Влада використовує освітян для своєї вигоди, - Григоренко

1
6
Влада використовує освітян для своєї вигоди, - Григоренко
Член Волинського центру розвитку урядування Сергій Григоренко вважає, що Луцьк досі лишається «за бортом» законодавчих змін і до освітньої галузі застосовують радянський підхід.

Про це йшлося у четвер, 29 березня, під час круглого столу: «Автономія шкільної та дошкільної освіти: чому Луцьк досі пасе задніх?».

Сергій Григоренко нагадав, що ще у вересні 2017 року після кількарічних дискусій Верховна Рада України прийняла Закон України «Про освіту».

«Освіта, яка була до цього закону – це калька з радянського підходу», - зазначив Григоренко.

Він передбачає низку концептуальних змін в освітянській галузі, зокрема, впроваджує збільшення академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії закладів дошкільної та шкільної освіти, ліквідацію жорсткої радянської моделі управління освітою, вводить нову, істотно іншу, взаємодію між закладами освіти та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до законодавчих змін, заклади освіти стають автономними і самостійно організовують навчальний процес, здійснюють закупівлі і ремонти, ведуть бухгалтерський облік, приймають на роботу педагогічних працівників.

«Зараз освітянам часто нав’язують керівників, вони не можуть здійснити жодну закупівлю, провести ремонт без погодження. Заклади освіти повністю залежать від централізованої бухгалтерії. Новий закон можна порівняти з децентралізацією», - сказав експерт ЦРУ.
За словами Сергія Григоренка, Луцьк лишається осередком радянської освіти.

«Рівне одразу провело широке обговорення. Нині там 35 садочків, протягом цього року 11 перевели на автономні засади. У Луцьку – жодного руху. Ми анонімно спілкувалися з директорами шкіл. Коли вони посміли підняти це питання перед управлінням освіти, їм негласно заборонили ці зміни впроваджувати», - наголосив він.

Григоренко каже, що влада використовує освітян у своїх цілях – для участі у виборах. Адже педагогів у Луцьку нині понад 10 тисяч.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Учитель ніколи не стояв на висоті і не стоятиме.
Кому потрібне підростаюче покоління країни?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні