--> Будинок, квартира та дві дорогі автівки: статки волинського митника зі скромною зарплатою | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Будинок, квартира та дві дорогі автівки: статки волинського митника зі скромною зарплатою

7
-1
Будинок, квартира та дві дорогі автівки: статки волинського митника зі скромною зарплатою
Сім’я волинського митника Валентина Кардашука, який багато років відпрацював на «Ягодині», задекларувала чималий будинок в передмісті Луцька, квартиру в новобудові обласного центру та дорогі авто «Hyundai Santa Fe» та «Range Rover Evoque».

Валентин Кардашук – митник із багаторічним стажем, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

СТАЖ ПОДРУЖЖЯ МИТНИКА ТА ІНЖЕНЕРА ЛАБОРАТОРІЇ ДЕРЖПІДПРИЄМСТВА

Як повідомили на Волинській митниці, кар’єру в митних органах Валентин Кардашук розпочав у 2002 році з посади головного інспектора вантажно-пасажирського відділу «Римачі» Ягодинської митниці. Згодом працював старшим інспектором, головним інспектором на митних постах «Ягодин» (близько семи років), «Володимир-Волинський», «Устилуг», «Волинь-Центральний» та в самій структурі Ягодинської і Волинської митниці. Зараз – на посаді старшого державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Володимир-Волинський».

Дружина митника – Аліна Кардашук довгий час працювала на державному підприємстві «Луцький комбінат хлібопродуктів №2». Це одне з найбільших і найпотужніших зернозберігаючих та зернопереробних підприємств країни в останні роки доведене до великих боргів. Кілька років тому тут трапився скандал із зникненням зерна на 57 мільйонів гривень, а саме підприємство зараз перебуває в стадії банкрутства, його майно передали в оренду Чортківському комбінату хлібопродуктів.

Як повідомили працівники Луцького КХП №2, дружина митника Валентина Кардашука відпрацювала на підприємстві багато років.

Вона була інженером у виробничо-технічній лабораторії на підприємстві. Це була її перша робота, як закінчила університет, так і працювала в нас. То вважайте до 20 років стажу. Звільнили її за скороченням у серпні 2017-го, – розповіли працівники Луцького КХП №2.

ДОХОДИ СІМ’Ї КАРДАШУКІВ ЗА ОСТАННІ РОКИ: ВІД 50 ДО 100 ТИСЯЧ НА РІК

Сім’я Кардашуків працюючи на митниці та Луцькому КХП№2 у своїх паперових деклараціях про майно і доходи за 2011-2015 роки та електронній декларації за 2016 рік вказує досить скромні цифри. Ба більше, у 2011 та 2012 роках доходів Аліни Кардашук взагалі не вказано. Ймовірно, в той час жінка перебувала в декреті.

Загалом же річний задекларований річний дохід сім’ї становить від 50 тисяч у 2011 до 105 тисяч гривень у 2016-му.

До 2011 року зарплата у Валентина Кардашука також була невисокою. Протягом 2002-2017 років на митниці йому нарахували 672 тисячі 520 гривень зарплати.

Витяг із відповіді Волинської митниці ДФС на запит журналіста щодо нарахованих виплат Валентину Кардашуку за період його роботи

При таких доходах Кардашуки зуміли збудувати будинок в передмісті Луцька та поміняти кілька автомобілів.

ВИШУКАНИЙ БУДИНОК В ПЕРЕДМІСТІ НА 200 КВАДРАТІВ, «RANGE ROVER» ТА ТРИКІМНАТНА КВАРТИРА В ЦЕНТРІ МІСТА: СТАТКИ СІМ’Ї

В останній декларації за 2016 рік Валентин та Аліна Кардашуки задекларували земельну ділянку площею 11,2 сотки в селі Рованці біля Луцька, а також будинок на цій ділянці площею 192 кв. м. Будівництво будинку завершили у 2012 році, а розпочали найімовірніше не раніше 2009 року, коли оформлене право власності на ділянку. Наразі поруч на ділянці є ще двохповерхова господарська споруда з гаражем площею 100 кв. м.


Окрім цього будинку, Кардашуки декларують і трикімнатну квартиру в обласному центрі. Квартира на 92 кв. м. знаходиться у новобудові в самісінькому центрі Луцька – в будинку на проспекті Волі, 4б. Цей будинок звели досить швидко: розпочали на початку 2012 року, а в жовтні 2013-го шестиповерхівку вже завершили.

Напередодні в ЗМІ писали, що в цьому ж будинку придбала дві квартири дочка екс-прокурора області Андрія Гіля, дружина колишнього заступника начальника Волинської митниці Юрія Терещука Галина Терещук. Валентин Кардашук, очевидно, вирішив оселитися неподалік від сім’ї колеги. Офіційно квартиру записали на дочку-школярку Ангеліну.

Ріелтори розповідають, що ціни на нерухомість в цьому будинку становили близько 1000 доларів за кв. м. Тож трикімнатна квартира на 92 кв. м. мала б потягнути на кругленьку суму.

Та окрім нерухомості, Кардашуки лише за останніх п’ять років змінили кілька автомобілів.

У 2011 подружжя декларувало три авто: окрім «Hyundai Santa Fe» 2008 року випуску ще «Toyota Camry» 2010 року випуску та «Chevrolet Captiva» 2008 року випуску. За рік останнє авто із декларації зникло, проте жодних доходів від продажу задекларовано не було. Ще за рік, тобто у 2013-му, в подружжя з’являється новесенький «Range Rover Evoque» того ж року випуску. Ціни на такі авто починаються від 45-50 тисяч доларів.

У 2014-му із декларації зникає «Toyota Camry», однак ніякого доходу від його продажу знову ж таки не задекларовано.

Уся задекларована нерухомість та автомобілі, за даними е-декларації, зареєстровані на дружину митника Аліну Кардашук та дочку Ангеліну. Тоді як на самого митника офіційного нічого не зареєстровано.

Після звільнення з Луцького КХП№2 у 2017 році Аліна Кардашук зареєструвалася фізичною особою-підприємцем. З даними аналітичної системи «YouControl», основний вид діяльності – роздрібна торгівля ліками. Тож невдовзі, сім’я митника, очевидно, окрім власного будинку, побудує ще і власний бізнес.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

Журналісти кілька разів різними способами намагалися поспілкуватися із митником Валентином Кардашуком, аби дізнатися як із доходами у 50-100 тисяч на рік (4-8 тисяч гривень на місяць) зуміти збудувати вишуканий будинок, придбати велику квартиру у новобудові в центрі Луцька та ще й змінити кілька авто, одне з яких на ринку вартує щонайменше 45-50 тисяч доларів.

Відповідальна за доступ до інформації на Волинській митниці Валентина Черниш порадила звернутися до безпосереднього керівника Валентина Кардашука – начальника відділу митного оформлення №2 митного посту «Володимир-Волинський» Бориса Архимовича.

Я з ним працюю буквально півроку. Не знаю що там в нього. Я йому телефонував казав, питав його дозволу чи можна дати телефон – він каже, що не можна. Я йому пояснив, але він сказав, що не хоче спілкуватися, – розповів Борис Архимович.

Ми залишили начальнику відділу митного оформлення контактний телефон, аби він передав його своєму підлеглому. Однак протягом кількох днів ніхто так і не зателефонував.

Ще раз поспілкуватися із Валентином Кардашуком ми спробували через його дружину, контакти до якої знайти виявилося легше.

Я збережу ваш номер, він вам набере, – відповіла дружина митника Аліна Кардашук.

Однак і після цього жодного дзвінка від посадовця не надійшло.

Я передала йому номер, але він сказав, що не має ніякого бажання з вами спілкуватися, – каже Аліна Кардашук наступного дня.

Ми запитали в дружини митника, можливо вона могла б пояснити походження майна, яке в основному записане саме на неї і дочку, але жінка відповіла коротко:

– Я не буду з вами розмовляти про мої доходи і нічого пояснювати. До побачення! – завершила розмову Аліна Кардашук.

Юрій ГОРБАЧ, Центр журналістських розслідувань «Сила правди»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В мене тільки одне бажання, щоб таке бидло щезло з землі, як динозаври. Всі до одного, хто "нажив" такі статки в бідній Україні. Нехай воно збудеться.
.
Відповісти
Їм треба допомогти щезнути. Думаю заворушення не за горами. От тоді погуляємо.
Відповісти
А хто працював багато років на шахті немає таких статків. Чому? Тому, що не брав хабарів, а працював важко і чесно. Через таких митників за межею бідності 90 відсотків населення. Скоти. Вилізе боком
Відповісти
Цікаво,який хабар може взяти шахтар,який працює,добуваючи вугілля?
Відповісти
поговорили поговорили!!!!а далі що?
Відповісти
А далі не за горрами часи коли треба буде ставиити їх на місце. За кожну цеглину в тому будинку заплатили люди які їхали за кордон щоб вижити. Або баригі які везли товар фурами.
Відповісти
горіла сосна палала...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні