ТОП-10 приємних відкриттів Волині у 2018 році

0
-2
ТОП-10 приємних відкриттів Волині у 2018 році
У Волинській області загалом і в Луцьку зокрема протягом 2018 року ввели в експлуатацію чимало новозбудованих і відремонтованих об’єктів. Відкривали школи і дитячі садки, інклюзивно-ресурсні центри і поліцейські станції, поштові відділення і пункти екстреної медичної допомоги, сільськогосподарські об’єкти і спортивні майданчики, пам’ятники і меморіальні дошки, храми.

Наприкінці року, що минає, інтернет-видання «Волинь24» згадує приємні відкриття Волині-2018.


1. Школа №27 у 55-му мікрорайоні Луцька.


Либонь, намасштабнішим у 2018 році було відкриття школи №27 – першої, збудованої «з нуля» в обласному центрі Волині школи за роки незалежності України.



Офіційно заклад має назву «Луцький ліцей №27 Луцької міської ради Волинської області». Урочисто його відкривали на День знань, 1 вересня. У жовтні в школі облаштували басейн. Проте заклад працює без спортзалу. Як повідомила прес-служба Луцької міськради, спортзал у школі обов’язково побудують згодом, залучивши кошти Державного фонду регіонального розвитку. Нібито секретар міськради Григорій Пустовіт веде результативні переговори із Волинською облдержадміністрацією задля вирішення цього питання.

Протягом року волиняни спостерігали за словесними перепалками щодо введення об’єкта в експлуатацію між міською і обласною владою. Міська рада перекладала всі клопоти на обласну, бо розуміла, що попіаритися на школі не вдасться. Адже зведення цього об’єкта фінансував державний бюджет. Існувала загроза, що школу до початку нового навчального року не відкриють через нестачу 14 мільйонів гривень на придбання обладнання. За словами народного депутата Ігоря Лапіна, кошти з державного бюджету, згідно з процедурою, могли надійти лише восени. Тому представникам Луцької міської ради запропонували, аби ті посприяли виділенню грошей на міську школу з міської скарбниці. Робити цього міська влада спочатку не хотіла.

Та вже 13 серпня на сесії Луцькради депутати вирішили перекроїти бюджет і виділити на придбання парт й іншого найнеобхіднішого обладнання для школи 7,2 мільйона гривень. Проти цього рішення активно протестували атовці, бо 5 мільйонів гривень на ці витрати «зняли» з раніше передбаченого облаштування реабілітаційного центру для учасників АТО на базі Волинської обласної клінічної лікарні.

Урешті-решт вдалося досягти компромісного варіанту: гроші з міського бюджету на школу виділили, заклад відкрили 1 вересня, а згодом, 25 жовтня, відкрили Центр допомоги учасникам АТО, який тимчасово розмістили на вулиці Привокзальній, 12.



2. Дитячий садок у райцентрі.

У селищі Ратне 2 листопада урочисто відкрили новий заклад дошкільної освіти «Капітошка». Сучасне двоповерхове приміщення будували три роки. Територія ратнівського дитсадка №2 облаштована новими майданчиками із сучасними гойдалками та кількома альтанками. Дошкільний заклад розподілений на дев’ять груп. Також є інклюзивна група – для діток з особливими потребами. Розрахований дитсадок на 165 дітей.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко, який взяв участь в урочистостях, зазначив, що будівництво цього об'єкта є прикладом спільної співпраці органів місцевого самоврядування та політиків, які відчувають відповідальність за розвиток держави.



3. Оленяча ферма і молочний комплекс.

Колишній начальник Ягодинської митниці, нині – депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк, власник фермерського господарства «Аміла» неподалік села Радовичі Турійського району на Волині відкрив оленячу ферму.

Привезли оленів у господарство в лютому 2018 року. З того дня ферма поповнилася приплодом у 20 голів. Наразі тут сотня тварин. Ферма розрахована на 500 голів благородного оленя. Територія ферми поділена на 6 частин, що відгороджені одна від одної сіткою. На кожній – окрема порода оленів.

Власник ферми планує розширити територію у шість разів – до 120 га. Поки що прибутку ферма не дає. Власник господарства планує продавати самців та вагітних самок, також продавати молоді роги (панти). Продавати тварин на м’ясо власник не планує.



У невеликому селі Задиби Турійського району відкрили молочний комплекс, облаштований за сучасними європейськими технологіями. Його будівництво обійшлося підприємству «Перлина Турії» у понад 24 мільйони гривень. Першу чергу комплексу на 300 корів відкрили 28 листопада.

«Цей комплекс унікальний тим, що облаштований за останніми європейськими трендами. Худоба потребує якісну генетику, раціон та повітря. А тут є все. Це перша ферма такого типу не лише на Волині, а й в Західній Україні. Плануємо розвиватися, розбудовувати корівник за корівником», – розповів директор підприємства Володимир Яренчук.

Найбільше уваги гостей отримав унікальний швецький доїльний зал «карусель» на 24 корови одночасного видою. В 2018 році для комплектації молочного комплексу закупили велику рогату худобу зарубіжної селекції: 168 голів нетелів голштинської породи з Федеративної Республіки Німеччина та 99 голів – з Республіки Польща.

Доїльний зал «карусель» на 24 корови одночасного видою.
Доїльний зал «карусель» на 24 корови одночасного видою.


4. Дев’ятнадцять інклюзивно-ресурсних центрів.

Аби забезпечити права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття високоякісної освіти та надання психолого-педагогічної допомоги та системного кваліфікованого супроводження за місцем проживання, в області протягом року створювали інклюзивно-ресурсні центри. На оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів у 2018 році виділили з державного бюджету субвенцію місцевим бюджетам на суму 3 мільйони 526,4 тисячі гривень. Інклюзивно-ресурсні центри протягом року відкривали у всіх райцентрах області й містах обласного підпорядкування.

У 2018-2019 навчальному році в 391 класі організували інклюзивне навчання для 487 дітей, що втричі більше за попередній навчальний рік. У лютому поточного року під час візиту на Волинь першої леді України Марини Порошенко підписали Меморандум про долучення області до національного проекту Благодійного фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», яким передбачалось створення в області мережі таких центрів.

Відкриття інклюзивно-ресурсного центру у Горохові. 18 грудня 2018 року.
Відкриття інклюзивно-ресурсного центру у Горохові. 18 грудня 2018 року.


5. Патрульна поліція розпочала роботу в Ковелі.

Управління патрульної поліції у Волинській області 3 лютого відкрило відділ організації несення служби у Ковелі. Відділ обслуговує виклики, які надходять на службу 102 умісті залізничниківі. На перших порах для налагодження роботи до 40 ковельських патрульних приєдналися 50 інспекторів з інших міст України.



А «звичайна» поліція тим часом відкривала поліцейські станції в об’єднаних територіальних громадах. Так, 22 грудня запрацювала перша в Маневицькому районі поліцейська станція у Прилісненській ОТГ. Вона обслуговуватиме територію семи населених пунктів, де мешкає майже 6 тис. жителів. Це вже 14 поліцейська станція, яка функціонує на території області.

Трєтя поліцейська станція запрацювала наприкінці жовтня у Луцьку. Станція обслуговує територію, де мешкає майже 30 тисячі лучан: вулиці Бенделіані, Даньшина, Гнідавську, бульвар Дружби Народів та Вересневе. До її основних завдань насамперед входить забезпечення на території дільниці публічної безпеки та правопорядку.




6. Музей сучасного мистецтва.


У Луцьку на День Незалежності, 24 серпня, відкрили перший в Україні Музей сучасного українського мистецтва. Фундатором цього культурно-мистецького закладу став доктор економічних наук Віктор Корсак – син відомого волинського письменника і журналіста Івана Корсака.

Загальна площа першої черги музейного комплексу, що розташований у спортивно-розважальному центрі «Адреналін-Сіті», становить близько 5000 квадратний метрів. Площа постійної експозиції займає 3000 квадратних метрів. У музеї представлені роботи понад 100 митців (більш ніж 800 артоб’єктів). Тут зібрана колекція творів мистецтва кращих українських авторів ХХ-ХХІ століть: живопис, графіка, скульптура.



7. Нові стадіони.

У селі Княгининок Луцького району 4 серпня відкрили спортивний комплекс. Сучасний стадіон з вісьмома атракціями розмістився на місці колишнього шкільного майданчика. На новому спорткомплексі – три спортивні поля: волейбольне, футбольне, баскетбольне. Також є два майданчики із тренажерами, бігова доріжка та ігровий майданчик для дітей. Вартість стадіону – 6 мільйонів 950 тисяч гривень. Його збудували за три місяці, гроші залучали виключно з бюджету місцевої ОТГ.

Спорткомплекс у Княгининку назвали одним з кращих на Волині. А перший заступник Міністра молоді і спорту України Ігор Гоцул запевнив, що Волинь є прикладом для інших областей за будівництвом спортивної інфраструктури. Після завершення будівництва на стадіоні у Княгининку проводить домашні матчі чемпіон Волинської області з футболу – команда «Луцьксантехмонтаж №536».

Стадіон у Княгининку.
Стадіон у Княгининку.


Новий футбольний стадіон відкрили 9 вересня у луцькому мікрорайоні «Вересневе». Поле було тут ще за радянських часів, однак останнім часом воно поросло чагарниками. Для того, щоб привести майданчик до ладу, з міського бюджету виділили 1 мільйон 300 тисяч гривень. Реконструкцію розпочали у 2016 році. На стадіоні облаштували два футбольні поля. На одному планують проводити змагання, на іншому – тренувати дітей. Опікуватиметься ними дитячо-юнацька спортивна школа №2.



8. Пам’ятник Шевченку… і… бджолі.

У селі Підгайці 4 листопада урочисто відкрили пам’ятник українському філософу, художнику, письменнику Тарасу Шевченку. Ініціатором встановлення пам’ятника була Підгайцівська сільська рада, яка витратила на монумент 300 тисяч гривень. Ідейними проекторами стали скульптори Михайло Шумський та Віталій Міщук. Працювали над ним понад півроку.

Запрошений на відкриття шевченкознавець Руслан Теліпський розповів, що, за його підрахунками, цей пам’ятник – 2259 в Україні. «Здається багато, але Підгайці – це лише восьме за ліком волинське село, в якому встановили монумент», – зазначив шевченкознавець.



У селищі Маневичі у рамках святкування Дня бджоли і меду 14 жовтня відкрили найбільший в Україні пам’ятник бджолі. Пам’ятник встановили з ініціативи місцевого осередку бджолярів. Монумент створив відомий луцький коваль Віктор Семенюк із своїм сином Віктором Щасливим.

Робота тривала упродовж шести місяців. Матеріал – низьковуглецева сталь, тобто звичайний чорний метал. А вже готовий виріб вкрили дорогою автомобільною фарбою. Пам’ятник потрапив до Книги рекордів України як найбільший в Україні пам'ятний знак цій комасі. «Висота бджоли – 3,3 м, довжина – 2,6 м, розмах крил – 2,5 м, вага – 400 кг», – зазначив автор пам’ятника Віктор Семенюк.

Нагадаємо, що в Україні вже є три пам’ятники бджолі – на Закарпатті, в Тернополі та в Івано-Франківській області.

Маневичівська бджола – найбільша в Україні.
Маневичівська бджола – найбільша в Україні.


9. Новий храм.

У Маневичах 17 листопада відбулося освячення церкви, яку збудували на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Це 107-й храм, який за 14 років служіння на Волині освятив керуючий Волинською єпархією Української православної церкви Київського патріархату митрополит Михаїл.

Новий храм Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії в Маневичах.
Новий храм Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії в Маневичах.


10. Луцьк – приємне відкриття.

Поки волиняни відкривали для себе і для туристів нові об’єкти, вся Україна відкривала для себе Волинь і Луцьк. Творці популярного українського шоу «Орел і решка» зняли програму про Луцьк. Обласний центр Волині вони показали у п’ятому випуску нового шоу «Вдома краще». Під час відвідин міста вони поспілкувалися із місцевим скульптором Миколою Голованем та назвали його будинок головною родзинкою міста, зайшли в один із закладів громадського харчування, побували в центральному парку імені Лесі Українки.



Не все у нашому місті ведучому шоу сподобалося. Але він не заперечив того факту, що Луцьк – таки приємне відкриття для туристів, як про це йдеться в туристичному проспекті міста.

* * *

Приємних відкриттів вам у 2019 році, дорогі наші читачі!

Підготував Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні