Як пережити перехід на зимовий час: поради медика

0
10
Як пережити перехід на зимовий час: поради медика
Лікар дав поради українцям у зв’язку з переведенням годинників 28 жовтня.

Уночі проти 28 жовтня стрілки годинників переводять на годину назад. Багатьох людей перехід на «зимовий» час вибиває з колії, - пише сайт Погляд.

У ці дні організм переживає стрес, і пацієнти скаржаться на стрибки тиску, головний біль, слабкість і млявість, пояснює сімейний лікар Сергій Єлшанський.

– Може знижуватися працездатність, виникати сонливість, або навпаки, безсоння, зникати апетит. Зазвичай додається роботи у «швидкої», якій доводиться виїжджати на інфаркти, інсульти, – зазначив він.

Лікар радить щодня вчасно (хоча б не пізніше 11 години вечора) лягати спати.

– Щоб добре виспатися, замість того щоб дивитися телевізор або читати новини на планшеті чи телефоні, вийдіть на вечірню прогулянку. Спати потрібно не менше семи-восьми годин. Частіше готуйте страви з моркви, буряка, гарбуза, їжте більше яблук і зелені. Овочі й фрукти, які ще не заклали в сховища, найбільш багаті корисними вітамінами А, С, групи В, а також мікроелементами. Вранці корисно приготувати тонізуючий чай: трохи подрібненого імбиру і скибочку лимона заправити чайною ложкою меду і залити окропом. За можливості частіше бувайте на свіжому повітрі, – наголосив С. Єлшанський.

Поступово зміщуйте ваші ритми сну і синхронізуйте їх зі зміною часу
Лікарі та вчені, які займаються дослідженням психологічного та фізіологічного стану людину, виробили список рекомендацій, які допоможуть легше перейти на «зимовий» час та почуватися гармонійно і комфортно.

Наприклад, спеціаліст з питань сну Річард Шейн у своїй колонці, розміщеній на сайті видання «The Huffington Post», дав декілька порад, які допоможуть звикнути до нового ритму.

Пам’ятайте, що у вихідні ви напевно без особливих проблем залишалися спати ще довше, ніж на одну додаткову годину, так ваш організм може пристосуватися до більш пізнього засинання. Цей факт допоможе вам трохи заспокоїтися перед майбутнім переведенням часу.
Протягом тижня до переведення часу почніть лягати спати трохи пізніше.

Спочатку на 15 хвилин пізніше, потім кожні два дні «зсувайте» графік ще на 15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.

Також упродовж тижня спробуйте потроху зміщувати час ввечері. Це допоможе структурувати ваш вечір і трохи пересунути час перед сном.

Відкривайте штори, як тільки прокинетеся. Увечері, навпаки, закривайте, щоб заспокоїтися перед сном.

Регулюйте яскравість світла в кімнаті, поступово зменшуючи освітлення з наближенням закінчення дня.

Починайте готуватися до сну і потрохи заспокоюйтеся за годину до моменту, коли лягаєте спати, згідно з новим графіком. Раніше, до переведення часу, в цей період ви вже спали.

Тепла ванна – чудовий спосіб, щоб розслабитися перед сном.
Кофеїн й алкоголь заважають циклу сну. За день чи два до переведення часу – обмежте споживання цих напоїв. Це допоможе легше і природніше змістити графік сну.

Якщо вам потрібно подрімати посеред дня, зробіть це трохи пізніше, ніж зазвичай, і не довше 30 хвилин.

Якщо у вас є діти, допоможіть їм також поступово адаптуватися до переведення часу, наприклад, використовуючи поради 2-5.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні