Лікарі розвінчали популярний міф про нітрати

4
-1
Лікарі розвінчали популярний міф про нітрати
Раніше лікарі радили вимочувати ранні овочі у холодній воді, щоб зменшити в них вміст нітратів, проте це не дієво.

Про це лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла Експрес online.

Лікарка радить не вимочувати ранні огірки, салат чи редиску, бо «нітрати не шкідливі».

«Нітрати, або солі азотної кислоти, є невід'ємною частиною живлення будь-якої рослини. Без азоту у рослині не відбувається фотосинтез, вона не може дозріти. Людство протягом свого існування звикло вживати багато азоту разом із зеленими листовими овочами. Тому азотисті сполуки, або нітрати, не приносять великої шкоди організму, і це підтверджено багатьма дослідженнями», - заявила лікарка.

Як каже Оксана Скиталінська, в організмі людини нітрати перетворюються на оксид азоту. А ця речовина необхідна для функціонування судин, шлунку, роботи головного мозку та профілактики хвороби Альцгеймера.

«Так, якщо людина страждає від гіпертонії, атеросклерозу, судини втрачають еластичність, тонус, забиваються атеросклеротичними бляшками, тоді на допомогу прийде оксид азоту», - додала вона.

Проте, за словами лікаря, це стосується дорослих людей. Для дітей же нітрати справді можуть бути небезпечними, адже порушують кровопостачання тканин та інактивують гемоглобін, перетворюючи його на метгемоглобін, який не має змоги переносити кисень.

«Тому, готуючи страви з ранніх овочів для дітей, варто їх вимочити. А, наприклад, готуючи салат із свіжих огірків для дітей, краще зрізати шкірку. Найбільше нітратів міститься у шпинаті, буряку, моркві, листовому салаті, редисці, капусті, броколі», - зазначила Оксана Скиталінська.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ще одна Уляна Супрун=)
Відповісти
Скільки тій "мавпі" заплатили за таку "маячню"..?
Відповісти
нехай ще скаже що пальмова олія корисна..
Відповісти
Дали грошей
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні