--> На Волині навчилися розводити оленів. ФОТОРЕПОРТАЖ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині навчилися розводити оленів. ФОТОРЕПОРТАЖ

6
2
На Волині навчилися розводити оленів. ФОТОРЕПОРТАЖ
Єдина оленяча ферма на Волині знаходиться неподалік села Радовичі Турійського району. Живуть і пасуться рогаті красені на 20 гектарах фермерського господарства «Аміла». Навколо португальська сітка, яка – запевняють тут – витримує удар понад шість тон. Власник ферми – колишній начальник Ягодинської митниці, нині – депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк.

ЧОТИРИ ЛЮДИНИ ДЛЯ 101-го ОЛЕНЯ

Ферма розрахована на 500 голів благородного оленя. Наразі тут – сотня тварин. Територія ферми поділена на 6 частин, що відгороджені одна від одної сіткою. На кожній – окрема порода оленів: англійська, вергерська, два підвиди латвійської…

Живуть фермерські олені на Волині віднедавна: їх привезли на Турійщину у лютому 2018-го. З того дня ферма поповнилася приплодом у 20 голів.



Опікуються господарством лише чотири людини: ветеринар і троє доглядальників. Ветлікар стежить за оленями через бінокль.

Роман Микитюк планує розширити територію у шість разів – до 120 гектарів.

Також, каже, треба збудувати хлів зі спеціальним коридором-загоном, аби ловити оленів – для прививок, сортування, чіпляння бірок, обрізання рогів.

ОЛЕНЯЧІ ПАНТИ

Роман Микитюк розповідає, що догляд одного оленя в середньому обходить у 3 тисячі гривень в рік. Запеняє: прибутку ферма поки не приносить. Втім, на нього господар розраховує – наприклад від продажу вагітних самок та самців, а також від реалізації молодих рогів – пантів.

Розводять благородних та плямистих оленів не для не заради м’яса, а з метою добування пантів – молодих оленячих рогів, з яких добувають екстракт – пантокрин. Це популярні ліки, які впливають на нервову систему і м’язи, сприяють обміну речовин, адаптації та стійкості організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищених фізичних та розумових навантажень, інфекційних захворювань. Приміром, ним часто лікують сексуальні розлади.


Роман Микитюк розповідає: на початку весни олені скидають старі роги, які придатні тільки на сувеніри. А у червні в них виростають нові – панти. Вони м’які, і лише з часом твердіють. Тож треба встигнути їх обрізати вчасно, доки вони містять пантокрин.

«Якщо реалізації самців та самок не буде – будемо заробляти на пантах», - розповідає фермер.

Текст і фото: Анастасія КАЧИНА






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я подумав що то про водіїв "блях", а то про тваринок :)
Відповісти
Оленів на Волині розводять вже давно,тільки вони цього не знають.
Відповісти
Керівник мабуть за зарплату все це організував?
Відповісти
Митниця вже давно не в руках,потрібно ж чимось поповнювати рахунки.
Відповісти
А ще вміють на Волині "розводити" ЛОХів, особливо через інтернет, і по мобілах)))
Відповісти
А фотки дійсно професійні. На який об'єктив робили кадри?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні