«Суворі закони, яких дотримуються всі», – лучанка про життя в Китаї

0
0
«Суворі закони, яких дотримуються всі», – лучанка про життя в Китаї
Волинянка Христина Лесюк спеціально для інтернет-видання «Волинь24» написала розповідь про те, як живуть і з якими труднощами стикаються іноземці в Китаї.

***

Говорять про те, що Китай став доступним для іноземців. Проте останніми роками в це віриться все менше.



Якщо ви турист – то так. Але якщо ви студент чи працівник, мусите довести, що ви найкращий.

Ще 5-6 років тому в університети на державну стипендію брали всіх охочих. Зараз необхідно пройти річні спеціальні курси, вивчити і cкласти екзамен з китайської 2-го рівня (всього рівнів є 5 чи 6).



До іноземців в Китаї особлива увага, їхній в’їзд і виїзд контролюють особливо ретельно. При в’їзді в Китай ти все частіше здаєш відбитки пальців, при подачі на візу обов’язковий медогляд і реєстрація місця проживання в найближчому відділку поліції. Готелі, в які поселяються туристи, зобов’язані реєструвати і надсилати дані про людину, хто де і скільки там перебуває. А півроку тому низці готелів заборонили селити в себе іноземців взагалі. Здебільшого це дешеві готелі і хостели, насправді ж такі готелі часто не реєстрували гостей.

Іноземцям важко відкрити собі банківський рахунок. Якщо раніше йшла мова про заборону на кредитні картки, то тепер і на дебетові. Один банк – одна картка. Не використовуєте картку півроку – банк її блокує і другу не видає. Скрізь є сотні камер, дзвінки і повідомлення читають і прослуховують. Про це кажуть самі китайці і стараються уникати слів про владу і т. ін.

Цими вихідними в місті Циндао (провінція Шандунь) відбувається зустріч президентів Росії, Китаю і Північної Кореї. На період проведення саміту в самому місті:
– не працюють певні автобусні маршрути;
– не працює кілька гілок метро;
– перекриті дороги – іноземцям заборонено перебувати в закладах харчування після 9-ї вечора.


Візит Путіна до Китаю помпезно висвітлювали російську ЗМІ.

Крім того, з квітня почалися глобальні перевірки і чистки людей, які мають будь-які порушення перебування в країні. Поліція приходить додому, також тричі довелося йти в поліцію, щоб підтвердити особу, візу і легальність перебування. Поліція дзвонила о 10-й вечора, представившись компанією для співпраці, розпитували, де ми працюємо. Відповідаємо: навчаємось в університеті. Сказали не виїжджати за межі міста до 15 червня.

В усіх містах провінції студентів реєструють в гуртожитках кожен ранок. Заборонено/не бажано ходити в кафе/бари/клуби, бо проходять перевірки.

Протягом кінця травня – початку червня майже не видавали китайські візи охочим приїхати на навчання. Протягом місяця всі поштові відправлення відкривають при відправнику і вимагають спеціального пакування.

Самі китайці теж страждають від безкінечних перевірок і змушені готувати додаткові папери.

Попри це все, в Китаї надзвичайно безпечно, якщо ти нічого не порушуєш. Завдяки суворим перевіркам і законам:
– їзда за кермом в нетверезому стані – 2 тижні в‘язниці, штраф і конфіскація прав пожиттєво!
– за носіння будь-якої зброї (навіть певних видів дитячих іграшок) – 3 роки позбавлення волі;
– підробка документів – штраф і від одного місяця у в‘язниці;
– не зареєструвався в поліції чи порушив візове законодавство – штраф до 3000$ або місяць у в’язниці,
– кожен день протермінованої візи – 80$ при перетині кордону;
– за наркотики понад 1 кг максимальне покарання – смертна кара.

Христина ЛЕСЮК
Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні