У Павлівській громаді розповіли, як збільшили бюджет

0
2
У Павлівській громаді розповіли, як збільшили бюджет
Нещодавно бюджет Павлівської сільради становив близько 700 тисяч гривень. Тепер, після створення об'єднаної територіальної громади (ОТГ), громада має 43 мільйони.

Про успішний досвід адміністративної реформи на прикладі Павлівської громади розповіли під час прес-туру у четвер, 4 жовтня.

«До об’єднання бюджет Павлівської сільської ради становив 700 тисяч гривень на рік. Станом на 2018 рік громада отримує фінансування в розмірі 43 млн гривень. Така суттєва різниця полягає в тому, що громада шукає усі можливі джерела, які здатні наповнювати бюджет ОТГ», – розповіла заступник голови громади Ніна Петренко.

Хоча зауважує, що громаді не вистачає близько 1,5 млн гривень освітньої субвенції, щоб вчасно виплатити зарплати вчителям. Це пов’язано з тим, що заробітну плату підвищили, а субвенцію виділили на рівні старої суми.

За рахунок державних грошових допомог, вкладів бізнесменів та підтримки жителів провели ремонт доріг на всій території громади.

«Отримавши першу грошову допомогу на інфраструктурні об’єкти, в пріоритеті було облагородження прилеглих сіл, а вже потім Павлівки», – повідомляє Ніна Петренко.

Саме тому центральна садиба досі не має адміністративного приміщення сільської ради. Для її обладнання виділили колишню будівлю автостанції та прибудову радянських часів, яку довелося реконструювати. На першому поверсі буде Центр надання адміністративних послуг, а на другому – сільська рада. Завершити роботи планують у травні наступного року, але для цього потрібно ще 1,75 млн гривень.

Навпроти майбутньої сільської ради уже функціонує центр безпеки. При ньому, за ініціативи активіста та колишнього бійця АТО Сергія Фітя, на добровільних засадах працює громадська організація «Варта порядку», яка налічує 12 чоловік. Активісти офіційно співпрацюють із поліцією та державними органами і мають свою уніформу.

Також у Павлівці функціонує пожежна частина зі спеціалізованим транспортом. Сергій Фіть зізнається, що поки що фінансування не дозволяє укомплектувати повноцінний штат із чотирьох людей. На пожежному пункті працює лише два пожежники. У прилеглих селах є три пожежних підрозділи з водовозами.

Ще до об’єднання Старосілля виграло тендер Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) для капітального ремонту дитячого садочка. Голова громади Андрій Сапожник та старости сіл вирішили реконструювати і садочок, і навчальний заклад для початкових класів і, залучивши більше коштів, об’єднати їх у комплекс. За півтора місяця утеплили фасад, стіни й підлогу. Діти старших класів відвідують Павлівський ліцей.

Старопільська ЗОШ хоч і з неповним укомплектуванням меблів, але вже функціонує і впроваджує принципи Нової української школи. Дитячий садочок ще на стадії ремонту. Заступник голови громади Ніна Петренко повідомила, що порушуватимуть питання про створення інклюзивного центру у приміщенні дитсадочка.

Відкриття садочка також чекають 42 дитини села Топилище. Навчальний заклад облаштували на місці сільської ради, добудувавши кілька кімнат. Ремонт проводять небайдужі жителі села. У дитсадочок вже проведене опалення.

Будівництво сільської ради
Будівництво сільської ради
Голови громади на час візиту журналістів не було. Поїхав до Луцька домовлятися про субвенцію для ремонту дитячого садка у Топилищі
Голови громади на час візиту журналістів не було. Поїхав до Луцька домовлятися про субвенцію для ремонту дитячого садка у Топилищі
Центр безпеки Павлівської ОТГ
Центр безпеки Павлівської ОТГ
Лідер «Варти порядку» - Сергій Фіть
Лідер «Варти порядку» - Сергій Фіть
Пожежний пункт у с. Павлівка
Пожежний пункт у с. Павлівка
Спеціалізований пожежний автомобіль
Спеціалізований пожежний автомобіль
Старосільський навчальний комплекс
Старосільський навчальний комплекс


Павлівська ОТГ звітувала перед журналістами Волині за сприяння Асоціації міст України.

Довідково. До Павлівської територіальної громади належить сім сільських рад, куди входить 11 сіл: Самоволя, Старосілля, Переславичі, Трубки, Завидів, Топилище, Риковичі, Старий Порицьк, Клопочин, Жашковичі і центральна садиба – Павлівка. Спостерігаючи за успішним розвитком громади, сусідні Колонівська, Милятинська, Радовичівська сільські ради ухвалили рішення долучитися до Павлівської ОТГ.

Текст і фото: Олена ЯКОБЧУК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні