи.

«Вважаю, що не можна давати олігархам усе скупити. Ми унікальна країна, в селі 30% українців. Ми всі їдемо в село на свята, потім про нього забуваємо. Там теж живе Україна, ми не можемо її зруйнувати», – сказав Клімкін.

Політик навів приклад Індонезії. Раніше там люди працювали на заводах, де шили кросівки відомих світових брендів. А тепер кросівки шиють роботи, і місцеве населення стало безробітним.

«Коли будуть агрохолдинги і по 20 тис гектарів, що їм потрібно? 20 людей, щоб обробляти, і 30, щоб захищати. Всі інші їм не потрібні. Майбутнє України не в тому, щоб експортувати зерно і на ньому трейдери заробляли. Майбутнє України в креативних фермерах, в органічному землеробстві. У Німеччині в будь-якій пекарні звичайна булочка коштує 20 центів, а органічна – євро.

І на Волині можна вирощувати ягоди і овочі, які можна креативно продавати. І я за те, щоб землю продавати тільки під фермерське господарство. Хочеш – спокійно отримаєш хоч 500 га, 200 га. Якщо на Волинь приїде німець і скаже: я буду займатися тільки фермерським господарством і хочу купити 100 га, – підписуйте з ним угоду, інвестиційне зобов‘язання. І поки він розводить кролів, нехай розводить. Як тільки він міняє діяльність – земля віддається комусь іншому. Тільки тим, хто працює. Так ми побудуємо фермерську Україну. Я пропонував внести положення: всі гроші, які йдуть на придбання землі, мають перевірятися. Бо щось з Росії прийде, щось із Китаю і так далі», – зазначив державний діяч.



«ЗА ВСЕ ПОТРІБНО БОРОТИСЯ»

Хоча закон про ринок землі у нинішньому вигляді все-таки ухвалять, голосів вистачить. Що з цим робити?

«За все потрібно боротися, колись ми просто так не будемо квітучими, – вважає Павло Клімкін. – Якщо припиняти йти в перед, нічого не відбувається. Потрібне перезавантаження. Українці успішні у всіх країнах, крім України. Ми і Молдова найбідніші. Якщо є політична воля і люди, які готові щось міняти, позакривати нескінченні офшори, змусити олігархів інвестувати в Україну, тоді щось зміниться».

За словами дипломата, прийти в Євросоюз завтра не можна. Поки що політикою в Україні керують 3-4 олігархи.

«Змінимося – отримаємо шанс. Україна потрібна ЄС більше, ніж навпаки. Є люди і земля. І це треба використовувати», – переконаний державний діяч.

Павло Клімкін протягом двох годин відповів на численні запитання присутніх. Він зазначив, що прибув до Луцька для того, щоб почути, що важливо для волинян.

«Ви ближчі до Європи, хоч би географічно. Хочеться, щоб люди не залишали Волинь. Ми – країна вільних людей. Щоб був шанс для кожного тут», – сказав експерт-міжнародник і державний діяч.

Павло Клімкін виклав своє бачення, як Україні повернути Крим і Донбас, говорив про подвійне громадянство, міжнародні санкції щодо Росії, Будапештський меморандум, політику Путіна і Трампа, виборче законодавство, про реформування освіти, пенсійного забезпечення, навіть житлово-комунального господарства.

Про це – згодом.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні